Kär i min ugn

Hej älsklingar!

Ja ni har ju hört talas om min tidigare maskinella kärlek, nu ska jag berätta för er om maskinell kärlek nr:2. Trodde faktiskt inte att jag skulle få känslan av att något kunde slå mikrovågsugnen. Nämen då kommer ugnen inlullandes från vänster och visar sig vara minst lika bra. Vet ni att jag suttit på golvet i en timma och bara tryckt på alla knappar och finesser på den här ugnen och suttit och utbrustit mentala ”ämen guuuud så bra” flera ggr?!

Jag MÅSTE berätta!

Första testet var att testa klyftpotatis i ugnen. Anledningen till det är att jag äter obscena mängder klyftpotatis. Jag ÄLSKAR det och kan nästan äta det som snacks på kvällen. Klart som korvspad jag var tvungen att testa det först av allt!

Jag köpte gourmetpotatis, den är bäst! Sedan är det bakplåtspapper, lite olja och flingsalt på som gäller. Rör om med fingrarna och skjuts in i ugnen.

6:TH SENSE inställningarna har färdiga rätter programmerade. Du behöver alltså bara blippa fram till potatis och sen talar ugnen om för dig vad du ska göra. Örter sa den till mig, då kom jag på att jag måste köpa torkad timjan, farligt gott på klyftpotatis. Ok, så skjuts in i ugnen, ugnen vet att det tar ca 18 min för den att tillaga perfekt klyftpotatis.

Kikade in efter dessa 18 minuter, jag föredrar alltid min potatis lite extra krispig. Fick lära mig att då minsann kör man bara extra bryning i 3 min och 19 sekunder. Alltså, jag har aldrig ätit mer perfekt klyftpotatis. Jag kommer typ inte äta annat nu ju….

Ser du hur perfekt den är? Alltså krämig inuti och krispig utanpå. Omg! Perfectamente! 👌🏻

Ok, nästa test som jag faktiskt hade lite svårt att tro på var att man kan laga 2 olika rätter i ugnen. Alltså, nej…. det kan man inte tänkte jag. Det kommer ta smak av varandra och det kommer inte bli någon härlig yta på maten. Usch…. men ok, jag testar!

In med köttfärsbiffar och in med kycklingfiléer. Samtidigt. Inte klokt. Kommer inte gå…..

Perfekta köttfärsbiffar! (Dessa bryntes innan de skulle in i ugnen).

Perfekta kycklingfileer. Kunde faktiskt inte tro att det var sant? Kycklingfilén var fortfarande saftig och det lyckas jag sällan med faktiskt.

Ok, 2 tester kvar! Skulle den fixa det ultimata testet? Jag med min bakning ni vet, jag är petnoga. Det kan jag lova. Galet petnoga!

Jäsa deg i ugnen? Kan den det? Det finns en inställning för det så jag var ju tvungen att testa. Degen kommer jäsa och sen falla ihop tänkte jag, det går inte att jäsa i ugnen, punkt!

In med saffransdegen i ugnen. Skulle den klara att jäsa på kortare tid? Kolla här:

Bilder från min Instastory

Detta är verkligen galet hörni! Min saffransdeg blev verkligen magisk! Fluffig stor jäst deg som inte alls föll ihop när jag tog ut den!

Nu till den sista WOW-effekten! Ni anar inte….. jag kommer fr o m nu kunna baka bröd som ett riktigt bageri gör det. Ni ska få se mina vridna baguetter jag bakade, galet gott med knaprig yta och ett fluffigt härligt inre, skulle säga 12 av 10 poäng! Med SteamSense inställningen så sköter nämligen ugnen ångan och gör så brödet blir knaprigt på ytan. Annars får man ju ställa en plåt med vatten i ugnen och det ger ju inte alls samma känsla faktiskt. Detta är helt galet! Det blir som på bageri verkligen.

SteamSense funktionen ger också perfekt resultat för att ugnssteka kött som du vill ha lite yta på, samma med fisk.

VRIDNA BAGUETTER, 4 st

25 g jäst

5 dl vatten

2 tsk salt

2 msk olivolja

13 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl

 

Gör såhär:

1) Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt ihop till en deg.

In med bröddegen i ugnen. Jäste i 45 min med endast ett halvt paket jäst i degen. Kan säga att degen pyste över kanten när jag tog ut den och höll sig fluffig!

2) Låt jäsa i min ugn i 45 min 😛 eller i en bunke under bakduk i 1 1/2 timme.

3) Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den absolut inte. Rör den så lite som möjligt. Dela den i fyra delar. Forma till vridna baguetter och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Pudra över lite mjöl och låt dem jäsa under duk cirka 30 minuter.

4) Jag satte ugnen på 220 grader med SteamSense funktionen. Gräddade i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Svalna sedan på galler utan duk. Har du inte SteamSense funktion får du ställa en plåt med vatten på botten av ugnen och höja tempen till 250 grader. Blir inte samma knaprighet men bättre än inget tänker jag. Se bilder.

Ja men jag är helt övertygad om att jag äger en av de bästa ugnarna i världen. Fördelar jämnt, inget blir liksom som mina tidigare ugnar gjort det…. lite bränt där bak och alldeles för ljust fram. Det värsta jag vet med ugnar!

Igår ugnsstekte jag en redan förkokt julskinka och griljerade den, har aldrig fått en bättre skinka. Ni anar inte hur mycket roligare allt kommer att bli i köket fr o m nu.

HÄR kan du läsa mer om den här ugnen, planerar du en köksrenovering/flytt eller kanske bygger du hus… Gud, kolla in den här ugnen. Lova mig det!

Kram Nina

115
Subscribe
Notify of
guest

4 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Therese
Therese
3 years ago

Julskinkan alltså.. menar du att den blev dubbeltillagad? Du griljerade den inte bara?

niiinis
niiinis
Reply to  Therese
3 years ago

Tillagar alltid en redan tillagad skinka, tycker den är aaaaalldeles för blöt för att ”bara” griljeras. 😀

Therese
Therese
3 years ago

Ja, det tycker jag ofta också. Hur länge brukar du tillaga den då?

niiinis
niiinis
Reply to  Therese
3 years ago

Typ 2-3 timmar på 125 grader.

Nästa inlägg

Tillbaka

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x