ANNONS

Vinbärsgelé

Hur gott är detta i mat?

Det är supergott som tillbehör till t ex viltkött, kyckling, stek, grytor och också till ost & kex. Så gott att ha i fläskytterfilé i sockerkaksform (<klicka för recept) också. Här ska jag ge dig ett recept som är busenkelt. Vinbärsgelé kan du förvara i frysen också om du vill så du har för lång tid framöver, i en tätslutande behållare i kylen håller det i upp till ett år. Håll bara koll på den innan den används, är det mögel på den eller att den luktar konstigt så bör den inte ätas. Annars är det bara att köra på.

Vinbärsgelé, ca 2 dl färdig gelé

2 liter klasar av vinbär (gärna ej helt mogna)

3 dl vatten

4,5 dl strösocker

Gör såhär:

1) Koka upp vatten och när. Låt puttra i ca 10 minuter.

2) Häll upp allt i en silduk (funkar med vanlig ren kökshandduk också). Låt rinna av i en bunke i 30 minuter. Pressa ur lite av det sista.

3) Mät upp saften och sen sockermängden. (Det är 9 dl strösocker per liter avrunnen saft).

4) Koka sedan upp saften och låt den koka på medelvärme i ca 5 minuter.

5) Tillsätt sockret och koka på svag värme i 15 minuter.

6) Skumma, dvs ta en matsked och skrapa av skummet som bildas uppepå. Gör gärna geleprovet. Lägg ca en tsk på en assietter, låt svalna, dra sedan med skeden rakt igenom och se om gelen stannar i kanterna, då är den klar. Om inte så koka en stund till.

7) Häll upp i väl rengjorda tätslutande glasburkar.

OBS: Om inte gelen stelnar som den ska kan det bero på att bären mognat för mycket och då förlorat lite av sitt naturliga pektin. Om din gelé inte stelnar kan du fylla på med 100 ml flytande pektin eller pektinpulver och koka i 3 minuter till.

Tips på fina burkar:

0,5 liters burk, finns HÄR.

0,5 liters burk, finns HÄR.

Finns en liten rackare också på endast 20 cl också, finns HÄR.

Något som också är såå fint är att märka burkarna med denna smidiga märkmaskin, kallas också DYMO. Finns HÄR.

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

44
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Img 7293.jpg

Nästa inlägg

Godaste krämiga Köttfärslådan

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x