Därför är du vårtrött

Godmorgon vänner!

Hoppas ni mår bra. Själv har jag sovit en bra natt men är ändå så himla trött. Det måste vara den där vårtröttheten som alla pratar om. Ska prata mer om det längre ned i inlägget.

Igår morse gav vi oss iväg som vanligt. Det blåste en del men solen värmer nu vilket är så otroligt skönt. Men det är segt för våren att hanka sig fram. Som att det där jädrans kylgreppet som hållit oss i schack inte riktigt kan släppa. Nordanvindar, de där isiga som kryper in under tröjan och får en att frysa ända in i benmärgen. Man blir lurad också. Tittar man ut ser det ut som sommar, sen kommer man ut alldeles för tunt klädd så tuttvårtorna fryser till is.

Jaja, tålamod Nina, tålamod. Inte min starkaste sida om man säger så…. Nej! Men vi vet ju i alla fall att sommaren är på väg med all sin kraft. Apropå vår och sommar, jag skrev ju att jag var så trött! Läste på lite om just vårtrötthet och jag kan nog checka av allt på den där listan.

”Sol och mörker-växlingar förvirrar vårt system”

Just nu förändras längden på dygnet snabbt där går vi från mörker till mer ljus varje dag. För många personer kan övergången till en ny årstid innebära depression/känslan av att vara väldigt nedstämd. Det är vanligast under den mörkaste delen av året men förekommer även under våren och sommaren. Besvären är kopplade till hur dygnet skiftar i längd mellan årstiderna.

– Vi har en inre klocka som är beroende av solljus för att reglera våra hormoner, både må bra-hormoner som serotonin och dopamin, men även de som styr sömn och vakenhet, säger Hanna Rohani, legitimerad chefspsykolog på Doktor24 och fortsätter:

– Sol och mörker-växlingar förvirrar vårt system vilket kan leda till extrem trötthet, ökat sug för kolhydrater, koncentrationssvårigheter, oro och nedstämdhet – symptom man ofta upplever vid årstidsbunden depression. Den biologiska klockan hänger inte riktigt med i förändringen.

Psykologen tipsar – det här kan du göra själv

  1. Försök att få så mycket naturligt dagsljus som möjligt, även om det är molnigt ute.
  2. Sitt nära fönster när du är inomhus.
  3. Motionera – helst utomhus för att få dagsljus.
  4. Ät en näringsrik kost, regelbundna måltider och var försiktig med alkohol, framförallt under årets mörkare perioder.
  5. Försök att hålla fasta tider för när du lägger dig och kliver upp. Då kan kroppen bättre förutse när den ska producera relevanta hormoner.

Källa: Doktor 24

Så ja, det är bara att låta våren ha sin gång. Så småningom så kommer väl kropp och knopp ifatt och man kan bli lite mer ”normal”.

Nu ska jag kicka igång dagen här. Massor att göra idag. Hoppas du får en bra Tisdag. Tisdag förresten, den har börjat kvala in på veckans tråkigaste dag här så jag brukar göra något lite roligare av den. Ikväll ska vi ha filmkväll med goda snacks och sånt.

Hörs snart igen!

Kram Nina där

51
Subscribe
Notify of
guest

2 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Siv Rylander
Siv Rylander
1 year ago

Hej…. Såg repris på Bytt o Bytt idag…
Och där var ni. Grattis Kul att se er❤️

niiinis
niiinis
Reply to  Siv Rylander
1 year ago

❤️❤️❤️

Img 4641.jpg

Nästa inlägg

Promenader och tips för len hud

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x