Julbullar

Så härlig tid vi har framför oss! Ja, åtminstone för oss som älskar julen. Jag har börjat fingra på allt och i helgen går jag nog all in. Då ska jag kasta upp alla stjärnor och all utebelysning. Ska inhandla ett par ljusträd som lyser upp i mörkret. Ska bli såå härligt!

Något annat som jag redan startat är julbakning och alla förberedelser inför julen. Jag provbakar för att se om det funkar och blir bra sen till julens firanden. Senast i raden var min snabba saffranskaka. Jag har börjat planera in adventsmys med tillhörande plock och bakverk, den egenhändigt hemkokta glöggen ska göras osv. Julmusiken har jag redan lyssnat på lite och jag mös så nåt otroligt av den. Heja julen!

Nu ska du få recept på finska julbullar som inte bara är goda, dom är fina att se på också! Vanlig bulldeg i botten, sedan toppar man med mördegskakor uppepå.

FINSKA JULBULLAR, ca 28 st

5 dl mjölk

1 pkt jäst

150 g smör

1 tsk salt

1,5 dl strösocker

Ca 12-15 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

(OBS: Vetemjölets ålder och kvalitet avgör mängden. När degen släpper kanterna i bunken är den klar).

Gör såhär:

1) Värm mjölken till 37 grader.

2) Smula jästen i bunken. Häll mjölken över och lös upp jästen.

3) Häll i socker, salt, ägg, kardemumma och lite mjöl i taget.

4) Varva med smöret. När du haft i allt så ska degen köra en stund. Se till så degen släpper helt från degbunkens kanter.

5) Låt jäsa övertäckt i ca 45 min.

6) Ta ur 28 bitar ur degen. Dela den i 2 och rulla till en lång längs som du sedan skär i bitar. Rulla varje till en bulle.

7) Pensla med uppvispat ägg.

Topping, mördegshjärtan:

100 g smör

3/4 dl strösocker

1 ägg

1/2 dl grädde

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

3 1/2 dl vetemjöl

Gör såhär:

1) Vispa smör och socker till en krämig massa.

2) Ha i ägget under vispning. Ha i alla torra ingredienser och grädden. Rör runt tills du har en kakdeg.

3) Ställ kakdegen i kylen, gärna inplastad i minst 1 timma.

4) Dela degen i 3 och kavla ut och stick ur hjärtan.

5) Lägg hjärtana på bullarna, tryck till lite försiktigt så det fastnar i det uppvispade ägget.

6) Grädda på nedersta falsen på 225 grader i ca 10-15 min, de ska få fin färg!

7) Pudra med florsocker.

Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovin så du inte missar några inlägg.

Tipsar också om dessa:

Finska julstjärnor

Saffranskaka i långpanna med lingon och vit choklad.

  1. Th skriver:

    Här har du en till som älskar tiden vi har framför oss nu ❤ ämen vilka bakverk du bjussar på då:) kommer ni fira jul i fjällen i år igen? Förra årets jul såg ju ut som en dröm kram Therese

    1. niinis skriver:

      Sååå sugen på fjällen, det var helt ljuvligt! ❤️

  2. Mia skriver:

    Finska ? Julbullar..?? Har aldrig hört talas om, ändå är jag råfinne.. Är säkert gott.., som allt annat du bakar o lagar..❤

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..