Kokos- och citrontårta

Nu ska jag dela med mig av receptet på tårtan jag bakade igår. Ämen halleluja säger jag, har smakat på den själv för att vara säker på att den är så god som jag fick höra att den var. Saftig, fräsch, så god smak var ord jag fick till mig. Blev tvungen att smaka själv. En ”hårig” tårta som jag brukar kalla dom. Men det är inte hår, det är kokosflingor och riven citron.

IMG_9122IMG_9124

RECEPT:

Botten

3 ägg
1,75 dl strösocker
0,75 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver

Fyllning (kokos & citronmousse)

2 dl creme fraiche
1½ dl florsocker
2 dl kokosflingor
1 ½ dl vispgrädde
½ citron (zesten)

Topping

2 dl vispgrädde
1 dl kokos
1 citron

Gör såhär:

Börja  med botten. Klä en springform med bakplåtspapper, gör även kanter av bakplåtspappret så botten får växa sig riktigt hög i formen. Springform på 15-20 cm är lagom för denna botten. Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker ljust och luftigt, jag lät min smet vispa i köksassistenten i ca 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ned det i äggsmeten för en riktigt smidig och len smet. Vänd försiktigt med slickepott, inte röra hårt utan vända alltså. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills bottnen är helt torr när du känner med stick. Låt svalna och dela i tre delar. Ett tips är att kyla den lite i kylen eller kanske t.o.m slänga in i frysen en stund. Då kan du den i 3 härliga lager som ser sådär proffsiga ut.

Fyllning:  Vispa creme fraiche och strösocker. Vänd ner kokosflingorna och den rivna zesten och ställ i kylen en stund, gärna upp till en timma. Vispa grädden hårt och vänd sedan ner den. Lägg på kokosmoussen på lagren.

Topping: Riv av skalet på citronen. Vispa grädden. Garnera tårtan med grädden. Blanda den rivna citronen med kokos och strö över hela tårtan.

IMG_9129IMG_9133IMG_9137IMG_9138

Den serverades på eftermiddagens fika då mamma, pappa och syster kom över för att sitta med oss och njuta av solen. Så härligt och mamma tyckte tårtan var jättegod!♥

346
Subscribe
Notify of
guest

15 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
LinizTravel
7 years ago

Mums gott 🙂

LinizTravel
7 years ago

Mums gott 🙂

Lena
7 years ago

Ser smarrig ut.Ska göra en glutenfri tårtbotten.Fyllningen verkar god.Är Glad för att du emellanåt gör glutenfria recept.Kram från Lena i Kungsängen

Alle
Alle
3 years ago

Gjort denna glutenfri idag inför sambons födelsedag imorgon❣ SÅ god❣🙏👌 Tack snälla för att du delar med dig❣⚘⚘ Kram ❤

niiinis
niiinis
Reply to  Alle
3 years ago

Åh vad härligt att höra! ❤️

JennyF
JennyF
3 years ago

Den ser så smarrig ut. Det står att det ska vara floursocker i fyllningen, men i beskrivningen står det strösocker, vilket är rätt? Mvh Jenny

niiinis
niiinis
Reply to  JennyF
3 years ago

Det ska vara florsocker.

Therese
Therese
3 years ago

Hej, tänkte baka denna idag. Hur förvarar jag bottnarna bäst om jag inte fyller den direkt? 🙂

niiinis
niiinis
Reply to  Therese
3 years ago

I kylen eller frysen!

Marie
Marie
3 years ago

Vad är zesten?😳

niiinis
niiinis
Reply to  Marie
3 years ago

Skalet på citronen. 😅

Irene Norrman
Irene Norrman
1 year ago

Hur många personer kan den räcka till på ett ungefär ?

niiinis
niiinis
Reply to  Irene Norrman
1 year ago

Ca 12 skulle jag tro

Sofia
Sofia
18 days ago

Kan det funka att göra dessa i muffinsformar? Ungefär som cupcakes.

Nästa inlägg

Själen läker

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x