ANNONS
Integritet på Tailsweep

Recept handsprit

/

Ja ingen har väl missat viruset som det pratas om precis överallt just nu, ingen. Som tidigare svår hypokondriker försöker jag sila det jag läser och hör, men jag tar uppmaningar som sägs på högsta allvar. Här tvättas det händer och hostas i armveck för glatta livet. Kan ärligt säga att jag fr o m nu inte kommer vilja röra mig i folksamlingar, jag tänker heller inte boka teater eller konsert just nu. Det är i korta drag hur jag tänker just nu.

Alla tacklar det vi nu genomgår på olika sätt. Jag känner att även om de finns de som inte är rädda för att själva drabbas kan det finnas människor i ens närhet som det kan vara värre för. Viktigt att man tänker på andra människor dagar som dessa. Det här känns självklart obehagligt och just nu när vi marineras i nyheter kring detta kan det kännas nästan läskigt att leva normalt ens. Men om alla tänker till lite och värnar om sina medmänniskor så gör man åtminstone något åt saken.

Jag var till apoteket och tänkte köpa handsprit men det var ju superslut på båda apoteken jag var in i.

Alla säger olika, en del säger att det hjälper, en del att det inte gör det. Men jag tänker som så att det ju inte kan skada i alla fall.

Nu har jag googlat och hittat recept på egen handsprit som man kan göra. Jag har gjort efter receptet, gjorde på recept nr: 2 nedan. Använde spolarvätska som grund. Tänkte att jag delar med mig av receptet så får man göra som man vill med den informationen. Jag hittade receptet på Må bra.

Såhär står det:

Det bästa sättet att skydda sig mot virus är att tvätta händer med ljummet vatten och tvål och att inte hålla på och peta sig i munnen, i näsan, i ögonen eller i ansiktet överhuvudtaget. Du ska tvätta händerna i minst 30 sekunder. Var noga att tvätta överallt, mellan fingrar, tummar och ovansidan av händerna. Handsprit är ett bra komplement om du kanske inte har tillgång till tvål och vatten.

Viktigt när man gör egen handsprit är att göra det exakt efter recepten. Experterna rekommenderar inte att göra egen handsprit då de menar att de lätt kan bli fel, som t ex att alkoholhalten inte är tillräckligt stark. En annan risk är att i fel sammansättning så kan den irritera huden. Men som nu, när man inte får tag på handsprit så kan det kanske vara en idé att göra egen. Det här punkterna är viktigt att veta innan du gör egen handsprit (följer du detta så kan du göra en bra och effektiv handsprit):

• För att en handsprit ska ha en effekt på virus och bakterier bör den ha en alkoholhalt på minst 60 procent. Helst ska den ligga på 60 till 95 procent. Alkohol för desinfektion heter etanol eller isopropylalkohol.

• Att tvätta händerna med enbart alkohol kan irritera huden. Därför behöver den också innehålla någon form av återfuktare, till exempel aloe vera-gel eller glycerol (finns på apotek).


• Om man vill, kan man också tillsätta en essentiell olja för att den ska dofta gott. Lavendel, grapefukt eller vanilj är populära dofter.

• Handsprit fungerar bäst på rena händer. Har man oljiga heller smutsiga händer så blir effekten sämre.

• Du ska använda mycket handsprit så det täcker händerna med råge. Gnid händerna ordentligt i minst 20 sekunder och låt det sedan torka in.

RECEPT PÅ HANDSPRIT:

1) Enligt det amerikanska receptet ska man blanda ”2 cups” alkohol (minst 60% alkoholhalt) med ”1 cup” aloe vera. 1 cup motsvarar 2,4 deciliter. Häll sedan över det i en pumpflaska.

2) Blanda 35 cl koncentrerad spolarvätska (finns på bensinstationen) med 15 cl vatten och 1 cl glycerol (finns på apotek) eller aloe Vera gel. Skaka ihop ingredienserna. Färdigt.

Var rädda om er och varandra!

Kram Nina

13

Följ mig gärna på Instagram, uppdaterar story dagligen.

@niiinis.se
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00