Såhär farligt är det att äta bröd som möglat

Ska man äta det?

När Livsmedelsverket får frågan om bröd som möglat kan ätas så svarar dem såhär:

Mögelfläcken i brödet skulle kunna ha orsakat att det finns mögelgift i brödet, men det behöver inte vara så. Visst kan vissa mögelsvampar bilda mögelgifter, men det gäller inte alla och det sker inte heller i alla lägen. Det går tyvärr inte att avgöra enbart utifrån mögelfläckens utseende.

När det gäller mat som har spontanmöglat i hemmet, så kan man inte heller generellt knyta vissa mögelsvampar eller mögelgifter till specifika produkter. I köket finns det svampsporer från många olika miljöer och ursprung som kan infektera och tillväxa i maten. För att inte utsätta sig för onödig exponering av mögelgifter, bör man därför av försiktighetsskäl undvika att äta bröd som möglat.

Är det farligt att få i sig mögel via ett mögligt bröd?

Livsmedelsverket svarar såhär:

Det finns många olika sorters mögelgifter och de kan ge upphov till olika negativa hälsoeffekter hos människor. Dessa kan vara både akuta, som t.ex. magsjuka, och sådana som uppstår efter längre tid, t.ex. njurskador. I Sverige är det mycket ovanligt att maten innehåller så höga halter mögelgifter att vi blir akut sjuka. För att långvariga effekter av mögelgifter ska uppstå krävs att man exponeras för mögelgifter i något lägre halter under lång tid, det vill säga under flera år. Därför är risken liten att ett par brödskivor från ett mögligt bröd vid ett enstaka tillfälle gör skada på kroppen.

Källa: Livsmedelsverket

1
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Orons orosdag och lättnadens lättnad!

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x