Äppelpaj med Ă€ppelrosor

IgĂ„r bakade jag en magisk Ă€ppelpaj, den hĂ€r fĂ„r du bara inte missa alltsĂ„! Den hĂ€r gĂ„r inte av för hackor förstĂ„r ni! Milo satte tĂ€nderna i den och utbrast ”Mammmmaaaaa, woooooow….. den hĂ€r var sĂ„Ă„Ă„Ă„Ă„Ă„ gooooooood!” Det Ă€r nĂ€r han reagerar sĂ„ som man vet att det blivit riktigt riktigt bra! 🙂

img_3520

Är den inte vacker? Åh jag tycker den blev sĂ„ himla fin…. ♄ Lite kĂ€r i den hĂ€r fina Ă€ppelpajen förstĂ„r du. Pajbotten Ă€r vanlig mördeg, fyllningen Ă€r en form av sockerkaks/kladdkake fyllning, magiskt gott om du frĂ„gar Milo. 🙂

img_3519 img_3522 img_3524 img_3525

Det Àr dessa smÄ Àppelrosor som gör allt det vackra. Du ska fÄ en utförlig beskrivning av hur man gör sÄ du ocksÄ kan göra denna vackra och ocksÄ magiskt goda skapelse.

img_3529 img_3532

RECEPT:

Pajbotten:

 2,5 dl mjöl
0,5 dl socker
100 g rumsvarmt smör
1 Àgg
1 krm salt

Pajskydd:

aprikosmarmelad
vatten

Fyllning:

2 Àgg
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
0,75 dl vetemjöl
40 g smÀlt smör

Äpplen:

4 medelstora Àpplen
2 lime
vatten

Gör sÄhÀr:

1) Blanda mjöl, socker, mjöl och salt till en smulig massa. Ha i Àgget och blanda snabbt ihop till en del. Plasta in degen och stÀll i frysen i ca 10 minuter.

2) Ta ut degen och kavla ut den mellan tvĂ„ plastfolien. LĂ€gg i en pajform och skĂ€r av kanterna. Nagga och fĂ€rgrĂ€dda i 175 grader i 10 minuter. Blanda till ”pajskyddet”. Aprikosmarmelad med lite vatten. Pensla pĂ„ hela botten. Detta Ă€r inget mĂ„ste men detta hĂ„ller pajskalet sĂ„dĂ€r sprött och hĂ€rligt och ”degar” inte ihop det nĂ€r fyllningen kommer i.

3) SkÀr  upp Àppelskivor. Dela Àpplet pÄ mitten och töm ur kÀrnhuset. Skiva sedan tunna Àppelskivor. Ta en bunke och pressa i limen i den. LÀgg i alla Àppelskivor och fyll pÄ med vatten sÄ de tÀcker Àpplena. StÀll in i micron i ca 3-5 miunter tills Àppelskivorna blir mjuka.

4) Gör fyllningen. Vispa socker, vaniljsocker och Àgg riktigt fluffigt. Blanda i mjölet med en slickepott. Slutligen har du i det smÀlta smöret och blandar till en slÀt smet.

5) HÀll fyllningen i det förgrÀddade pajskalet.

img_3517

6) LĂ€gg Ă€ppelskivorna sĂ„hĂ€r och rulla sedan ihop dom nerifrĂ„n och upp sĂ„ blir det en rosformation. Stick i dom lĂ€ngs kanterna i pajfyllningen. HĂ€r kan du göra som du vill, endast fantasin sĂ€tter grĂ€nserna. 🙂 Pudra gĂ€rna pĂ„ lite kanel pĂ„ Ă€pplena innan grĂ€ddning

7) GrÀdda pajen i 175 grader i ca 25-30 minuter. Den fÄr gÀrna vara lite lite kladdig i mitten. Pudra Àpplena med lite florsocker. Servera med vaniljvisp eller varför inte lite kanelgrÀdde. VispgrÀdde med kanel och lite florsocker, riktigt mumsigt.

23
Subscribe
Notify of
guest

38 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nettan i Sumpan
Nettan i Sumpan
7 years ago

SÄ vacker! ser supergod ut! mÄste testa och baka denna , tack för receptet. ha en fin torsdag.

Niiinis
Niiinis
Reply to  Nettan i Sumpan
7 years ago

Tack! Ja testa, den var magisk enligt sjuÄringen.

Sigrid
Sigrid
7 years ago

Vacker men försöker inte bÄde du o din man gÄ ner i vikt? Varför saboterar du för er dÄ? Nu svarar du nog att det Àr inte att all bakning gÄr Ät till familjen men som den amatörpsykolog jag Àr hehe tror jag du ljuger. SÄ vad Àr anledningen tror du? Svara inte, radera inlÀgget om du vill, lÄt dina lÀsare gÄ i taket för jag Àr sÄ oförskÀmd men jag undrar och frÄgar ÀndÄ.

Niiinis
Niiinis
Reply to  Sigrid
7 years ago

Men om du redan tror att jag ljuger sÄ kÀnns ju din frÄga rÀtt onödig. Tycker du inte det sjÀlv?

Svarar ÀndÄ. Mitt jobb, alltsÄ denna bloggen, handlar till stor del om bakning och att ta fram recept. SÄ att jag bakar ofta hör till mitt arbete. Jag ska som bak/lifestylebloggare leverera recept och fina bilder pÄ bakverk.

Just nu jobbar inte Tony med att gÄ ned i vikt, inte jag heller faktiskt. Jag har inte mer Àn smakat en bit av pajen som jag spottade ut dÄ jag inte ska Àta gluten. Tony tog en bit igÄr och Milo ocksÄ. Resten har vi skickat till Tonys jobb. Vi ger bort massor, mest för att frysen Àr full och för att vi aldrig skulle orka Àta allt.

Hoppas du fÄtt svar pÄ din frÄga.

Sigrid
Sigrid
7 years ago

Nej, men förstod att du skulle gĂ„ i sjĂ€lvförsvar med en gĂ„ng utan att ens reflektera. Det Ă€r lugnt, baka pĂ„ 😉

Niiinis
Niiinis
Reply to  Sigrid
7 years ago

LĂ€s svaret igen!

Niiinis
Niiinis
Reply to  Sigrid
7 years ago

Hmm….blir ocksĂ„ sĂ„ förundrad över varför man slĂ€nger ut en sĂ„n frĂ„ga som du gjorde. SjĂ€lvförsvar Ă€r vĂ€l ok om man blir anklagad för att eventuellt ljuga! Eller vad tycker du? Hur hade jag kunnat svara bĂ€ttre pĂ„ din frĂ„ga?

Sigrid
Sigrid
7 years ago

Men du la ju till svaret efter du skrivit ”tycker inte du det sjĂ€lv?” NU har du svarat sĂ„ det tackar vi för. DĂ„ vet jag att du bakar och ger bort.

Niiinis
Niiinis
Reply to  Sigrid
7 years ago

Toppen! Ja jag tyckte jag svarade lite kort sÄ jag svarade pÄ din frÄga i alla fall. Ok, Ä nÀsta gÄng kan du vÀl bara frÄga utan att skriva att jag kommer att ljuga. Ok?

Ha en fin dag!

Anna
Anna
7 years ago

Hej, bara mÄste prova att baka den hÀr Àppelkakan, ser helt gudomlig ut. Jag som inte tÄl gluten kan jag byta mjölet rakt av mot glutenfritt mjöl eller mandelmjöl? Ha en superfin dag Nina!

Anneli LindbÀck
Anneli LindbÀck
7 years ago

Men sÄ onödig kommentar av Sigrid! Det Àr vÀl klart man lÀgger upp goda bakverk om man driver en bakblogg. Bara för att man bakar och Àr jÀtteduktig pÄ det, sÄ betyder det ju inte att man Àter upp allt.
JĂ€ttesnygg paj Nina!! Är sĂ€kert lika god som snygg 🙂 You go Nina!

Lena
Lena
7 years ago

Ska jag vara Àrlig tycker jag inte att det du skriver Sigrid hör hemma i detta sammanhang! Trist lÀsning för oss andra!

Havrefras
Havrefras
7 years ago

Ho ho! DÄ Àr jag oförskÀmd och KAN INTE lÄta bli att kommentera.
Sigrid:
”Nu svarar du nog att det Ă€r inte att all bakning gĂ„r Ă„t till familjen men som den amatörpsykolog jag Ă€r hehe tror jag du ljuger.”
Nja. Googla attityd. Gör om, gör rÀtt.

I MIN VÄRLD, har inte jag en suuuuuusing om vad som pĂ„gĂ„r bakom bloggens kulisser, och jag tycker inte jag har nĂ„gon rĂ€tt att ifrĂ„gasĂ€tta deras livsval. Jag Ă€r sĂ„ tacksam över att det finns de sjĂ€lar som vill blogga om sitt liv, sin vardag och/eller sina hobbies/arbeten. Och som i detta exemplet – Nina bakade och sĂ„ har hon bloggat om viktnedgĂ„ng/matförĂ€ndringar osv – shit hon MÅSTE ju trycka i sig allt?! Men alltsĂ„ – OM hon nu gjorde det? Vad Ă€r problemet? Hur FAN ska du eller jag bakom datorn kunna ha en Ă„sikt om det, om hon nu gjorde det? Vi vet inte vad som ligger bakom detta fruuuktansvĂ€rda frosseri? Tony kanske har varit otrogen? Katten kanske Ă€r jĂ€ttesjuk och man vet inte utgĂ„ngen? Kanske fĂ„tt sparken? Kanske fĂ„tt en stalker pĂ„ halsen? Kanske nĂ„got har hĂ€nt i livet som fĂ„r en att tappa fĂ€stet, och man tröstar sig med att baka/Ă€ta/whatever. Men JAG tycker inte jag/vi kan ifrĂ„gasĂ€tta det, utan vara tacksamma för den del av deras liv vi fĂ„r i bloggen/bloggarna.

Och sĂ„ visade det sig att det Ă€r hennes jobb. Och hon ger bort bakverk (nĂ„got hus till salu i nĂ€rheten…? :)).

Sigrid
Sigrid
7 years ago

Havrefras, du har inte lĂ€st bloggen sĂ„ lĂ€nge gissar jag? Jag frĂ„gade Ninni en sak och hon svarade sĂ„ jag tycker saken Ă€r klar hĂ€rmed. Det stĂ„r ingenstans i presentationen att Ninni bakar som leverne, det stĂ„r att hon gillar att baka och de har i flera Ă„r dragit igĂ„ng nyttiga perioder sĂ„ jag stĂ€llde frĂ„gan ovan. Tycker inte den Ă€r vĂ€rre Ă€n att sprida ut rykten om att Tony Ă€r otrogen eller fĂ„tt sparken…

Johanna E
Johanna E
Reply to  Sigrid
7 years ago

Sigrid, du har inte lÀst bloggen sÄ lÀnge gissar jag? IsÄfall borde du veta att hon inte heter Ninni, utan Nina. SÄ sluta tilltala henne med henne smeknamn om du inte kÀnner henne. Det Àr kommentarer som dina som fÄr oss trogna lÀsare att skÀmmas! Vi som inte har behovet av att klanka ner. Eller som ifrÄgasÀtter. Jag gissar att du inte Àr sÄ duktig pÄ att baka helt enkelt.

Skatan
7 years ago

Tycker att Sigrid Àr en simpel pÄhoppare. Som dessutom kör med hÀrskarteknik som jag fullkomligen avskyr. FrÄga INTE om du sjÀlv anser att du redan sitter inne med svaret. Om DU vet bÀst frÄn början och redan bestÀmt vad som Àr sant och vad som inte Àr sant- ja vad spelar det dÄ egentligen för roll att föra en diskussion med dig för dÄ?
Varför Ă€r det viktigt för dig att dela med dig av dina Ă„sikter och funderingar, du frĂ„gar ju inte pĂ„ nĂ„got vĂ€nligt sĂ€tt överhuvudtaget och egentligen borde din kommentar ha blivit raderad , precis som du sjĂ€lv Ă€r inne pĂ„ – sĂ„ lite jĂ€vla medveten om att du Ă€r elak, det Ă€r du!
Och som den amatörpsykolog jag Àr -anser jag ÀndÄ att det bÄdar gott för ditt tillfrisknade!

* ingen Àr sÀmre Àn att man kan Àndra sig*
Kakan sĂ„g för övrigt ut som en dröm! Tror minsann att jag ska provbaka den hĂ€r – men oj .. faaaan kom pĂ„ att jag sa ju april-92 att jag skulle tĂ€nka pĂ„ vikten, och var det inte jag som november -79 sa att jag inte ” tyckte om uppvĂ€rmda Ă€pplen” H E L V E T E!!
NÀ livet funkar inte riktigt sÄ va.. ? Att det vi sÀger ristas in i runor som vi sen mÄste efterfölja resten av livet- Àndras förutsÀttningarna i livet ( kunskap-Älder-erfarenhet-smaker-influenser-) sÄ SKA vi per automatik validera om vÄra Äsikter! ( med det inte sagt att den visst kan vara exakt detsamma som den gÄngen i november -79, men vÄra Äsikter ska valideras om lite nu och dÄ- det Àr det som kallas mognad)

Matikvadrat
7 years ago

Men herregud! Sluta döma och ifrÄgasÀtta inlÀgg. Kommentera sakligr och vÀnligt om du ska kommentera. VÀnligen lÄt bli annars. Negativitet finns sÄ mycket av i vÀrlden och vi som bloggar försöker ju motverka det pÄ vÄra olika sÀtt.
Fantastisk paj och jag ska definitivt testa den!
Kram

Ewa
Ewa
7 years ago

Ähh denna sÄg ju helt fantastisk! Detta mÄste jag baka i morgon till fredagsfikat. Tack för en mycket givande och igenkÀnnande blogg. Kram Ewa.

Helena
Helena
7 years ago

Hej! Jag lĂ€ser ofta hos dig, men har nog aldrig kommenterat förut. Äppelpajen ser supergod ut! Hemma hos mig Ă€r det mest jag som gillar bakverk och jag har en tendens att överĂ€ta, sĂ„ jag fĂ„r baka nĂ€r vi ska ha gĂ€ster eller nĂ„t. Annars sĂ€tter jag i mig allt sjĂ€lv och mĂ„r dĂ„ligt pĂ„ alla sĂ€tt! Jag Ă€ter glutenfritt och försöker hĂ„lla nere sockerkonsumtionen och jag tycker det funkar bra att ersĂ€tta vetemjölet med potatismjöl i söta bakverk. Man fĂ„r ta ca en halv gĂ„ng mer av potatismjölet bara. Fast egentligen var det inte det jag skulle skriva (hur jag Ă€ter Ă€r ju min ensak och inte av allmĂ€nt intresse)!
Jag tĂ€nkte pĂ„ hat-listan du skrev och kĂ€nde sĂ„ igen mig med Ă€ckelkĂ€nslor för snor och slem. UĂ€ck sĂ€ger jag bara! Minns nĂ€r Ă€ldsta sonen hade en grĂ€slig hosta och behövde ha en liten plasthink bredvid sig och spotta i hela tiden. DET var en prövningens tid! FÖRLÅT att jag skriver om det hĂ€r i ditt fina inlĂ€gg med den vackra pajen. Behövde liksom fĂ„ det ur mig för jag har inte hört talas om nĂ„gon tidigare som blir lika Ă€cklad som jag av snor!! Usch vilken knĂ€pp kommentar det blev! FörstĂ„r om du inte godkĂ€nner den…

Angelica
7 years ago

Wow , va fin!! och det ser ju onekligen OTROLIGT god ut!!
Kramar

Wenche
Wenche
7 years ago

Sigrid tycker det Àr otroligt lÄgt och frÄga andra om bantning du har över huvud taget inte med det och göra. SjÀlv hÄller jag i vikten Àlskar och baka. Och dÄ finns inget bÀttre och roligare Àn att fÄ ge bort eller som sÀlja i mitt företag. Men försök och inte lÀgga dig i vad andra gör sÄ Àr jag sÀker pÄ du kommer mÄ mycket bÀttre som amatör psykolog. Och du ninnie du gör fantastiska bakverk. Kram och njut av dina bakverk

Ulrika
Ulrika
7 years ago

Herregud!! Stackars patetiska mĂ€nniska som inte har ngt liv och mĂ„ste kommentera ett bakverk! Tror jag dööööör av skratt 😀 😀
FortsĂ€tt baka Nina och Ă€t eller smaka och spotta ut eller WHAT EVER 🙂

Katrin
Reply to  Ulrika
7 years ago

Jag med hÄller pÄ avlider av skratt Ät den sorgliga mÀnskan som prompt mÄste ha rÀtt För i himmelens namn, det ser ut att vara en J-a god Àppelkaka och vad man gör med sin egen kropp ska andra ge sjutton i, Niina hade fÄtt trycka i sig hela kakan och samma dag skriva inlÀgg om viktnedgÄng vad mig anbelangar. Men dum mot andra, det fÄr man aldrig vara! Kram Niina!

Malin
Malin
7 years ago

Jag har gĂ„tt ner 45 kg pĂ„ 1 Ă„r och under det Ă„ret har jag aldrig bakat sĂ„ mycket som dĂ„… Det kallas visst terapi 🙂

Linda
Linda
7 years ago

Sigrid, du e pÄ lÄtsas va

Natalie
Natalie
7 years ago

JÀttefin Àppelkaka! Ser romantisk ut! Ha en fin helg! Kram

Elin
Elin
7 years ago

SĂ„ fantastiskt vacker!! Den ska jag försöka mig pĂ„, jag som aldrig bakar… Tack för inspiration! Önskar dig en fin dag & bry dig i te om mĂ€rkliga kommentarer, finns sĂ„ mĂ„nga dör ute som inte mĂ„r bra…

Camilla
Camilla
7 years ago

AlltsÄ jag fattar inte riktigt med rosorna ! Hur mÄnga klyftor till varje ros?
Tack för en underbar blogg !

Niiinis
Niiinis
Reply to  Camilla
7 years ago

Som du ser pÄ bilden sÄ anvÀnde jag runt 5-7 skivor typ. Inte sÄ noga, beror mer pÄ hur stora du vill att rosorna ska vara.

Camilla
Camilla
Reply to  Niiinis
7 years ago

Tusen tack för snabbt svar. MÄste prova denna till helgen

Helen
Helen
7 years ago

Vilken lĂ€ckerhet!! 🙂 ser bĂ„de supersmarrig ut och fin dessutom. Du Ă€r en riktig hejare pĂ„ att baka Nina sĂ„ forsĂ€tt sĂ„ ♡ Ps. ang. fika, vikt mm. SĂ„ kan jag berĂ€tta att vi fikar varje kvĂ€ll hĂ€r hemma, sen iof trĂ€nar vi ju oxĂ„ endel nĂ„gra dar/ vecka. Jag tro inte en hembakt kaka & paj Ă€r sĂ„ farligt, dĂ€remot köpekakor Ă€r nog mkt vĂ€rre?! Eftersom jag oxĂ„ har en bakblogg sp blir det ofta fika o dekan man gĂ„tt unna sig. Ha det bĂ€st. Va rĂ€dd om dej. Kram ♡

Niiinis
Niiinis
Reply to  Helen
7 years ago

Helt rÀtt! Kram

Karianne
7 years ago

Denne kaken ser bĂ„de god og utrolig flott ut, gleder meg veldig til Ă„ prĂžve den ut! Men et spĂžrsmĂ„l: hvor stor er paiformen du bruker ? 🙂

Niiinis
Niiinis
Reply to  Karianne
7 years ago

Tack! Det Àr en pajform som Àr ca 22 cm i diameter.

Birgitta
Birgitta
7 years ago

AlltsĂ„ Ă€pplerosor…hur lĂ€tta var dessa att göra…haha! Men den blev i alla fall god.

Lena Jeppsson
Lena Jeppsson
5 years ago

Det ser vÀldigt gott ut men punkt 1 Àr nog inte rÀtt skriven sÄvida det inte ska i mjöl 2 gÄnger.

Sofia
Sofia
3 years ago

VĂ€ldigt god paj!

Första skalet jag bakade kollapsade helt. SÄ andra gÄngen frös jag pajskalet efter det var utkavlat i ca 15-20 minuter och sen anvÀnde jag keramiska bakbönor nÀr jag bakade av det (bakade det 15 min med bönorna och 5 minuter utan).

Hade inte aprikosmarmelad, men anvÀnde flytande honung istÀllet.

Äpoekrosorna var pilliga att fĂ„ till, men sĂ„g Ă€ndĂ„ snyggt ut!

niiinis
niiinis
Reply to  Sofia
3 years ago

Ja den Ă€r magisk! Bra kĂ€mpat, hĂ€rligt att det blev bra. 😍

NÀsta inlÀgg

Tiiiiidig morgon

38
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x