Det finns få dofter som slår saffran. Den där gyllengula tonen som sprider sig i hela huset är för mig startskottet på julen. Det är något med första plåten lussebullar, då känns det som att allt börjar falla på plats.
Men jag vet hur svårt det kan vara att få till glutenfria lussebullar som verkligen blir saftiga. Jag har testat mig fram i många år och det här receptet är det absolut bästa jag gjort hittills. Laktosfritt, glutenfritt och juligt, utan att kompromissa på smak eller konsistens. Dessutom naturligt glutenfritt utan mjölmixer osv.
🎄 Hemligheten bakom saftigheten
Det som gör just de här bullarna så mjuka är créme fraiche och smör, det ger en fyllighet som ofta saknas i glutenfria degar.
Dessutom använder jag rårörssocker istället för vitt socker, som ger en rundare och lite karamellig ton till saffranet.
Degen är krämig, nästan lite kladdig, och det ska den vara. Hemligheten är att inte tillsätta mer mjöl än nödvändigt, låt istället fiberhusk göra sitt jobb och binda ihop allt under jäsningen.
💡 Niiinis bästa tips för glutenfria lussebullar
• Låt degen jäsa minst en timme, gärna två….det gör bullarna fluffiga.
• Mjöla händerna ofta med rismjöl när du formar, degen ska kännas smidig men inte torr.
• Pensla de nygräddade bullarna med agavesirap + lite vatten för den där vackra glansen och sötman.
• Frys in direkt när de svalnat, de håller sig saftiga länge och smakar som nybakta när du värmer dem i ugnen.
Missa inte: 👉 Massor med julrecept
Glutenfria Lussebullar
Missa inte: 20 söta julrecept
5 dl laktosfri mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl rårörssocker
250 g laktosfri créme fraiche 15%
100 g mjukt smör
ca 6 dl rismjöl
ca 1 dl potatismjöl
ca 3 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk eller physilliumfröskal
Gör såhär:
1. Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
2. Tillsätt salt, socker och créme fraiche.
3. Tillsätt mjukt smör, rismjöl, bovetemjöl, potatismjöl och fiberhusk, lite i taget. Knåda degen väl. Den kommer att vara kladdig, alltså krämig på något sätt och kladdig. Allt är i sin ordning, låt den jäsa så i drygt en timma, ju längre desto bättre.
4. Ta sedan och mjöla händerna med rismjöl och dela degen i 24 bitar.
5. Rulla bitarna till ormar och forma dem som S. Fyll på med rismjöl på händerna lite då och då eftersom degen är så pass kladdig.
6. Lägg bullarna på en bakplåt med baklåtspapper.
7. Grädda på 225 grader i 8-10 minuter. Ta sedan ut dem och låt svalna.
Jag smorde dem sedan med agavesirap med lite lite vatten utblandat. Sött och gott! Pressa gärna i russin i dem, eller strö på pärlsocker.
🌼 Variationer du kan testa
• Tillsätt 1 tsk kardemumma i degen för extra juldoft.
• Fyll bullarna med mandelmassa och smör för lyxigare saffranssnurror.
• Använd kokosolja istället för smör för en helt mjölkfri variant.
• Gör minibullar, perfekta till glöggmingel.
🎅 Servering & förvaring
Jag älskar att servera dem nybakta, fortfarande ljumna, med en kopp varm choklad eller ett glas alkoholfritt bubbel (min favorit hittar du här).
De är även perfekta att frysa in, tina i rumstemperatur och värm i 150 grader i 5 minuter så smakar de nygräddade igen.
🎄Länkar till fler jul- och saffransrecept på bloggen
Alla mina julrecept hittar du här
Alla mina saffransrecept hittar du här
Över Atlanten kaka med saffran
Söta julrecept – samling med godsaker
Julens söta – fler bakverk och julgodis
5 viktiga tips för att lyckas med saffransbullarna
💛Följ mig i fler kanaler!
Vill du ha ännu mer matglädje, vardagsinspiration och glimtar från livet bakom kulisserna?
Häng med mig här också 👇
📸 Instagram: @niiinis.se
📘 Facebook: Niiinis Kitchenlife
🎵 TikTok: @niiiniskitchenlife
▶️ YouTube: @Niiiinis
💌 Följ så du inte missar nya recept, bakverk, vardagsmys och glimtar från mitt kök!

