Krämig Köttfärslåda

Jag lagade ju en del köttfärsrätter i förrgår och denna som jag ska presentera recept på nu var en av dem. En krämig köttfärslåda med potatis och massa gott blev verkligen så tusans smarrigt. Det blev så gott tydligen att jag hörde talas om att kompisar till ”Mellan” skulle komma hem och äta då hans mammas gratänger är så goda. 🙂 Ingen blir gladare än jag, dels för berömmet men också för att jag lagar otroligt mycket mat för att ha recept till bloggen. Glad när maten går åt och man inte alltid får fylla frysen till bristningsgränsen. Mat är något som aldrig tar slut i det här hemmet, det är en sak som är säker.

KRÄMIG KÖTTFÄRSLÅDA, 5-6 PERS

500 g köttfärs
2 klyftor vitlök
2 tsk lökpulver (funkar med 1 lök också)
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad timjan
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
smaka av med salt och peppar
ca 1 dl vatten
5 stora potatisar
200 g riven ost
ca 3 dl grädde

Gör såhär:

1) Stek köttfärsen runtom i lite olivolja. Hacka vitlöken i mindre bitar och ha i den.

2) Krydda med lökpulver, kalvfond, balsamvinäger, timjan, paprikapulver, cayennepeppar och salt & peppar. Häll i ca 1 dl vatten. Låt småputtra i några minuter.

3) Skala potatisarna och skiva dem i ca 2,5 mm breda skivor. (Jag tänker en halv av en halv cm). Ta fram en ugnsfast form och häll olivolja i botten som du fördelar ut över hela formen.

4) Fördela ut potatisskivor i botten, sedan ett lager med köttfärsröra uppepå. Sedan ett lager till med potatis osv. Högst upp skivar du potatisarna i mindre stänger och fördelar ut. Häll över grädden.

5) Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 45-60 min. Den ska inte vara rinnig när den är klar, men gärna väldigt krämig. När den svalnar en smula när du tar ut den ur ugnen så kommer den sätta sig så var inte rädd för att det finns vätska i gratängen. Kom ihåg att alla ugnar är olika, håll lite koll på din gratäng och känn med sticka på potatisen så den är klar. Ta ut ugnsformen och ha på den rivna osten. Låt sedan gräddas igen i ca 10 min tills osten smält.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept också:

Köttfärsmuffins

Falsk lövbiff med falsk bearnaisesås

Balsamicobakad kyckling med hemlagad potatismos

Smöriga krämiga bakade potatisar

Kram Nina

1944
Subscribe
Notify of
guest

41 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Camilla
Camilla
4 years ago

Just i detta nu så står denna i ugnen och jag är sååå förväntansfull inför resultatet tror det ska bli super gott

Maria
Maria
Reply to  Camilla
4 years ago

Kan man förbereda det på morgonen o sen göra klart det till middagen på kvällen? Maria

niinis
niinis
Reply to  Maria
4 years ago

Går jättebra!

Anni
Anni
4 years ago

Låter gott ,hur blir den att frysa

niinis
niinis
Reply to  Anni
4 years ago

Går jättebra!

Elisabeth
Elisabeth
4 years ago

Kan man byta ut balsam vinäger mot något annat?

niinis
niinis
Reply to  Elisabeth
4 years ago

Nej egentligen inte….. men gillar du inte så ta bort den helt.

Isabelle
Isabelle
4 years ago

Kan man använda sötpotatis tro?

niinis
niinis
Reply to  Isabelle
4 years ago

Går jättebra det med!

Emma
Emma
4 years ago

Är det vispgrädde eller matlagningsgrädde?

niinis
niinis
Reply to  Emma
4 years ago

Visp, men vill du ha det lättare så ta matlagningsgrädde.

Lena
Lena
4 years ago

Använder du kokt eller rå potatis?

niinis
niinis
Reply to  Lena
4 years ago

Rå potatis.

Elin
Elin
4 years ago

Går det bra med vit balsamvinäger?

niinis
niinis
Reply to  Elin
4 years ago

Går jättebra!

Vibeke
Vibeke
4 years ago

Den är vansinnigt god. 🙂

niinis
niinis
Reply to  Vibeke
4 years ago

Visst är den!

Maria
Maria
4 years ago

Verkligen jättegod! Gjort en idag efter premiären av den förra veckan!

niiinis
niiinis
Reply to  Maria
4 years ago

👍🏼❤️

Emma
Emma
4 years ago

Hinner potatisen verkligen bli färdig på totalt ca 40 minuter? Har gjort liknande rätter men potatisen blir aldrig färdig utan är knaprig efter utsatt tid..

niiinis
niiinis
Reply to  Emma
4 years ago

Den blir färdig, 40 min i ugnen är rätt lång tid för potatis.

Jenny
Jenny
4 years ago

Ska det vara mjölig potatis eller fast potatis?
ÄLSKAR dina recept!!!! Kram

niiinis
niiinis
Reply to  Jenny
4 years ago

Spelar faktiskt ingen roll, själv hade jag fast. 😋

Nina Knutsson
Nina Knutsson
4 years ago

Ska göra denna på jobb i helgen. Den har verkligen blivit en favorit. Har gjort den ett par gånger hemma och en gång innan på jobb.

niiinis
niiinis
Reply to  Nina Knutsson
4 years ago

Så härligt att höra! 👌🏻🥰

Ulla-Britt Andersson
Ulla-Britt Andersson
3 years ago

Står i ugnen nu ,ska bli spännande med något nytt recept!

niiinis
niiinis
Reply to  Ulla-Britt Andersson
3 years ago

Härligt!

Camilla
Camilla
3 years ago

Ååh…den ser god ut 😋. Tänkte prova detta recepet i veckan, undrar bara om det är vit balsamvinäger som du använder?

niiinis
niiinis
Reply to  Camilla
3 years ago

Nej den svarta. 😀

Carolin
Carolin
3 years ago

Jättegod! Lätt att göra. Tack för bra recept.

niiinis
niiinis
Reply to  Carolin
3 years ago

Härligt att det uppskattas! 🥰

Josefin
Josefin
2 years ago

Använder du nötfärs elle blandfärs till detta?

niiinis
niiinis
Reply to  Josefin
2 years ago

Jag använder nötfärs men det funkar med båda. 👌🏻

Josefin
Josefin
2 years ago

Tänkte prova detta recept idag, men undrar bara om det är Balsamvinäger Lagrad med märket zeta eller Balsamvinäger Från Modena märke garants, går det lika bra med båda?😊

niiinis
niiinis
Reply to  Josefin
2 years ago

Går bra med vilket som. 👏🏻

Diana
Diana
1 year ago

Såååå god! Älskar dina recept! 👌🏻

niiinis
niiinis
Reply to  Diana
1 year ago

Tack snälla! 🥰

Maud Bergfast
Maud Bergfast
1 year ago

Vad kan jag byta ut paprikapulver mot? Mår inte så bra av det i maten 🥲

niiinis
niiinis
Reply to  Maud Bergfast
1 year ago

Hoppa över det bara. ☺️

Pia Åberg
Pia Åberg
10 months ago

Supergod, dock hade jag ingen balsamvinäger hemma så den skippade jag, denna kommer jag att göra fler gånger.Har tyvärr både Ibs, gluten och mikroskopisk kolit så det är inte ofta det är något recept jag kan följa, tack för detta goda.

niiinis
niiinis
Reply to  Pia Åberg
9 months ago

❤️

Nästa inlägg

Gräddkokt grönkål

41
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x