ANNONS

Dinkelbröd i långpanna

Förra veckan gjorde jag Dinkelbröd till familjen. Dinkel är jordens äldsta sädesslag, det är dessutom hälsosammare än vetemjöl, det innehåller mer protein, har högre energiinnehåll, fler nyttiga fettsyror, mer mineralinnehåll och mer B-vitaminer.

Utrustning som är bra att ha hemma:

En bra köksmaskin – (<klickbar länk). Jag har den du ser på bild ovan. Den slår allt jag någonsin haft, jag har en extra stor då jag vill kunna baka stora degar så skålen rymmer hela 6,9 liter.

Degskrapa – (<klickbar länk). Hur man klarat sig utan degskrapa i sitt liv kan man ju verkligen undra? Alltså detta är ett MÅSTE för mig, så otroligt användbar.

Mjölsikt – (<klickbar länk). Perfekt när du inte vill få klumpar i smet, perfekt att sikta på brödet innan gräddning. Toppen till florsocker också.

Kökshandduk – (<klickbar länk.) Älskar mina handdukar från Solstickan. Blir alltid så glad av dem, påminner om min barndom.

DINKELBRÖD I LÅNGPANNA, ca 20 bitar

6 dl vatten

1 fpk torrjäst

2 msk honung

2 tsk salt

1 dl olivolja

Ca 15 – 17 dl dinkelmjöl

Gör såhär:

1) Värm vatten till ca 37-40 grader. Jag kör lite varmare när jag jobbar med torrjäst.

2) Häll i det i en köksassistent eller bunke. Häll på torrjäst, honung och salt. Blanda runt och låt sedan stå i ca 5-10 min.

Det ska bli som ett skum uppepå degvätskan, då är det klart. 

3) Häll sedan i mjölet i omgångar, degen ska vara lite kladdig fortfarande. Detta för att det är dinkelmjöl och detta har en förmåga att bli alldeles för torrt om man har för mycket mjöl. Kör den i köksassistenten i ca 5-8 minuter.

4) Låt sedan degen jäsa övertäckt i ca 45-60 minuter tills degen blivit dubbel så stor. Sätt ugnen på 200 grader.

5) Häll ut degen på bakplåtpappersklädd plåt. Platta ut den, ett tips om det är för kladdigt är att mjöla händerna lite. Låt sedan jäsa övertäckt ytterligare i 30 minuter.

6) Pudra över lite dinkelmjöl, dela också upp degen i rutor med hjälp av en degskrapa. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 minuter. När du knackar på brödet ska det vara hårt och låta lite, då är det klart. Kolla gärna under brödet, har det fått lite färg där är det klart.

Tips: För att ditt dinkelbröd inte ska bli torrt, frys ned det direkt efter gräddning och ta fram bitar när du är sugen.

Gillar du receptet ovan får du gärna klicka i hjärtat längst ned till höger under inlägget. 

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

69
Subscribe
Notify of
guest

1 Kommentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Linn
Linn
1 year ago

När ska man använda olivoljan? 😊

Nästa inlägg

MÅNDAGSLISTAN

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x