Har du också gått runt bland butikshyllorna och mötts av helt tomma hyllor där ansjovisen brukar stå? Du är långt ifrån ensam. Inför jul, påsk och högtider säljer ansjovis slut i hela landet, ibland i veckor…. Och nu verkar det vara extremt svårt stundtals att få tag på den lille burken.
Men…här kommer det fina:
👉 Det går att göra en perfekt Jansson även utan ansjovis.
Smaken sitter nämligen i kryddningen….inte i själva fisken.
Här får du mina tre bästa ersättningar som smakar så nära originalet att ingen kommer märka skillnad.

Ja men visst vettu, och det ska du få lära dig nu. Ett tips är ju att helt hoppa över anjovis och köra en Karlssons Frestelse (<recept) istället, men du som verkligen inte tycker det blir en jul utan Jansson, du ska läsa riktigt noga nu.

🐟 1. Sardeller – bästa ersättaren till ansjovis
Sardeller (ofta i små platta burkar i olja men finns också i glasburkar) är förvånansvärt lika ansjovis när de bakas ihop med lök, grädde och potatis.
Så ersätter du ansjovis med sardeller:
• Ta hälften så mycket sardeller som ansjovis.
• Tillsätt 1 tsk socker i grädden eller löken.
• Vill du vara extra noga? Droppa i ½ tsk ättika för att efterlikna ansjovisens lag.
👉 Resultatet: Nästan identiskt.

🐠 2. Anjoviskryddad sill – överraskande nära originalet
Har du en burk Abba anjoviskryddad sill hemma? Då är du räddad!
Sillen är större, men själva kryddningen är exakt densamma som i ansjovis. Bara att skära i små bitar
Så gör du:
Skär sillbitarna i ansjovis-stora strimlor. Använd gärna lite av sillagen, den ersätter ansjovislagen perfekt.
👉 Smakmässigt: Slående likt.
🥘 Exakta mått: Så ersätter du 1 burk ansjovis
Här är den snabba fusklappen att spara:
• 1 burk ansjovis = 6–8 sardellfiléer + 1 tsk socker + ½ tsk ättika
• 1 burk ansjovis = 200–250 g anjoviskryddad sill, finhackad

👉 Min gluten & laktosfria Jansson

👉 Krämig Janssons frestelse med twist
🍽 Så påverkas smaken i Janssons frestelse
Den vanligaste oron: “Blir det ens Jansson utan ansjovis?”
Ja – för smaken sitter i:
✔ kryddningen
✔ sältan
✔ umamin
✔ den milda sötman i lagen
Det är därför sardeller + lite socker/ättika blir så otroligt nära. När allt bakas ihop i ugnen försvinner “fiskheten” och smaken blir Jansson.
❓ Vanliga frågor (FAQ)
Blir det samma smak utan ansjovis?
Ja! Om du justerar med lite socker + syra kommer ingen ana att du använt ersättning.
Kan man hoppa över ansjovisen helt?
Det går, men smaken blir platt. Ta då minst lite sardell eller silllag för djup.
Funkar sardeller från pizzahyllan?
Ja det är samma sak. Bara i olja.
Smakar sardeller mer fiskigt?
Råa – ja. I Jansson – nej. De smälter ner och ger bara smak, precis som ansjovis.
Mer gott med julen:
• Länk : Min godaste griljering
• Länk: Mina julgodis recept
• Länk: Massor med julrecept
• Länk: 35 recept till glöggmingel
Kram Nina

📖 Recept skapade av Nina Hermansen
Mat- och bakprofilen bakom Niiinis Kitchenlife – en av Nordens mest lästa mat- och bakbloggar.
Läs mer om Nina här.

Men vilka bra tips!! Tack snälla du, hälsar en ansjovislös Jansson-älskare!
Härligt! Tack själv! 🥰
Tusen tack för tipsen!!! Alla som är förtvivlade för att de inte får tag i ansjovis kan nu andas lite lättare efter dina råd!
🤩