Så hemskt när man blev retad

Godmorgon godmorgon!

Lååååångfredag och en av de lugnaste dagarna på året, eller? I kristen tradition ”firas” långfredagen till minne av när Jesus spikades upp på korset. Länge, faktiskt ända fram till 1969 var detta en dag där allt roligt förbjöds. (Jag blev tvungen att googla….. haha) Alla krogar och biografer höll stängt, det var förbjudet att spela fotboll och bingo t ex och all offentlig dans var inte tillåten.

Idag är det ju inte så längre, men det är lätt att kanske glömma bort varför vi egentligen firar påsk i världen… Jag minns att detta var så skrämmande och intressant när jag var liten. Min finska mamma och pappa skickade mig nämligen till kyrkans barntimme när jag var fem år. Det var där och hemma på gården bland andra ungar jag lärde mig prata svenska, fram till jag var fem kunde jag bara tala finska. På kyrkans barntimme sjöng vi på svenska, lekte lekar och ibland så berättades det om Jesus, minns att påsken var lite läskig då. Det var dessutom prima sätt att lära sig språket på.

Jag minns mig själv som tuff men ändå lite rädd som liten. När andra ungar kallade mig för finnjävel blev jag skogstokig och försvarade mig, eller om någon blev orättvist behandlad kunde jag gå bärsärk. Men sen kunde jag vara mörkrädd och jätterädd för fullisar. Om mamma inte kom när hon sa att hon skulle komma grät jag och trodde något hänt henne. Katastroftänkare redan då med andra ord…..

Jag blev retad för finnjävel rätt ofta. Så ofta att det till slut inte rörde mig i ryggen längre. Det blev liksom så vanligt så jag slutade bry mig. Men jag har 2 minnen från mellanstadiet som jag aldrig kommer glömma. Det ena är när min klasskompis Magnus dog, på sin cykel på väg till basketträningen blev han påkörd av en liten skåpbil och dog av sina skador. Skolan var lamslagen och flaggan vajade på halv stång. Minns att några tuffa killar, som faktiskt också var kompisar till Magnus, kastade snöbollar på flaggan. Det var så hemskt och något jag innerst inne inte tror killarna ens ville men det handlade så mycket om att vara cool i den åldern. Minns exakt hur vi stod där ute och tittade på flaggan. Fy fan vilket trauma för oss alla, men på den tiden var krishantering inget man höll på med. Allt bara fortsatte som vanligt. Ingen brydde sig om hur dessa 10 åringar i klassen ens mådde? Märklig tid det där….

Mitt andra starkaste minne är när jag är ihop med en kille i min klass. Vi alla åker till badhuset och en annan kille pratar lite med mig när vi är på badhuset. Gänget, ni vet snöbollskastarna, ser att vi pratar och börjar sen sprida ett rykte om att vi pussats under vattnet i badhuset. (Det har vi ju givetvis inte). I en hel vecka blir jag sen kallad för hora i skolan. Jag är alltså 11 år gammal. På väg till matsalen så skriker dom hora efter mig på skolgården. Killen gör slut med mig och jag får inte ens försöka förklara mig. Den här veckan är en av de hemskaste veckorna i mitt 11 åriga liv. Mina tjejkompisar vill inte gå med mig för dom tycker det är pinsamt när gänget skriker hora åt mig……

Det här berättade jag aldrig för mamma och pappa minns jag. Jag skämdes, även fast jag inte hade gjort någonting alls. Men när jag tänker tillbaka så hade jag ”dött” om jag hade en dotter som under en hel vecka blivit kallad för hora och mått piss utan att berätta det för mig. Tänk så det är att vara liten? Det kan vara ett förbaskat hårt klimat att leva i för en så ändå liten människa. Gänget slutade till slut att kalla mig hora, ingen var gladare än jag men gissa om det satte spår i mig? Gud…. det känns som den där veckan färgade hela min ungdom.

Jaha, det var lite om barndomen det, intressant var inläggen ibland tar i vägen. Nu tänkte jag berätta lite om igår.

Vi åkte ut en snabbis till mamma och pappa igår eftermiddag. Det skulle skiftas lite däck och annat. Som vanligt satt vi utomhus. Ljuvligt i hörnet där på altanen, nästan vindstilla och solen gassade i ansiktet.

Milo spelade fotboll och fick till sin stora glädje sitt påskägg av mormor och morfar. Inget han räknat med för här är vi stenhårda med att det är på påskafton som skattjakten är och man får leta påskägg. En tradition jag tänker hålla i så länge han tycker det är minsta kul.

I år jäklar i min lilla låda ska han få det största ägget jag någonsin hittat fullproppat med roligheter, mest snacks och godis, en ny basketboll fick inte plats. Har redan börjat planerat skattjakten och allt. Lika stor höjdpunkt för mamman tror jag…. haha!

Hemma var det sedan matlagning som gällde. Tony grillade kyckling som vi sedan gjorde kycklingpasta av. (Ni som följer mina storys på >>Instagram<< kunde se när jag lagade den här rätten igår kväll.) Recept på den kommer!

Kvällen spenderades sen i TV-soffan. Kollade både Bonde Söker fru bönderna och en del av Pretty Woman. Bästa filmen ju. Tyvärr somnade jag efter första reklampausen, såå typiskt! 😅

Jaha, ska ta tag i lite jobb här nu. Händer inte så mycket idag mer än att jag ska förbereda lite för imorgon. Stora barnen kommer hem och vi ska grilla lite ihop och mysa en stund. Dom ska få sina påskägg och lite sånt mys.

Vi hörs senare, ha en fin långfredag och kom ihåg att vara rädda om er!

Kram Nina

74
Subscribe
Notify of
guest

4 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jeanette Östling
Jeanette Östling
4 years ago

Här blir det oxå en lugn dag. Möjligen picnic med svärföräldrarna. Ha en fin Långfredag!

Spindelulla
Spindelulla
4 years ago

Men fy vad ungar kan vara elaka!! Vet hur du kände då, jag var också mobbad i grundskolan fast på ett annat sätt. Och nej det var ingen som brydde sig på den tiden 🙈 Men det är ingenting jag bryr mig eller mår dåligt över idag som tur är 😊

Sara
Sara
4 years ago

Fifasen vad ruttet! Ja det är ju samma nu om inte värre. Ibland tycker jag så synd om mina barn som måste gå i skolan med all press det innebär.
Undrar om du äter din specialkost fortfarande? Du delar ju en väldans massa goda recept, hur gör du för att hålla dig borta från all god mat och annat gott?
Glad påsk!!

niiinis
niiinis
Reply to  Sara
4 years ago

Jag äter plantbaserat mestadels men svävar ut med både det ena och det andra några ggr i veckan. Hittat en fin balans. 👍🏼🥰 Glad påsk!

Nästa inlägg

Kom rusande!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x