🍦Gör egen mjukglass – utan glassmaskin!

Krämkt mjukglass är ju så gott så man smäller av, jag älskar det…. Och för mig är det sommar i en liten ask. Du vet väl att du kan göra mjukglass utan att äga en glassmaskin? Här får du mitt bästa recept på hemmagjord mjukglass med vaniljsmak. Den är superenkel att göra, fluffig och såååå god att hela familjen kommer jubla. Och vet du vad? Den blir ännu lyxigare med hemmagjorda kaksmulor som topping! Eller galet härliga hemmagjorda churros till.

Enkel hemmagjord mjukglass utan glassmaskin

Ingredienser:

• 5 dl vispgrädde

• 1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g)

• 1 msk vaniljsocker

• En nypa salt

Gör såhär:

1. Vispa grädden fluffig, men inte för hård.

2. Blanda kondenserad mjölk, vanilj och salt i en bunke.

3. Vänd ner den vispade grädden med en slickepott tills smeten är jämn.

4. Häll i en form, täck med plastfolie och frys i minst 4 timmar. Rör gärna runt glassen efter 1 och 2 timmar i frysen för extra mjuk konsistens.

6. Låt stå framme 10–15 minuter före servering, mixa den sedan försiktigt med stavmixer när den är halvfrusen för fluffig soft mjukglass-känsla.

Servera med hemmagjorda churros – såhär gör du!

Churros + mjukglass = wow. Här kommer ett enkelt recept som passar perfekt att doppa i glass eller servera bredvid i strut eller skål.

Ingredienser:

2,5 dl vatten

2 msk socker

½ tsk salt

2 msk rapsolja

2,5 dl vetemjöl

Neutral olja till fritering (t.ex. rapsolja)

Socker & kanel att rulla i

Gör såhär:

Om du vill fritera (klassiskt sätt):

4. Hetta upp olja till 180°C i en kastrull. Spritsa ut ca 10 cm långa strängar direkt i oljan (klipp av med sax).

5. Fritera 2–3 åt gången tills de är gyllenbruna. Ta upp med hålslev.

6. Rulla i kanel och socker direkt när de är varma.

Om du vill undvika fritering och baka i ugn eller airfryer:

– Ugn: Spritsa ut strängar på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite smält smör eller olja. Grädda i 225°C i ca 18–22 minuter tills de är gyllene. Vill du ha dem extra knapriga? Sätt på grill sista 2–3 minuterna.

– Airfryer: Spritsa ut på bakplåtspapper (eller direkt i korg), pensla med lite olja och kör i 200°C i 10–12 minuter tills de är krispiga.

Oavsett metod, rulla i socker och kanel direkt efter gräddning/fritering för bästa resultat.

OBS: Om churros smeten känns för lös, gör såhär:

  1. Rör i mjölet när vätskan fortfarande är riktigt varm (nästan kokande), så att mjölet “klistrar ihop” och bildar en fast deg.
  2. Låt degen svalna lite innan man spritsar – annars blir den för lös och varm.
  3. Ev. justera mjölmängden med någon matsked extra om den känns för mjuk. Alla mjölsorter är olika.

Servera genast, gärna med en kula hemmagjord mjukglass och lite kaksmulor på toppen!

👉 Kaksmulor till glassen – så enkelt och lyxigt!

Smakvarianter – så kan du smaksätta glassen!

Vill du variera den? Här är mina bästa tips på hur du enkelt kan fixa olika smaker hemma, fortfarande helt utan glassmaskin:

🍫 Chokladmjukglass

Rör ner 2–3 msk kakao i den kondenserade mjölken eller smält ner 100 g mörk choklad och blanda i smeten innan infrysning. Funkar med mjölkchoklad också.

🍓 Jordgubbsmjukglass

Mixa ca 1,5 dl färska eller frysta jordgubbar (tinade) till puré och vänd försiktigt ner i smeten innan frysning.

🥭 Mango- eller passionsglass

Byt ut en del av grädden mot ca 1 dl mango- eller passionsfruktpuré. Passar så fint till t.ex. mina kaksmulor till glassen.

🥥 Kokosdröm

Tillsätt 1 tsk kokosarom eller 0,5 dl kokosmjölk för tropisk smak….toppa med rostade kokosflingor. Detta är såååå gott!

Kaffe-karamell

Rör ner 1 msk snabbkaffepulver och en nypa flingsalt i mjölkblandningen för vuxensmak med liten “salt karamell”-känsla. Gillar du kaffe så är detta ”to die for”.

🖤 Lakritsglass

Tillsätt 1–2 tsk lakritspulver eller lakritssås i smeten, för hallon & lakritsskalle smak, ha i hallonpuré! ❣️🖤

Älskar du glass? Då kommer du älska det här:

Här på bloggen finns massor av enkla och goda glassrecept för både stora och små! Kika in på några av favoriterna:

👉 Snabb mangoglass – klar på 5 minuter

👉 Alla mina glassrecept – klicka här!

Att göra egen mjukglass utan glassmaskin är mycket enklare än man tror, och såå mycket godare än köpt. Kombinera med hemmagjorda churros eller mina knapriga kaksmulor så har du en efterrätt som ser ut (och smakar!) som på restaurang ju…. men som är superlätt att fixa hemma.

Följ mig för fler smarriga recept & vardagsinspo!

Vill du inte missa fler enkla godsaker, bakverk, matrecept och vardagsinspiration? Häng med mig på mina sociala kanaler där jag uppdaterar dagligen med nytt innehåll:

👉 Instagram – @niiinis.se

👉 Facebook – Niiinis Kitchenlife

👉 TikTok – @niiiniskitchenlife

👉 YouTube – @Niiiinis

Vi ses där! 💛

Kram Nina

24
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Semesterlimpa – snabb bakpulverlimpa på nolltid

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x