Potatistoppar med ost, Oxfilé och balsamsås

Inlägget innehåller annonslänkar genom reklam för Jotex och KitchenTime

Hej igen!

Jag har testat lite dukning här hemma och när jag ändå gjorde det så lagade jag suuuuupersmarrig middag som det ska bjudas på ikväll. Ja alltså bara vi i familjen ska äta. Den här middagen är perfekt på nyår men kvalar också in som en lyxigare Söndagsmiddag. Som ikväll. Tycker du köttet blir för dyrt kan du absolut byta ut det mot t ex fläskfilé.

Men vi börjar med lite dukningsinspiration. En väldigt enkel dukning som blev så mysig.

Underläggen är lite olika då jag inte har sex av några. Men jag har beställt nya så de är på väg. Sen tyckte jag det blev riktigt fint med olika också.

Ni är många som frågat var tallrikarna är ifrån. Du hittar tallrikarna HÄR, assietterna hittar du HÄR. Dom säljs i 4-pack och är lite sådär härligt knaggliga på ytan. Åh jag älskar dom. Älskar den där markanta kanten på dom också. Dom är sååå fina!

Servettringarna hade jag inga förväntningar på alls men GUD så fina dom blev på servetterna. Passar perfekt till besticken. Du hittar servettringarna HÄR (säljs i 4-pack och finns i silver och pärlemor också) och servetterna hittar du HÄR (säljs i 2 pack).

Besticken ÄÄÄÄÄLSK alltså! Jag är sen på bollen med att ha guldfärgade bestick. Var t.o.m på väg att beställa svarta för jag tänkte att jag var så efter. Men så tänkte jag igen. För det första, jag tycker ju att det är jättefint, varför skulle jag då inte beställa guldiga? Sen har vi så kalkigt vatten här hos oss så de skulle inte vara fina så länge de där svarta. Du hittar de guldiga besticken HÄR.

Glasen är mina favoriter! Älskar dom, gillar skarpt att de är lite kantiga. Har också köpt de där cocktailglasen nu. Sååå galet fint och ha dessert i. De ska testas till kvällen, ska göra en pannacotta i dom till kvällens middag. Du hittar glasen HÄR (dom är på kampanj nu).

Nu till den där magiska maten då! Detta bara måste du testa, det är verkligen suuuupergott. Potatistopparna är såååå goda. Å såsen….MAJJ Gadd! Och köttet…. ämen mums! Hittade receptet HÄR men har ändrat lite i receptet.

POTATISTOPPAR MED OST, BALSAMSÅS OCH OXFILÉ, 4 port

Bakpotatisgrund:

2 stora bakpotatisar

persillade (krydda med persilja och vitlök)

2 msk olivolja

lite flingsalt

Potatistopping:

10 potatisar

1/2 hackad chili

2 msk finhackad gräslök

50 g smör

1 dl mjölk

2 dl riven kvibille cheddarost

1 äggula

Salt & peppar

Balsamsås:

1 schalottenlök

3 msk kinesisk soya

1/2 dl balsamvinäger

2 dl vatten

4 dl grädde

2 msk kalvfond

2 tsk socker

2 krm grovmalen svartpeppar

salt & peppar

2 msk grädde + 1/2 msk maizenamjöl

Kött:

800 g oxfilé (eller fläskfilé)

salt & peppar

25 g smör

 

Gör såhär:

1) Bakpotatisgrund: Skiva potatisen i 12 skivor, de ska bli ca 1 cm tjocka. Olja varje skiva och strö på persilladekrydda och flingsalt. In i ugnen på 200 grader i ca 35 min, vänd dem och olja och krydda andra sidan efter halva tiden ungefär.

2) Potatistopping: Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och stompa sönder potatisen. Ha i chili, gräslök, smör, äggula, mjölk, ost och salt & peppar. Vispa tills du har en krämig mos.

91F123FC-C32C-4335-B523-EDFE555D3DC0BCA41DDE-07FA-4F7C-B150-BA5B12D85949608E84B2-FAB9-4256-BED1-6A7B3DF62EDA
Lägg i potatismoset i en sprits och spritsa toppar på varje potatisskiva. Sätt ugnen på grill och varmluft om du har det. Skjuts in i ugnen tills potatisen fått fin färg.

3) Såsen: Skala och finhacka löken. Stek i smör tills löken blir glansig. Häll i vatten, soja, balsamvinäger och fond. Låt koka ihop i några minuter. Häll i grädden. Krydda såsen och red ev av den med lite maizenamjöl blandat med grädde. Låt puttra i typ 4 minuter.

4) Köttet: Ta fram köttet så det är rumstempererat när det steks. Skär oxfilén i ganska tjocka skivor. Mina skars i ca 3 cm tjocka skivor. Salta & peppra det. Ha i smöret i pannan och låt det fräsa klart, det ska vara tyst när köttet läggs i. Ha ganska så hög värme på plattan. Stek på båda sidor tills det får lite färg, sänk sedan värmen och stek ca 2-3 min på varje sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta. Jag brukar kolla så sidorna inte är röda och pressa lite i köttet för att se in i det. När köttet är rött/Rosa (ca 60 grader) så tränger köttsaften upp ordentligt ur köttet, om saften som kommer upp och är klart ljust Rosa är det lätt genomstekt och har en temp på 65 grader. Är köttsaften helt genomskinlig är köttet välstekt och har en temp på 70 grader.

Sedan är det bara att äta och njuta!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

975
Subscribe
Notify of
guest

14 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lotta
Lotta
3 years ago

Det låter jättegott! Kommer att laga det till nyår.🎆✨

niiinis
niiinis
Reply to  Lotta
3 years ago

Ja det blir perfekt till nyår! Såå gott! 🤤👍🏼🙌🏻👌🏻

Spindelulla
Spindelulla
3 years ago

Ser supergott ut! Och servettringarna o servetter beställde jag genast, såg superlyxigt ut ju=) http://www.spindelulla.blogspot.com

Paula
Paula
3 years ago

Vart har du köpt den fina ljusslingan? 😄

niiinis
niiinis
Reply to  Paula
3 years ago

Dom är från IKEA. Tack snälla! ❤️

A
A
3 years ago

Så mysigt och fint du gjort:) Ska kopiera rakt av..
Men dom svarta ljusstakarna, vart är dom ifrån??

Kram /A

niiinis
niiinis
Reply to  A
3 years ago

Tack! ❤️ Dom är från Ikea!

Linda
Linda
3 years ago

Låter gott till nyår. Tror du man kan förbereda potatistopparna, ha i kylen och sen värma i ugnen?

niiinis
niiinis
Reply to  Linda
3 years ago

Ja jag tänker att du förbereder det fram till att du har moset i spritsen. Sen spritsar du ut det innan gräddning. Annars är jag rädd att moset får lite skinn om du förstår vad jag menar?

Linda
Linda
Reply to  niiinis
3 years ago

Jag förstår, tack 🙂

Giggi
Giggi
3 years ago

Maträtten ser väldigt god ut. Såsen vattnet hade jag hällt i pannan som man stekte köttet i och sen silat av använt till såsen.

Ann-Sofie Andersson
Ann-Sofie Andersson
3 years ago

Vit eller röd balsamvinäger? Ska absolut testa detta till nyår 🤩🎉

niiinis
niiinis
Reply to  Ann-Sofie Andersson
3 years ago

Röd. Ja detta är sååå gott! 👌🏻

Sandra
Sandra
3 years ago

Vi körde detta till varmrätt på nyår. Supergott och uppskattat!
Inte sista gången vi gör detta.

Nästa inlägg

Juliga snittar och LIVE

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x