Mat som kan vara dödligt giftig

Det finns mat och produkter som ätbart, men som i fel dosering kan vara t.o.m. dödlig. Här nedan hittar du den mat och de produkter som du ska vara lite extra försiktig med.

Bittermandel
Bittermandelns bittra smak kommer från ämnet amygdalin, ett ämne som i större mängder är riktigt giftigt. Livsmedelsverket beräknar att 8-10 mandlar kan vara dödligt för ett barn, och cirka 60 stycken kan vara dödligt för en vuxen.

Linfrö
Används huvudsakligen som ingrediens vid bakning, i gryn- och müsliblandningar. Linfrö innehåller höga halter av vätecyanidproducerande glykosider som är ett gift. Intaget av linfrö bör begränsas till 1-2 matskedar dagligen. Denna mängd medför inte någon förgiftningsrisk. Äter du hela linfrön så innehåller de mindre mängder cyanid än krossade. Risk för förgiftning kan uppstå vid intag av mer än 100 gram linfrö (ca 10 msk) per dag. Svårt sjuka personer med dålig näringsstatus samt rökare ska undvika att äta för mycket linfrön.

Muskotnöt
Muskotnöten används i bland annat bechamelsås och stuvningar, men även i efterrätter och kakor. Muskotnöt är giftigt i för stora mängder, använder man den i vanlig matlagning med normala mängder behöver man inte oroa sig för att man ska äta för mycket. Gränsen sägs ligga runt 1-2 muskotnötter för en vuxen person.

Murkla
Stenmurklan är mycket, till och med dödligt giftig och på grund av risken för förväxling rekommenderas avkokning av toppmurkla (som inte innehåller samma giftiga ämne). Förväll murklor 2 x 5 minuter i vatten, som sedan noggrant hälls bort. Det mesta av giftet försvinner då ut i kokvattnet om man av misstag skulle ha plockat stenmurkla. Det finns många andra svampar som är giftiga – titta i en svampbok eller på svampguiden.com innan du börjar tillaga dem!

Lakrits
En hög regelbunden konsumtion av lakrits – mer än 50 gram per dag -kan hos känsliga personer ge upphov till skadliga effekter, t ex förhöjt blodtryck, ödem och svaghet. Det visar en nordisk rapport som bedömt riskerna med glycyrrhizinsyra-intag via lakrits.

Salt
Svenskar äter 10 till 12 gram salt per dag. Det är dubbelt så mycket salt som vi borde äta. Rekommendationen är 5 till 6 gram salt per dag, vilket är ungefär en tesked. För mycket salt kan vara en orsak till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurar.

Kanel
Kumarin är ett ämne som finns naturligt i kanel. En normal användning av begränsade mängder kanel som krydda innebär inte en risk för hälsan. Om man regelbundet och under längre tid får i sig mycket kumarin kan det skada levern. Vuxna bör begränsa sin konsumtion till ungefär 1 tsk per dag och barn till ungefär 0,5 tsk per dag för att undvika risk för leverskador. Att äta mer kanel än detta vid enstaka tillfällen innebär dock inte någon risk. Rekommendationen gäller kassiakanel som är den kanelart som oftast används som krydda i Sverige. Ceylonkanel innehåller mycket mindre kumarin än kassiakanel och innebär ingen risk vad gäller intag av kumarin.

Källor: Livsmedelsverket.se, recepthjälpen.se, meny.se, svampguiden.com, köket.se

4
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Söndagsplaner

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x