Att våga berätta hur man mår!

Godmorgon vänner!

Fått sova rätt bra inatt och då får man ju genast lite energi igen. Säger bara klimakteriet alltså, har bokat tid på HerCare nu i alla fall. Nu ska jag få ordning igen tänker jag. Min mens hattar hejvilt, mens ibland sen går det 35-40 dagar med ingen mens sen kommer det lite en dag och sådär håller det på. Världens konstigaste, eller egentligen inte, det är såhär det beter sig när kroppen förbereder sig för klimakteriet. Det är typ kaos, på allt.

Jag tänker fortsätta skriva om detta då jag märker att fler och fler känner igen sig och blir glada/lättade över att det lyfts. Vi som drabbas av förklimakterie/klimakterie kan inte tiga tyst, detta måste fram i ljuset. Många kvinnor drabbas hårt av detta och att bli bortviftad, förringad eller nonchalerad får liksom inte hända. Det här händer hela tiden och så fort jag tar upp det på min Instagram får jag maaaassor med dm:s ifrån kvinnor som mår piss. Många kan inte ens prata om det hemma med sina familjer för de blir inte förstådda alls. Det är ju inte klokt. Jag skulle på riktigt smälla av om jag fick gå omkring i tysthet och ingen ville förstå här hemma.

Här hemma är framförallt Tony helt insatt i detta. Jag måste ju bjuda in honom i det här så han förstår alla mina upp och nedgångar, varför jag plötsligt gråter som om någon dragit ur en propp, hur jag andra sekunden kan vara glad och kvittrig. Jag berättar om när min mens hattar och så diskuterar vi hur jag ska ta min progesteronkräm nu. Det är bl a därför jag bokat tid på HerCare nu så jag får ordning på hur jag ligger till. Jag behöver förmodligen andra tillskott nu och kanske t.o.m. fylla på med andra hormoner än bara progesteron. Vi får se vad de säger?

Men mitt heta tips till er andra som tampas med samma saker, bjud in era partners i detta. Hjälp dem att förstå. Det kommer underlätta relationen på alla sätt. Jag har också berättat för barnen, att jag kan vara nere och deppig, arg och ledsen utan anledning nu. Men att jag jobbar massor med mig själv för att må så bra som möjligt.

Nu har jag tagit tag i promenaderna igen t ex. Ska börja jobba med kosten men är ju så söt och kolhydratssugen hela tiden typ. Säger inte att kolhydrater är dåligt men när man vill äta salta och onyttiga chips och ostiga ostbågar blandat med choklad i munnen hela tiden så är det inte bra. Det sägs ju förvärra situationen dessutom. Jag ska också ta tag i mina meditationer igen, dom har jag liksom sprungit ifrån ett tag. En stressad kropp mår inte bättre av all skit klimakteriet för med sig så det gäller verkligen att vara snäll mot sig själv och vårda sitt lilla tempel.

Vi får kämpa på vi kvinnor, jag kommer berätta om min resa här och kan det hjälpa en enda annan kvinna är det värt allt.

Nu till gårdagen. ❤️

Igår var en riktigt dålig dag. Jag sov 2 timmar. Vissa nätter just nu så tampas jag med nattsvettningar, lite hjärtklappning och en inre obehaglig oro och då går det inte att sova. Natten till igår var en sån natt. Jobbade med tofs på skallen hela dagen igår och bestämde mig för att vara extra snäll mot mig själv. Så jag tittade på en lunchfilm. ”I hennes skor” hette filmen och herregud vilken propp som släppte. Jag grät i säkert 20 min, hulkgrät. Men det var skönt, kanske t.o.m välbehövligt.

Efter gråtfesten gjorde jag mig i ordning och så åkte vi iväg till Intersport för att kolla på fotbollsskor till Milo. Alltså hans fötter växer som gräs. Vi köpte nya till han för bara några månader sedan, och nu är de för små. Han hann ju inte ens börja säsongen ordentligt. Jaja, det var bara till att brassa iväg för att köpa nya.

Det blev dessa, Mercurial Vapor 14. Ronaldos egen signaturfärg. Tips till er andra som har kids som spelar fotboll.

En nöjd kille i butiken igår. Det blev bra tyckte han. Inte blev det sämre av att det var Ronaldos signaturfärg heller.

Kvällen avslutades med filmkväll för familjen. Vi kollade på ”The spy who dumped me” och den är absolut sevärd. Hon den blonda fick man skratta gott åt många ggr. Finns på HBO Max.

Nu ska jag klä på mig och ge mig ut på min dagliga promenad. Vi hörs sen.

Kram Nina

66
Subscribe
Notify of
guest

8 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
2 years ago

Du kommer mest säkert att få både östro + bättre prog tillskott än krämen (du kommer märka skillnad mellan kräm och prog tabletter). Jag använde också prog kräm till jag nådde vägs ände med mitt förklima i november förra året. Det blir inte himlastormade lycka men betydligt mindre eländigt efter några månader med både östro + prog tillskott, fattar inte heller varför jag drog mig för det. Mitt tips för det ständiga suget (blev lite bättre med HRT) är fett (osötade kokoschips/kokosolja osv), det är inte alls lika triggande som kolhydrater för mig (och inte alls lika gott/belönade för hjärnan vilket gör att jag äter mkt mindre än kolhydrater), så kanske värt att prova för dig också. Men kolhydrater funkar inte alls längre, jag har valt att ta bort ALLT socker under en tid för annars gasar vikten uppåt direkt, dels pga kalorier men också pga att kroppen lagrar mer vätska. Lycka till!

niiinis
niiinis
Reply to  Anna
2 years ago

Jag vet att dom jobbar så naturligt som möjligt så med största sannolikhet kommer det fortsätta med bioidentiskt progesteron och inte med syntetiskt. Jag vill undvika det så långt det går.

Däremot tror jag på kombon östrogen/progesteron.

Och som du, försöka hjälpa kroppen att må så bra den kan. Skjuter man i sig raffinerat socker så mår man ju därefter.

Skönt att du fått ordning och tack för tips på kokoschips. Köper ibland kokoschips som är saltade med havssalt. Goda men lite svåra att hitta här i vår småstad. Får nog beställa kanske.

Anna
Anna
Reply to  niiinis
2 years ago

Ja, jag använder bioidentiskt både på östro + prog av precis samma anledning som du (jag skulle inte heller våga syntetiskt) – vet att det kan vara svårt men lyckades få det utskrivet som tur var.

niiinis
niiinis
Reply to  Anna
2 years ago

Ok, vad bra att det finns i tablettform också. 🙏🏻 Ja det kan vara svårt men antar att man får stå på sig va?

Anna
Anna
Reply to  niiinis
2 years ago

Så är det, men man måste också vara väl förberedd och påläst innan man kommer till gyn (googla bioidentiskt östro + prog och du får mkt info, skriv gärna ut och att ta med). Jag tror att det mesta handlar om okunnighet, tyvärr, vilket i onödan går ut över oss patienter särskilt som det finns möjlighet att skriva ut bioidentiskt på vanligt recept.

niiinis
niiinis
Reply to  Anna
2 years ago

Det är därför jag går till HerCare. Det enda stället (som jag vet) är pålästa på kvinnohälsa. Försökt med vanligt gyn och det enda som erbjöd då var antidepressiva. De hade heller aldrig hört talas om förklimakteriet. 🥺

Anna
Anna
Reply to  niiinis
2 years ago

Jag går inte hos Her Care men jag fick å andra sidan informera min gyn om att hon kunde skriva ut bioidentiskt (ja, det är så man häpnar) så nu jag hoppas det kommer fler patienter till gagn. Jag log inombords och tänkte…vänta du bara till det är dags för ditt förklima om 10 år hehe…Jättebra att du tar upp förklima på din blogg så kanske fler kan/vågar ställa krav!

Hannah
Hannah
2 years ago

Mia Lundin ska ju ha mycket tips ! Vitaminer kan vara av godo . Från en 44 åring som arbetat med två klimakterie superkvinnor och fått lite tips inför framtiden .

Nästa inlägg

5 smarta knep som hjälper dig i köket

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x