Har du svarta prickar i mjölet – SE UPP!

Små svarta prickar i mjölet? Eller i mannagrynen? Eller kanske i havregrynen….. Se upp! Det kan vara mjölbaggar. Om du har mjölbagge i skafferiet gäller det att agera nu. Läs vidare för att lära dig hur du blir av med mjölbaggar!

Bild Garden Home

Själv får jag panik bara jag tänker tanken att man skulle ha mjölbaggar i sitt skafferi. Men i själva verket är det rätt vanligt med just mjölbaggar. Dessutom blir jag lugnad av tanken att det faktiskt inte är särskilt svårt att bli av med mjölbaggar. Det viktiga är att man är noga med att hålla undan dom från en ny invasion.

Det finns olika baggar: Stor mjölbagge, kastanjebrun mjölbaggerismjölbagge och svartbrun mjölbagge. Allt som eventuellt skulle röra sig i mjöl behöver inte vara mjölbagge, det kan ju vara en vanlig insekt som kommit fel.

Såhär ser du om det är en mjölbagge:

• 3-5 mm lång, finns också varianter som kan bli upp till 18 mm långa

• tubformade antenner

• svart, kastanjebrun eller rödbrun

Livsmedel som blivit angripet av mjölbaggar:

• blir gråaktigt

• finns en lukt av fotogen, mjölbaggens sekret doftar fotogen

• du kan se puppor och larver

När du konstaterar att det är mjölbaggar gör du följande:

Börja med att plocka ut allt från det drabbade området. Ställ ut alla produkter på ett bord och rengör sedan noga hyllor och lådor. När du städar kan du använda:

Dammsugare för att få bort spillda spannmålsprodukter, puppor och larver.

Rengöringsmedel i spray modell som når in överallt och som får bort eventuellt sekret och får det att dofta rent och fräscht.

Gå igenom alla produkter som har angripits och lägg dessa i påsar som du försluter innan du kastar i soporna. Det är också att rekommendera att lägga denna påse i en frysbox innan du kastar. Detta hindrar ytterligare spridning från soporna eftersom du på detta sätt har ihjäl skadedjur som fortfarande har party i mjölet.

Det går också att använda värme för att få död på baggarna. Men frystekniken är ganska enkel och det särskilt om du har en rymlig frys.

Obs: Mjölbaggar är inte farliga, men är det så att man får i sig angripet mjöl så kan det faktiskt sprida smitta.

All fakta och mer information om allt detta hittar du HÄR.

1
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Img 1006.jpg

Nästa inlägg

Alla hjärtans dag var en het potatis

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x