Sluta röka

Alldeles nyligen, närmare bestämt i februari så firade jag att jag varit rökfri i 13 år. Ja, jag firar det alltid på något sätt. Jag nämner det för familjen och så äter vi något gott eller så köper jag någonting fint till mig själv. Kanske kommer jag fira februari varje år, jag vet inte? Men jag är stolt över mig själv som till slut lyckades sluta.

Jag började röka som 15-16 åring för att det var coolt. Det smakade skit minns jag, men röka ville man till varje pris, det var ju verkligen stencoolt då. Plötsligt var man fast, nikotinbegäret visste inga gränser ju. Jag rökte ett paket cigaretter per dag, började alltid dagen med en cigarett och avslutade den med samma sak. I 20 år var jag sedan fast med uppehåll vid de 2 graviditeterna och amningen.

Lite fakta om rökning i Sverige:

• Nästan en miljon mellan 16-84 år röker.

• Enligt rapporter från American Cancer Society kan endast 4-7 % sluta röka på lång sikt utan hjälp.

2006 började vi försöka skaffa barn tillsammans jag och Tony. Ni som följt mig under lång tid vet hur vi kämpade med det. Det ville sig inte riktigt. Efter nästan 3 års kämpande med bl a 3 missfall minns jag att jag pratade med min gynekolog och fick de där orden i ansiktet som jag ju egentligen redan visste. ”Försök att sluta röka, rökning förhöjer ju risken för missfall”.

I februari 2008, på en födelsedagsfest, rökte jag för sista gången. I mars blev jag gravid för fjärde gången efter mina 3 missfall och på den vägen är det. En efterlängtad Milo kom äntligen till oss i December 2008. Säkerligen var mitt rökstopp en bidragande orsak.

Cigg i handen…. ja det var nog rätt vanligt på den tiden.

Tillsammans med Pfizer (läs mer HÄR) vill jag nu lyfta rökavvänjning och hur viktigt det är att man får stöd när man ska försöka sluta. Tre av fyra rökare vill sluta. Med motivation och stöd från sin omgivning har man stora chanser att lyckas sluta.

Det är så intressant det som händer i kroppen när man slutar röka. Jag blir helt förundrad över alla hälsofördelar som sker bara på kort tid.

Jag vet att jag gjort något riktigt bra för min kropp. För varje år som går så blir den mer och mer återställd. Hälsovinst X 3000 liksom.

Om du är en av de som röker och verkligen vill sluta så finns det hjälp att få. Kika in på DEN HÄR sidan för att läsa mer.

Kram Nina

44
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Img 4215.jpg

Nästa inlägg

Nyheter i garderoben

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x