Gratinerad hummer

Ja på torsdag är det ju afton igen, det får ni ju inte missa tänker jag. Fredag är röd dag och kanske jobbar man lite halvfart på torsdagen? Vad vet jag? Tänkte jag skulle börja bjuda er på recepten från vårt nyår, kanske kan det inspirera till mat på trettondagen eller någon annan festligare dag framöver. Vi har ju även alla hjärtans dag att fira redan nästa månad. Här tänkte jag bjuda på ett recept på gratinerad hummer, vill man så kan hummern bytas ut mot tex räkor som man gratinerar på en bit bröd. Så fastna inte vid att det måste vara hummer, det kan lika gärna vara räkor som sagt. 

Img 8231.jpgImg 8230.jpg

GRATINERAD HUMMER MED VÄSTERBOTTENSOST, 2 st (1 hel)

1 hummer

1 msk smör

1 msk vetemjöl

2 dl grädde 

2 dl riven västerbottenost 

1 äggula

Salt & peppar 

 

Gör såhär: 

1) Se till att du har en färsk hummer eller en tinad. Sätt ugnen på 225 grader och grill.

2) Smält smöret i en kastrull och häll på grädde i små omgångar medan du rör om hela tiden. Låt såsen småputtra i ett par minuter under omröring. Salta och peppra och rör runt.

3) Ta av kastrullen från värmen. Riv osten och ha i hälften i kastrullen, rör om tills den smultit ordentligt. Vispa ned äggulan och rör om. Ta av från värmen. 

4) Klyv hummern på mitten, på längden. Ta bort magsäcken som sitter högst upp i huvudet, man ser rätt tydligt vad som är en magsäck. Töm sedan hummern på kött. Från stjärtdelen, leder och klor. 

5) Hacka allt kött smått och ha i det tillsammans med ostsåsen. Klicka ut detta över skalen och avsluta med att ha på resten av den rivna osten. ställ i ugnen i ca 10 min eller tills allt fått fin färg. 

6) Servera med citron och dill.

Tips: Istället för hummer, ta ca 250 g handskalade räkor istället för hummer. Gör precis likadant men istället för att fylla ett skal, ha på fyllningen på en surdegsbröd eller varför inte ett formbröd och gratinera i ugnen!

Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat till höger under detta inlägg.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

134
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Nyårsafton i bilder

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x