ANNONS

5 smarta knep som hjälper dig i köket

Vill du ha smarta knep och tips på hur du lagar god mat och tillför det där lilla extra i köket, här kommer 5 tips som kommer hjälpa dig.

1) Majonnäs: Smaksatt hemgjord majonnäs passar till otroligt mycket. Den funkar som en riktigt god sås, funkar också fint som fyllning i smörgåstårtor eller varför inte i snittar. Såhär gör du:

1) I en mixskål, lägg i blad och stjälkar av din favoritkrydda. (Rosmarin, timjan, basilika, persilja m.m)

2) Knäck i ett ägg, pressa i 2 vitlöksklyftor, 2 tsk vitvinsvinäger, 1 tsk honung, 3 krm salt, 2 krm svartpeppar. Tillsätt sedan 2 dl neutral rapsolja i en stråle, lite i taget medan du kör med mixerstav (funkar även i en blender). Majonnäsen tjocknar till slut och då är den klar. 

2) Hemgjort smör: Det är värt allt att göra eget smör, det blir så otroligt gott och det är så mycket enklare än vad många tror. Såhär gör du:

Först så häller du i grädde, jag hade i ungefär 2,5 dl. Men ska du göra mer så det räcker ett litet tag så rekommenderar jag att gör på minst 5 dl. Häll i köksmaskinen och låt det vispa på högsta hastigheten.

Precis innan det blir smör så är det seeeeeegt. Från att grädden blir färdigvispad till att den börjar släppa vätska så tar det ett bra tag. Först händer ingenting, sen händer allting. Det bara skvätter i maskinen. Kikar man ner i den då och då, så plötsligt är det FULLT av vätska längst ner som man sen häller ut. I detta skede så häller du i ca 1 tsk salt (till 5 dl). Vispa sedan lite till för att släppa ut den sista vätskan, sen vispar du lite till så att det till slut blir en klump med smör i bunken. Lägg i en bra behållare med lock och ställ i kylen. Håller upp till en vecka ungefär.

Tips: Smaksätt gärna smöret, till midsommar är det gott att ha i hackad färsk dill. Pressar du i lite vitlök så har du ett smarrigt vitlökssmör.

Här har ni min absoluta favvostekpanna, har aldrig haft en så bra. Fastnar aldrig något, jämn stekyta, jättefint stektresultat varje gång och så har den en indikator i mitten som talar om när man ska steka. Finns HÄR!

3) Våga ha ordentlig hetta i stekpannan.

För att få en krispig och riktigt god stekyta så ska man våga dra på rejält med värmen i stekpannan på vissa maträtter. Ska du t ex steka lax så våga dra på redigt med värmen så den får en fin yta. Samma med svamp, hög värme i början sen kan du sänka. Ska du steka grönsaker är det samma sak som gäller, för att behålla krispighet i dom så stek på hög värme.

4) Variera din potatis

Krossad potatis med vitlök (<klickbar länk)

Att våga variera potatisen brukar nästan alltid bli en hit. Här nedan har du några härliga idéer på hur du kan göra potatisen lite extra härlig till dina rätter.

Krispig potatis (<klickbar länk)

Citronrostade potatisskivor (<klickbar länk)

Ugnsbakade krämiga potatisar (<klickbar länk)

4) Salta & Krydda

För att göra riktigt god mat ska man kunna hantera och balansera salt, syra och kryddor på rätt sätt. Var inte rädd för att salta och krydda, lagar du mat från grunden själv så blir sällan sältan i maten i överdriven mängd (halvfabrikat däremot). Våga använda salt för att lyfta smaker och använda också kryddor. Prova dig fram, du kommer hitta favoriter på det sättet.

Tips: Ha dina favoritkryddor och torkade örter i kryddkvarnar. Lätt att använda vid matlagning. Nedan lite tips på snygga kvarnset.

Snyggt set från Cole & Mason, finns HÄR.

Le Creusets jättehöga pepparkvarn är riktigt snygg att ha stå framme vid spisen. Finns HÄR.

Måste bara visa dessa snyggingar från GLOBAL, ni vet dyra knivmärket. Finns HÄR!

1) HÄR // 2) HÄR // 3) HÄR // 4) HÄR

Tipsar om snygga brickor att ställa kryddkvarnar, olja och kanske en liten glasbehållare med havssalt i. Så snyggt vid spisen!

Kram Nina

32
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Skönhetstips

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x