Recept handsprit

Ja ingen har väl missat viruset som det pratas om precis överallt just nu, ingen. Som tidigare svår hypokondriker försöker jag sila det jag läser och hör, men jag tar uppmaningar som sägs på högsta allvar. Här tvättas det händer och hostas i armveck för glatta livet. Kan ärligt säga att jag fr o m nu inte kommer vilja röra mig i folksamlingar, jag tänker heller inte boka teater eller konsert just nu. Det är i korta drag hur jag tänker just nu.

Alla tacklar det vi nu genomgår på olika sätt. Jag känner att även om de finns de som inte är rädda för att själva drabbas kan det finnas människor i ens närhet som det kan vara värre för. Viktigt att man tänker på andra människor dagar som dessa. Det här känns självklart obehagligt och just nu när vi marineras i nyheter kring detta kan det kännas nästan läskigt att leva normalt ens. Men om alla tänker till lite och värnar om sina medmänniskor så gör man åtminstone något åt saken.

Img 6531.jpg

Jag var till apoteket och tänkte köpa handsprit men det var ju superslut på båda apoteken jag var in i. Alla säger olika, en del säger att det hjälper, en del att det inte gör det. Men jag tänker som så att det ju inte kan skada i alla fall.

Nu har jag googlat och hittat recept på egen handsprit som man kan göra. Jag har gjort efter receptet, gjorde på recept nr: 2 nedan. Använde spolarvätska som grund. Tänkte att jag delar med mig av receptet så får man göra som man vill med den informationen. Jag hittade receptet på Må bra.

Såhär står det:

Det bästa sättet att skydda sig mot virus är att tvätta händer med ljummet vatten och tvål och att inte hålla på och peta sig i munnen, i näsan, i ögonen eller i ansiktet överhuvudtaget. Du ska tvätta händerna i minst 30 sekunder. Var noga att tvätta överallt, mellan fingrar, tummar och ovansidan av händerna. Handsprit är ett bra komplement om du kanske inte har tillgång till tvål och vatten.

Viktigt när man gör egen handsprit är att göra det exakt efter recepten. Experterna rekommenderar inte att göra egen handsprit då de menar att de lätt kan bli fel, som t ex att alkoholhalten inte är tillräckligt stark. En annan risk är att i fel sammansättning så kan den irritera huden. Men som nu, när man inte får tag på handsprit så kan det kanske vara en idé att göra egen. Det här punkterna är viktigt att veta innan du gör egen handsprit (följer du detta så kan du göra en bra och effektiv handsprit):

• För att en handsprit ska ha en effekt på virus och bakterier bör den ha en alkoholhalt på minst 60 procent. Helst ska den ligga på 60 till 95 procent. Alkohol för desinfektion heter etanol eller isopropylalkohol.

• Att tvätta händerna med enbart alkohol kan irritera huden. Därför behöver den också innehålla någon form av återfuktare, till exempel aloe vera-gel eller glycerol (finns på apotek).

• Om man vill, kan man också tillsätta en essentiell olja för att den ska dofta gott. Lavendel, grapefukt eller vanilj är populära dofter.

• Handsprit fungerar bäst på rena händer. Har man oljiga heller smutsiga händer så blir effekten sämre.

• Du ska använda mycket handsprit så det täcker händerna med råge. Gnid händerna ordentligt i minst 20 sekunder och låt det sedan torka in.

RECEPT PÅ HANDSPRIT:

1) Enligt det amerikanska receptet ska man blanda ”2 cups” alkohol (minst 60% alkoholhalt) med ”1 cup” aloe vera. 1 cup motsvarar 2,4 deciliter. Häll sedan över det i en pumpflaska.

2) Blanda 35 cl koncentrerad spolarvätska (finns på bensinstationen) med 15 cl vatten och 1 cl glycerol (finns på apotek) eller aloe Vera gel. Skaka ihop ingredienserna. Färdigt.

Var rädda om er och varandra!

Kram Nina

78
Subscribe
Notify of
guest

13 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jenny
Jenny
4 years ago

Tack snälla Nina! 🙂 Mvh Jenny.

niiinis
niiinis
Reply to  Jenny
4 years ago

Kram

Bengan
Bengan
4 years ago

Handsprit.
Blanda
8 dl Rödsprit, (Biltema Art 36-951)
2 dl vatten
1 matsked glycerol. (Finns på apoteket)
Blanda o häll i flaska m pump.

Yvett
Yvett
Reply to  Bengan
4 years ago

Kan man använda kokosolja istället för glycerol och aloevera olja??

niiinis
niiinis
Reply to  Yvett
4 years ago

Det borde man kunna, det är ju den mjukgörande effekten man är ute efter så….

Christer
Christer
Reply to  Yvett
4 years ago

Använd inte kokosolja den löser sig inte i vätskor med hög alkoholhalt.

Anne
Anne
4 years ago

Tack för att du delar med dig av din rädsla. Är själv väldigt orolig och ibland känns det som man är den enda. Jobbar hemifrån, så är man mycket med sina egna tankar och inte rör sig så mycket bland obekymrade andra som på en vanlig arbetsplats, så tror jag att man kanske blir extra orolig.
Läste att just detta virus är inkapslat och att det dör av fettlösande. D.v.s. rikligt med tvål och varmt vatten samt handesinfektion på minst 75%.

Anneli
Anneli
4 years ago

Precis som du säger så måste vi värna om de svagare i samhället. Tvätta händerna ofta och undvika folksamlingar.
Jag är mest orolig för mina gamla föräldrar. Pappa är 85 år med hjärtsvikt. Blir han sjuk så klarar han sej inte.
Sen är jag så klart orolig för mina barn som de flesta mammor är, det har kommit fram att i Italien är det flera yngre som behöver vård. Den yngsta en 18 åring i respirator.
Jag tror att det kommer att vara såhär 3-4 månader. Spridningen måste gå sakta så vården klarar av att hjälpa alla som behöver hjälp med andningen/vård.
Visst är det oroande med ekonomin också.
Bra med recept på handsprit!

Ulrika
Ulrika
4 years ago

Hej!
Hur mycket Aloe Vera? I receptet med glycerin. Finns inte glycerin/glycerol att köpa…slut även det, men har Aloe Vera gel hemma.
”One cup” är ju 2.4 dl det är ju väldigt mycket. I en tub finns 100 ml.
Mvh Ulrika

niiinis
niiinis
Reply to  Ulrika
4 years ago

Gör mindre mängd så din aloe Vera räcket. 👍🏼

Gunnar
Gunnar
4 years ago

I recept nr 1 använder man alkohol. I recept nr 2 använder man T-sprit. De borde vara utbytbara. T-sprit är alkohol (etanol) med tillsats av avskräckande ämnen som färg och kräkmedel. Nära nog 96%-ig alkoholhalt. Går även bra med spolarvätska, men ta INTE den färdigutspädda!

Peter Lönn
Peter Lönn
Reply to  Gunnar
4 years ago

Har sökt efter alkoholhalt i konc spolarvätska. Vet du hur hög den är

niiinis
niiinis
Reply to  Peter Lönn
4 years ago

Alkoholerna är biologiskt nedbrytbara till 70–85 procent.

Nästa inlägg

Jag skulle ha sökt!

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x