Magnetröntgen SVAR

Hej älsklingar!

Då var svaret på den där magnetröntgen klar, eller magnetresonansen som någon skrev till mig att det hette. Svaret fick vi genom att logga in på en sida och kolla vad en spansk läkare gett för utlåtande. Tony googlade och körde översättning, men blev ju tyvärr inte klokare faktiskt. Haha….

Vi bestämde att vi loggar in hos naprapaten istället så får han läsa och kanske förstå bättre. Det var ju bra det, för han kan ju ändå sin sak. Vi kan inte. Han tittade på bilderna en stund och läste utlåtandet och sen sa han att detta är en gammal skada. Du kan ha åkt skidor eller fallit på annat sätt tidigare i ditt liv vilket har gjort att du fått 2 utbuktningar på disk 4 och 5. Den lilla är på 4 och den stora på 5. Den har blivit ännu mer utbuktad nu iom min kundvagn ni vet som vred sig. För det var efter det som jag fick svinont. Värre har det blivit av att den blivit irriterad och inflammerad. Så nu ligger den och trycker hårt mot ischiasnerven som gör att jag får sådär galet ont som jag får.

Jag frågade om det var bättre med buktande disk än ett bråck, och det var det ju. Han vill behandla mig nu i en månad och om det inte blir bättre så måste jag till en ryggspecialist. Men nu håller vi tummarna för att behandling funkar. För sen är det en grej till som hjälper. Det heter TRÄNING. Idag sa min naprapat på sin charmiga spanska brytning ”Eeeh Nina, yo haf to be strong, you haf to bild mossols”. Och gissa om jag visste det redan. Såklart jag visste…. Men jag har ju varit för lat för att ta tag i det. Och hur mycket ångrar man det nu. Inte för att vara vältränad är någon garanti, jag vet många vältränade som hade diskbråck och liknande. Men att jag varit svag i min magmuskulatur och rygg har jag ju vetat, länge. Min naprapat säger att det handlar om att verkligen bli stark från insidan, ändra helt hur du tränat hittills. Så glad att jag anlitat Robin redan, en PT som finns här nere som ska hjälpa mig. Padel kan jag glömma och det är en stooooor sorg, får tårar i ögonen bara jag tänker på det. Men sen kanske, när jag är stark, då kanske det går igen?

Nu är planen behandlingar och få mig smärtfri så fort som möjligt. Jag får börja med övningar lite smått och försiktiga promenader. Så glad för det. Jag blir värre än värst av att ligga.

Vet ni, jag blev lättad. Jag har haft så svarta tankar om min rygg nu i 3 veckor så när han sa vad problemet vad kände jag att blev lättad.

Följde med Tony för att titta när han spelade match. Behöver komma ut och röra mig, träffa folk och känna att jag lever fast man har ont och sånt.

Tack alla för alla fina meddelanden och er omtanke. Nu kan det bara bli bättre tänker jag. Nu måste jag hålla modet uppe och tron om att det snart ska bli bättre.

Om du eller någon du känner haft diskbuktningar, berätta gärna för mig hur det varit och hur det gått?

Kram Nina

346
Subscribe
Notify of
guest

30 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Christina
Christina
1 year ago

God bättring, kämpa på

Cino
Cino
1 year ago

Hade det för tio år sedan. Kom plötsligt för mig med. Så ont att jag grät. Men det lättade med tiden av sig själv. Men det tog sin tid. Efter det varit bra i ryggen. Kämpa på! ❤️

Eva Josefsson
Eva Josefsson
1 year ago

Hej!
Jag har haft diskbuktning och det var inte kul då men det blev bättre och nu kan jag träna och springa och leva som vanligt igen. Det trodde jag verkligen inte då. Fick hjälp av smärtstillande Naproxen och panodil, träningsprogram av sjukgymnast mest rörlighet och lätt styrka först som jag sedan ökade på med mer styrka. Ergonomi viktigt att tänka på också. Det kommer bli bättre.
Tack för en inspirerande blogg, tack vare dig har jag vågat följa min dröm och köpt lägenhet i Spanien Torreveija. Tycker du är så modig och klok och fin människa. Hoppas du snart blir bättre.
Mvh Eva

Larsson Lotta
Larsson Lotta
1 year ago

Krya på dig. Min naprapat är klockren på att hjälpa mig så jag fått ryggskottsliknande symptom, tack gode gud för honom 🥰
Känner igen problematiken då jag har ett knä som bråkar. Överrörlig, artros, bakercysta och ”löparknä”
Träning under vila har varit rådet under tiden det varit värst.
Nu kör jag antiinflammatoriskt under ett antal veckor och rehab träning så hos jag att jag är på banan snart igen. Är ett hvete när rygg och knän säger upp sig 😔
Krya på dig och kämpa!

Monica Svenzon
Monica Svenzon
1 year ago

Många kramar, har tänkt så på dej idag inför beskedet, så skönt 🥰

Marika
Marika
1 year ago

Jättesvårt faktiskt. Förstört ena foten o fortf stora problem efter 10 år. Ont i fötterna. Allt började med ett fall o ryggen. Fick inte hjälp o början o varit på massa undersökningar. Börjar om på noll hela tiden. Ena foten har blivit plattfot o ingen kan öndå hjälpa mig. Jag haltar fortf vissa dagar. Tappat min hållning och höften är kaos. Så börja med dom där inre djupa musklerna nu! ska själv börja där nu. Var försiktig med promenader, mitt brakade loss ordentligt efter det för 11 år sen. Kämpa på!

Eva Sandahl
Eva Sandahl
1 year ago

Kämpa på! Har haft som du och det är såååå jobbigt. Jag var sjukskriven sex veckor, gick hos naprapat och promenerade precis som du. Därefter deltog jag i ett speciellt rehabprogram i tre månader där fokus på träning låg på säte, rygg och bukmuskulaturen. Hade börjat jobba igen då. Förskola. Det tar en himla tid att bli bra och fortfarande nu 4 år senare kan jag få lättare bakslag och måste alltid tänka mig för hur jag gör saker.
Kram
Eva

Kristin Westin
Kristin Westin
1 year ago

Inte buktning men 7 diskbråck.. Man reser sig och livet går vidare, inte som förr men ändå.. Träna och rör dig så mycket du kan! Det kommer gå bra! Kram och krya på!

Pia
Pia
1 year ago

Jag vet hur ont det gör! Jag opererades i juli för att ischiasnerven låg i kläm vid 4 kotor. Nu börjar det äntligen bli bättre. Jag kunde ligga och sitta hyfsat men gå och stå var nästan omöjligt! Kämpa!

Britt-Mari Larsson
Britt-Mari Larsson
1 year ago

Kryakramar från mig

Carina
Carina
1 year ago

Hej! Jag har/haft samma problem, har haft skit ont o känner igen mig i din beskrivning. Utåtbuktade diskar, träning träning och åter träning. Har gjort övningar som heter McKenzie övningar-liggande press ups. Herre min je vad det gjorde ont i början men skam den som ger sig. Det kommer inte att försvinna men blir betydligt bättre så man kan funka igen men jag måste vara försiktig med vissa rörelser.
Önskar dig lycka till ❤️

Sarah
Sarah
1 year ago

Jag har haft på precis samma kotor, L4-5. Förutom att det small till i ryggen för 2 veckor sen så har jag kunnat leva smärtfri de sista åren. Tränar regelbundet (med klokhet och insikt vad jag kan och inte, tog ett tag att lära mig det) och kan t.o.m. spela padel😊 🙏 Så kämpa! Det gäller att aldrig sluta träna helt, då får jag ont direkt. Och lyssna på kroppen. Hoppas att detta kan ge dig lite hopp🙏 Kram

Haylie
Haylie
1 year ago

Hoppas du får läka nu så du får njuta av dagarna och må gott, så hemskt när dagarna går ut på att överleva smärta 😘 skickar massor med ljus, värme och kärlek till dig!!

Eva
Eva
1 year ago

Absolut, har samma diagnos. Akuta läget hjälpte med den här övningen. Ligg på mage med händerna placerade i axelhöjd. Med hjälp av armarna pressa dig upp/bakåt så att du lutar dig bakåt i ryggen. Försök hålla kvar höften mot golvet. Utför övningen lugnt och kontrollerat med två normala andetag i toppläget.

Du får gärna dela med dig av dina övningar som du får av PT:n.
Kram

Sara
Sara
1 year ago

Har haft utbuktande disk i nacken och det läker ju av sig själv, borde inte behövas nån op iaf? Om det inte blir värre. Konstigt att du blev hjälpt av Alvedon och Ipren? Det biter ju inte på nervsmärta? Inga tabletter hjälpte min smärta iaf. Jag började styrketräna efter mitt diskbråck och det hjälper! Känner av så fort det gått för långt tid mellan passen! Har inte fått några mer utbuktningar efter det. Så börja styrketräna och lycka till och hoppas smärtan ger sig snart!

Katarina
Katarina
1 year ago

Min make introducerades till något som heter McKenzie-metoden när han fick diskbråck+diskbuktning. Man gör en övning/dag och den ska göras varannan timme. Tidigare hade han gått hos fysioterapeut, Naprapat, akupunktör och blivit något bättre, men den stora förändringen kom efter 3 besök på Sophiahemmet Rehab Center i Stockholm där han fick lära sig metoden. Nu gör han en av övningarna så fort han får känning och då släpper smärtan direkt. Jag har själv både diskbråck och diskbuktning som jag fick för många år sedan och som krävde lång rehab! Jag önskar verkligen att jag hade känt till den här metoden då.

Jag hoppas du får rätt hjälp också🙏💕

Gerdy Kirjonen
Gerdy Kirjonen
Reply to  Katarina
1 year ago

Tänk att jag har också haft utbuktningar med ischias som följd. Mckenziemetoden har hjälpt mig så otroligt mycket.

Annika
Annika
1 year ago

Hej! Jag verkar också vara drabbad av diskbuktningar och väntar nu på att få göra magnetröntgen. Jag har de senaste tre åren haft flera och ganska långa smärt perioder där sjukgymnasten trott att det beror på en buktande disk men ska nu förhoppningsvis få svar på det inom närmsta månaderna. Jag tränar ganska mycket och varierat, och då blir det svårt att veta vad man ska eller inte ska göra för när smärtan kommer kan man ju inte göra någonting i princip.
Ska bli intressant med svar och vad man får för råd, kanske blir det speciella styrkeövningar eller att man ska låta bli saker.

Monika
Monika
1 year ago

Vad skönt att du är lättad och får hjälp av pt o naprapat, men var rädd om dig så gott du kan, 🌷🌞🥰

Maria
Maria
1 year ago

Jag har haft stora problem med ryggen i många år och efter att en sjukgymnast upptäckte att jag har roterande skolios i kombination med min fibromyalgi så fick jag ett lättare tränings schema som är utformat för alla muskelgrupper dädå det är viktigt att stärka upp muskelkorsetten för att slipa dessa diskbuktningar. Sen kan jag rekommendera vattengympa också för det har hjälp mig så otroligt mycket å idag är jag snäppet bättre än förut, nu är det bara resten av hälsan som inte riktigt hänger med och gör att jag för tillfället har träningsstop och får inte fortsätta med träningen förrän läkaren ger klartecken.

Ann-Sofie
Ann-Sofie
1 year ago

Jag fick diskbråck mellan 4-5e ländkotan, galet ont av nerver som det tryckte mot.
Tränat med PT och sjukgymnast, blev inget bättre tyvärr.
Började träna pilates i reformer med utbildad pilatesinstruktör. Då äntligen hände det saker, just att träna från insidan och ut.

Ewa
Ewa
1 year ago

Jag har av och till i nästan 50 år haft ganska precis de problem/skador som syns på din MR. (diskbråck vid 5:an och utbuktning på 4:an, liksom på 3 ställen i nacken.). Överrörlighet, medfödd svaghet i höger sida, ärftlighet och brist på starka muskler har bidragit, liksom stillasittande arbete. Har många gånger i livet ”fastnat” i visst läge, helvetiska smärtor och blivit helt orörlig och periodvis varit ganska besvärsfri. Fått många cortisonsprutor, som oftast hjälpt, åtminstone tillfälligt. Tränat hos sjukgymnast. Behandlats med akupunktur, massage ström m m. Lugnat ner sig ju äldre och stelare jag blivit. Dock ”känns” alltid ryggen, det blir en vana. Jag har försökt leva på och så lite som möjligt låta det ryggonda styra och hindra det jag vill göra. Slutade vara rädd för att få akut ont och har kämpat på. Självbehandlat mig med värme, gnuggningar, massage och rörelse. Fick tre barn och arbetat heltid. Jag är nu 76 år och diskbråcket vid 5:an har hela tiden varit tidvis lugnt, men oxå mer ont och akut däremellan. (Blev akut i december -21 och är fortfarande mer besvärligt än innan.) Jag gör lite rörelser hemma och deltar i gympagrupp, promenerar och cyklar emellanåt. Du kommer fixa detta. Du är målinriktad och det finns idag mycket kunskap om lämplig träning att stärka upp ryggen. Du gör ”rätt”, smärtlindrar dig, rör på dig och vilar. Tappa inte modet…..det kommer gå tillbaka, men det är mycket energikrävande och jobbigt när det är akut, som nu för dig. Och läkningen tar sin tid. Att acceptera det underlättar. …..Du har kämpaglöd, en förstående omgivning och kommer hitta strategier för hur du tar dig fram. Du har min fulla medkänsla, jag kan föreställa mig hur ont du har. Jag önskar dig en snar bättring. Styrkekramar! 🤗🤗🤗🙋‍♀️

Giggi
Giggi
1 year ago

Hej Nina
Krya på dig ❤️‍🩹
Sen somras lider min bror av buktande disk på höger axeln. Han har provat allt möjligt,ingenting har hjälpt. Nu testar han Tens apparat och säger den har hjälpt mest. Han har börjat jobba halv tid för han har ett tungt jobb. Jag lider faktisk med han för han mår inte bra av dessa värkar.

Nina
Nina
1 year ago

Det bästa som finns för ”muskelkorsetten” är : Abilica CoreStep 360. En trappmaskin som tränar kärn muskulaturen i ryggen och dom sneda magmusklerna samt även ben och rumpa ! WinWin 😁👍
Kram ❤️Nina

Annika
Annika
1 year ago

Hej Nina
Jag har haft både diskbråck och början till diskbråck i både rygg och nacke 😞 fick en väldigt bra övning av min sjukgymnast 👍 om du lägger dej ner på mage sätter armarna i bröst höjd trycker sakta upp dej med armarna och andas in gå så högt som du kommer utan att det gör för ont i ryggslutet slappna av och andas ut, ner med näsan i golvet och upp igen 💪 den övningen är superbra, från början skulle man göra den ca en gång i halvtimmen runt 10 rep. Varje gång 👍 så fort jag känner mer ont i ryggen så kör jag den 😍 krya på dej (alltid lika roligt och läsa lyssna på dej ) kram Annika

Trude Andreasson
Trude Andreasson
1 year ago

Har haft två diskbråck och opererats två gånger. 14 mån mellan gångerna. Tryckte på Ischiasnerven så kunde bara ligga på golvet med benen i soffan, då lättade det lite men åt konstant tabletter. Gabapentin, Oxycodone, Oxynorm och lite annat. Har inte speciellt ont i ryggen längre men bestående nervskada så problem med känseln i några tår och huden på benet. Men smärtan är borta😁

Kajsa
Kajsa
1 year ago

I somras drabbade det även mig. En liten vridning och det knäppte till i ryggen. Kunde inte räta på mig på en o en halv vecka…Första veckan vill jag helst glömma. Kunde inte gå, inte sova..Nervsmärtan och ryggsmärtan var fasansfull. .
Jag fick Gabapentin för nervsmärtan, samt muskelavslappnande och värktabletter.
Sjukgymnasten gav mig övningar och det var det viktigaste i återhämtningen.
MR visade ett diskbråck och en diskbuktning. I mitt fall är det buktningen som trycker på ischiasnerven. Nu, drygt tre månader senare, är jag inte helt återställd, men ändå så mycket bättre!
Hoppas du börjar repa dig snart!! All styrka! Kram kram! 💗

Hea
Hea
1 year ago

Hade diskutbuktning L5 2009, då var jag 40 år. 2 månaders gråt, smärta, sömnlöshet och oro och känner igen det du går igenom nu. Successivt släppte det och efter 4 månader var smärtan borta. Började träna, mycket coreövningar och promenader i början. Nu 13 år senare känner jag att min svaga punkt är coremusklerna och slarvar jag med träningen och gör uppehåll så får jag lite molande ryggvärk men inte i närheten av den gamla värken. Det kommer att bli bättre för dig med.

Jeanette
Jeanette
1 year ago

Hej, jag har haft både diskbråck och diskbuktning flera ggr, det som hjälpt mig är träning, stabilitetsövningar men i första skedet när diskbuktningen var väldigt ont så fick jag göra rörelser enligt Mc Kenzie metoden, man kan säga bakåtböj där du ligger på mage och böjer dig bakåt för att trycka in disken i rätt läge.Fråga naprapaten om han känner till det, efter ett par dagar så blev det så mycket bättre. All lycka till!

Louise
Louise
1 year ago

Har haft diskbuktning på samma sätt som du beskriver, jag hade så sjukt ont i månader 😔. Fick även inflammation så kraftigt runt ischias ner i benet. För att ens kunna påbörja stärkande träning så fick jag en kortisonspruta i höften som hjälpte mycket. Jag kan inte fuska med träningen har jag fått lära mig den hårda vägen, inga tunga marklyft eller annat häftigt utan mjuk, stärkande träning i samråd med sjukgymnast. Hoppas att du snart mår bättre och att du får bra hjälp👍🏼

Nästa inlägg

Akupunktur uppe i bergen

30
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x