Leva här och nu och psykisk ohälsa

Go’kväll!

Här har vi just landat i ”soffan” i husvagnen. Vi var på en långpromenad nere vid strandkanten nyss. Stranden här är 2 mil lång så vill man kan man gå riktigt långt.

Hela familjen hängde med, så mycket mysigare när alla är med. Milo kämpade på bra för att hänga på i vår takt.

Vägen ner till stranden är magisk. På vintern när jag drömmer om sommaren så är oftast min målbild just precis här. När jag tänker på semester så tänker jag just på den här platsen och hur jag går här med en sommarklänning på mig. Vi har varit här 4 år i rad nu och kommer nog fortsätta så. Det här är för bra för att låta bli.

Idag sa jag verkligen när vi gick här att ”Försök tänka här och nu hörni, tänk att vi får gå på den här helt magiska platsen i solnedgången tillsammans, är inte det fantastiskt? Låter jag klyschig kanske? Ja det kanske jag gör men gud vad jag försöker lära mig att leva i nuet.

Med den stora oron och ångesten jag levt med under så många år så har jag nästan aldrig lyckats vara här och nu och varit lycklig i det. Jag skrev om det här på min Instagram idag. Hur jag under så lång tid, ja nästan hela mitt vuxna liv, fått just såna här underbara upplevelser förstörda av att jag oroat mig sönder och samman i stort sett all min vakna tid.

Jag var rädd för att känna lycka, för det kunde ju betyda att något då skulle hända eller att jag (eller någon jag älskar) skulle bli allvarligt sjuk. Det låter inte klokt, jag vet det. Men det är inte mycket som är klokt med psykisk ohälsa.

I Söndags grät jag på stranden. Tony och jag satt och pratade om hur jag mått. Vi pratade om hur stor förändringen är bara från förra året. Att jag för första gången vågar njuta av semester, sitta i solen, ta ett glas bubbel fast klockan bara är tre på eftermiddagen…. att jag bara vågar vara på en plats som inte är hemma utan att känna en stark ångest och oro över det. Det fanns en tid då jag inte kunde åka nånstans där det inte fanns ett sjukhus i närheten. Jag pejlade gärna av det först också, var sjukhuset var. Hade en småpyrande obehagskänsla i bröstet under hela vår semester för att jag inte hade kontroll. På sjukhus, på var man ska kissa, var duschen är osv. Det finns ingen rim och reson i detta annat än att man har sånt kontrollbehov och mått så dåligt i själen så en semesterresa mer blev ett stresspåslag än ett andningshål och där man ska samla kraft och energi igen.

Oro och ångest kommer vandra vid min sida för resten av mitt liv tror jag. Kanske inte som något jag kraftigt kommer känna utan mer en påminnelse om hur livet en gång såg ut. Oro och ångest kommer och hälsar på mig lite då och då, så kommer det kanske alltid vara då jag är lagd åt det hållet som person. Men jag känner en sån ödmjukhet inför att leva med den närvarande bara som en liten del och inte något som tar över mitt liv.

Jag kommer aldrig glömma den dagen jag ”outade” här på bloggen om min hypokondri. Gud vilken kärlek jag blev överöst med, och inte nog med det….. det var många som led av samma sak. Vilken kraft det var att få veta att man inte är ensam om det och att man hade ett sånt stöd i sina läsare. Det är så viktigt att man pratar öppet om psykisk ohälsa. Det är nämligen något som inte syns utåt. Oftast är man dessutom väldigt bra på att dölja det, jag var det. Det var inte många som visste hur jag hade det egentligen och hur jag mådde. Kanske hjälper jag någon att våga prata om sitt psykiska mående med någon? Kanske är det någon som inte känner sig så ensam i sitt mående om jag vågar berätta om hur mitt var. Man är inte ensam och man är absolut inte konstigt. Oftast beror det på något att det blommar upp hos dig, det gäller bara att ta reda på varför och var det kommer ifrån.

Jag skulle kunna skriva långa uppsatser om mitt psykiska mående jag levde med. Men nu ska jag slå på en serie jag börjat titta på, Sweet Magnolias heter den.

Tack för du läser här hos mig!

Kram Nina

259
Subscribe
Notify of
guest

21 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eva-Lotta
Eva-Lotta
3 years ago

Så fint att du delar med dig, tror många finner tröst i att läsa om andra som är i samma situation💗

Anette
Anette
3 years ago

All kärlek till dig och din familj. Bara mys & må.❤️❤️

Therese
Therese
3 years ago

Skatan
Skatan
3 years ago

Åh tack för att du är du.
Modig och… ja underbar ❤
Att våga outa sig som du gör, det är stort. Och befriande. Dem här inläggen, dina personliga, är uppriktigt bland det bästa texter jag kan läsa på bloggar…eller när jag tänker efter: på hela den stora wörld wide webben.
Tack tack tack! 😍

Pia Nordqvist
Pia Nordqvist
3 years ago

❤💞❤💞en stund i taget….

Kristina Ruthström
Kristina Ruthström
3 years ago

Fina du. Har tyckt om dig från första stund vi träffades och kommer att göra det så länge jag finns här på jorden. Kan erkänna att jag inte mått 100 alla gånger jag heller. Inte riktigt på samma sätt som dig men det är precis lika jobbigt. Men…man håller alltid skenet uppe. Det är nog bara mina allra närmaste som vet.
Njut av platsen och varandra nu allt vad ni orkar.
Många kramar från Titti
PS: Jag är inte ett dugg avundsjuk på er. Guuud vad jag ljuger. 😀 :-D.
DS

Svahnholmen
Svahnholmen
3 years ago

Så fint att du delar med dig av detta ❤️! Har också av och till besvär med oro/ångest men har svårt att prata öppet om det, är nästan så jag ”skäms” för det…. har en väninna som jag kan prata lite med men annars håller jag det för mig själv. Lärt mig hantera det genom bla fysik aktivitet och att jag tänker att ångest en inte är farlig även om den är väldigt obehaglig. Försöker också att inte oroa mig för saker jag inte kan påverka. Bytte jobb i våras för att minska på stressen i livet och detta hjälpte en del. Tack igen för att du delar så öppet av ditt liv, både roligt och tråkigt!

Åsa
Åsa
3 years ago

Tack för att du belyser ett så viktigt ämne 💕 har levt med ångest hela mitt liv och precis som du lärt mig att leva med den och vakt att hjälpa andra i mitt yrkesliv. Kram för en bra blogg! Åh njuut av ”nuet” 💖

Engla
Engla
3 years ago

Fina Nina <3 Så viktigt och fint att du delar med dig och jag är så glad att läsa över hur långt du kommit. Stor kram <3

Jeanette
Jeanette
3 years ago

Du belyser ett viktigt ämne som jag tror många är drabbade av,psykisk ohälsa kan slå till på vem som helst och det är jobbigt och ter sig på olika sätt. Tack för att du berättar hur du mår,din berättelse kan säkert hjälpa andra i samma situation. Jag har kört på för hårt med mig själv tidigare och också mått dåligt, nu övar jag mig på att sänka kraven. En övning som jag tror får pågå hela livet<3 Kraaam Jeanette

anne
anne
3 years ago

💝

Susanne
Susanne
3 years ago

Känner igen mig så i allt du skriver Nina. Tack för att du delar med dig av ditt liv. Jag blir stärkt av att läsa ditt inlägg, du beskriver så bra hur det kan kännas! Delar känslan av att jag missar allt det fina i livet för att ångesten förstör. Det skapar ännu mer stress när jag inte kan vara i nuet. Har blivit bättre på att säga till mig själv ”det är okej” och öva på självmedkänsla.
Kramar 💕

Suss1971thn
Suss1971thn
3 years ago

Tack. 🙏🏼♥️

Therese
Therese
3 years ago

En av anledningar att jag läser din blogg. Ärlig och öppen. Du känns så äkta rakt igenom
Även om du såklart inte delar allt med oss så delar du ändå livet oavsett om det är jobbigt, pinsamt eller bara underbart.
Ha en fortsatt fin semester 💕

Eva
Eva
3 years ago

Taack för att du delar med dig🙏💞 såå viktigt!
Känner igen mig i mycket. Alltid skönt när nån annan sätter ord på ens känslor på nåt sätt.
Tycker det är underbart när man lära sig utav varandra.
Tack för att du är du😘

Sonna Olsson
Sonna Olsson
3 years ago

…och tack för att du delar med dig av dina innersta tankar till alla att läsa. Det är mycket modigt. Jag slösurfade och fastnade i din blogg, för den är så öppen och ärlig. Det verkar som om alla mår mer eller mindre dåligt psykiskt, man undrar ofta vad det kan bero på; är det våran kulturuppfostran ( jante ) som gör att vi ställer så orimliga krav på oss själva? Eller är det att vi ska visa inför andra hur stark man är ,(jag-kan-klara-vardagspusslet-utan-att-svettas-en-droppe),och inuti går man sönder. Jag har fler teorier,ja… det här kan man klura på och fundera tills man blir tokig. Tack för en intressant blogg.Ha de bra😘 MVH Sonna O.

Eva
Eva
3 years ago

Tack. Jag känner igen mig så väl. Livet blir så tröttsamt med all denna oro man känner, när man aldrig kan koppla av…😢 Kram

Mamma M
Mamma M
3 years ago

Lider ju av samma sak,eller hälsoångest som kuratorn så fint kallar det. Har jobbat mycket med det,men kommer i svackor nu med Corona. Många tänk-om-tankar, fejksymptom, rädslor,scenarier som.målas upp i mina tankar. Jobbigt att vara så rädd. Är på sambon o barnen som en hök om att tvätta händer och hålla avstånd. Svårt att hantera tycker jag.

niiinis
niiinis
Reply to  Mamma M
3 years ago

Jag förstår precis! Jag tycker också att det varit jobbigt med Corona. Jag tror att de flesta tyckt det även om de lider av hälsoångest eller inte. Det har (och är) en jobbig tid för många.

Ninni
Ninni
3 years ago

Börjar gråta som en tok här. TACK för att du delar med dig… <3 Jag är ett vrak och har precis tagit hjälp. Precis som du skrivit om har jag undvikit och trängt undan min ångest jag haft sen barnsben. Nu yttrar den sig i extrem hälsoångest där jag är rädd för att dö vilken dag som helst - jag vill vara kvar med mina barn! Kroppen börjar säga ifrån, har ont överallt, ja till och med tungan gör ont och jag har bara gråten i halsen konstant och sover inte för jag är rädd för att inte vakna vissa dagar. Googlar och googlar. Orkar inte ha det så här en dag till - nu ska jag ta tag i detta. TACK för du får mig att förstå att jag inte är ensam! <3

niiinis
niiinis
Reply to  Ninni
3 years ago

❤️❤️❤️

467a40045d6c488285c5d1d95e771f60.jpg

Nästa inlägg

PARMESANLAX med kall dillsås

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x