Innehåller annonslänkar

Holiday dipp – så gör du den själv hemma

Holiday dipp är utan tvekan en av Sveriges mest älskade dippar. Den milda paprikasmaken blandat med lök och en lätt syrlighet gör den till en klassiker på chipsskålen. Men visste du att du kan göra en egen Holiday dipp hemma , dessutom helt utan tillsatser och med rena kryddor?

I det här inlägget får du receptet på en hemmagjord variant av Estrellas populära Holiday dipp. Perfekt till fredagsmyset, festbordet eller när du vill bjuda på något riktigt gott. Jag brukar göra denna och så blandar jag en kvällsfika till mina grönsaker vid tv:n, det är så gott! Det värsta är att resten av familjen också upptäckt hur gott det är med hemmagjorda Holiday dipp. Attans…..😂

Den är ju så god! Jag älskar verkligen denna dippen. Har gjort så långt jag kan minnas. Jag brukar t.o.m. använda den i en maträtt. Min snabba krämiga korvgratäng.

Recept: Holiday dipp-kryddmix

Ger ca 1 dl färdig kryddmix (räcker till 5–6 dippar)

3 msk lökpulver

2½ msk paprikapulver (mild, ej rökt)

2 tsk vitlökspulver

2 tsk salt

½ tsk cayennepeppar

½ tsk gurkmeja

1 tsk oregano eller torkad persilja

½ tsk vitpeppar

1½ tsk kokossocker (eller florsocker)

Blanda allt och förvara i en tätslutande burk.

👉 Användning:

Till 1 dipp (3 dl gräddfil eller fraiche) tar du ca

2½ teskedar av kryddmixen

1 tsk tomatpuré

1 tsk citronjuice

1 1/2 tsk honung eller lönnsirap.

Rör ihop, låt stå kallt minst 20 minuter innan servering. Häll upp i små skålar (<länk till mina). Ät till chips eller grönsaksdipp.

Färdigblandad dipp till vänster

Gör Holiday dipp mjölkfri

Vill du ha dippen mjölkfri? Byt ut gräddfil mot en växtbaserad fraiche.

• Havrefraiche (Oatly iFraiche) → rundare och krämigare smak än gräddfil, lite mindre syrlig.

• Sojabaserad fraiche → mer neutral, framhäver kryddorna tydligt.

• Kokosyoghurt (naturell, osötad) → ger en lätt söt ton.

✨ Mitt tips: prova med havrefraiche, den blir riktigt len och fyllig!

På mitt födelsedagsfirande klickade jag i dipp i små skålar som man sedan kunde ta och ställa på sin tallrik. Perfekt till grönsakerna.

Skålarna ovan hittar du HÄR, använder massor. Perfekt till dipp, såser, dressing, japansk soja osv.

Förvaringstips – bästa glasburkarna

När jag gör egen dippmix älskar jag att förvara den i små glasburkar med lock. De här burkarna är perfekta eftersom de:

• Tål maskindisk

• Går att frysa i upp till –20 grader

• Håller kryddorna fräscha länge

Du hittar burkarna här: Glasburk med lock

Jag ska själv beställa dessa, perfekt både till kryddblandningar och rester av dippar.

Fler goda dipprecept

Tilltugg – egengjord dipp

Lyxdipp med rökt lax

FAQ – Holiday dipp

Hur mycket kryddmix behövs till en dipp?

Ca 2½ teskedar per 3 dl gräddfil eller fraiche.

Smakar hemmagjord Holiday dipp likadant som påsen?

Ja, fast ännu bättre! Smaken blir renare och mer intensiv.

Kan jag göra dippen vegansk?

Absolut, byt ut gräddfil mot en växtbaserad fraiche.

Hur länge håller kryddmixen?

I tätslutande burk upp till 6 månader.

Följ mig i sociala medier

Följ mig i sociala medier

Instagram

Facebook

TikTok

YouTube

Vi ses där! 💚

Kram Nina

13
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Saftig hallonkaka – med glutenfri variant

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x