Hönökaka i långpanna

Tänkte du skulle få recept på det där brödet jag bakade i morse, Tony är lyrisk här hemma. Han tyckte det var galet gott så jag gissar att det jag bakade i morse kommer vara slut imorgon. Haha, här går det åt och det är bra. Har ju nästan 3 fullvuxna karlar här hemma, ett tag till, Mellan flyttar hemifrån i veckan här. För tredje gången. Det blir ju så få livet tar olika vägar för ungdomarna, här står alltid dörren öppen så man får flytta hem emellan om man behöver.

HÖNÖKAKA, 2 stora kakor

50 g jäst
100 g smör
2 msk olivolja

4 dl vatten
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Gör såhär:

1) Börja med att smälta smöret, häll i vattnet i det smälta smöret och kolla så tempen blir 37 grader (fingervarmt).

2) Smula ned jästen i bunken (jag använde köksassistent), häll i lite av vattnet och lös upp jästen. Häll i sirap, salt och olivolja. Häll i resten av vattnet och blanda runt.

3) Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen tills du har en relativt lös deg, den ska alltså inte lossna från väggarna i bunken utan vara kladdig. Jäs den under plastfilm eller kökshandduk i bunken i 40 min.

4) Dela degen i 2 delar, låt jäsa under bakduk ca 15 minuter till.

5) Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en baksten eller en plåt i ugnen.

6) Kavla ut kakorna på ett varsitt bakplåtspapper, kavla ut till rektanglar (ca 1 cm tjocka), nagga dem ordentligt annars blir det stora luftbubblor i ugnen, låt jäsa under bakduk i 15 minuter till.

7) Grädda sedan i 5-10 minuter tills de fått fin färg. Se upp på slutet så de inte bränns.
Avnjut med smör och ost, halleluja så gott alltså!

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

76
Subscribe
Notify of
guest

3 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Camilla
Camilla
1 year ago

Hej. Hur gör jag om jag vill ha det glutenfritt, kan jag bara byta ut mjölet eller behöver jag tillsätta något annat med? Mvh Camilla

niiinis
niiinis
Reply to  Camilla
1 year ago

Byt ut mjölet mot lika mängd mjölmix. Sen tillsätter du 2 msk fiberhusk. 😍

Camilla
Camilla
1 year ago

Tack för svar. Det ska jag testa🙂👍

Img 0895.jpg

Nästa inlägg

Hur mysigt att dricka te ur?

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x