
✨ Det stora Saffransknepet – så blir allt saftigare
December och saffran hör ihop som jul och julmusik. Alltså jag äääälskar saffran. Men vet du, det finns många som bakar med saffran på ett sätt som gör att bakverken blir torrare än de behöver vara.
Jag har två knep som jag använder i nästan allt jag bakar med saffran. Och eftersom vi inte ska stressa eller kämpa i den här kalendern… delar jag dem med dig idag. 💛

👉 Gran Kökshandduk (bra pris nu)
🍋 Knep 1: Saffran + socker + vätska = smakexplosion
Mortla 1 påse saffran med 1 tsk socker.
Låt dra i:
✔ 1 msk varmt vatten
eller
✔ 1 msk cognac
eller
✔ 1 msk citronjuice (ger en underbar fräschör!)
Låt stå minst 10 minuter.
Gärna längre.
Varför?
Det frigör saffranets aromatiska oljor så smaken blir djupare, rundare och mycket mer “jul”.
🧁 Knep 2: Min hemlighet – crème fraiche
Jag använder crème fraiche i nästan all min saffransbakning.
Det gör allt:
✔ saftigare
✔ mjukare
✔ fylligare
✔ mindre känsligt för överbakning
✔ mer “konditorikänsla”
Du kan tillsätta:
1 dl crème fraiche i lussebullsdeg
2–3 msk i kladdkaka, snittar, muffins, rutor, kakor
1–2 msk i smörkräm eller mousse för saffranston
✨ Extra: Snabb räddningspensling
Det är ett av mina bästa julknep någonsin! Saffran mår bra av att kombineras med fett.
Om ett bakverk ändå känns torrt:
Blanda:
1 msk socker
2 msk vatten
1 klick smör
…och pensla så fort du märker att det känns torrt när bakverket kommer ur ugnen.
Det räddar ALLT!
✨ Dagens decembermjukis
Gör en sak i taget.
Inte tre.
Inte fem.
En.
December blir så mycket skönare när vi inte försöker vara tomtemor, konditor och projektledare samtidigt.
Gör en sak….. och låt den få vara mjuk!
Och kom ihåg att vila när tillfälle ges.

👉 Burk här
🧅 “Lök-hacket” – gör 3-dagars-julrödlöken
Den här är SÅ enkel och SÅ mycket godare än snabbpicklad:
Skiva rödlök tunt – lägg i burk – häll över:
• 1 dl ättika
• 2 dl socker
• 3 dl vatten
• en nypa kanel (livets hack!)
• en krossad nejlika
Jag brukar lägga i en hel kanelstång och några hela nejlikor också. Låt stå 1–2 dygn i kylen…. Sen är det bara att smaska i sig!
Smakar jul på riktigt.
Perfekt på allt: köttbullar, skinka, sill, mackor, gravad lax.
❤️ Dagens quote
”Julen blir aldrig bättre av att du skyndar dig. Den blir bättre av att du andas.”
Å du, jul blir det ändå! Vad man hinner eller inte har noll betydelse, för julen kommer ändå. Bara flyta med! ❤️
Imorgon är det redan lucka 7!
HÄR hittar du alla luckor.

Missa inte min jullåda som jag gjort i samarbete med Bönor & Blad som innehåller julkaffe, julte och världens godaste saffransmarmelad. Läs HÄR hur du kan göra livets godaste julbakverk, jultilltugg, frukostar ja men you name it med den!
Kram Nina
Följ mig i sociala kanaler ✨
Mer julmys, recept, bakning och vardagsliv hittar du här:
