Morotsbröd i långpanna

Godmorgon mina sockerpullor!

Här har dagen startat med underbart väder, IGEN! Åh, ljuvliga ljuvliga väder. Jag gick upp och bakade bröd i morse, var så sugen på att jobba med en deg. Ni vet ju min fetisch för degar, hehe… Att sätta händerna i en alldeles nyjäst deg är ju en upplevelse utöver det vanliga. Jag älskar´t!

Såhär gör du degen till detta morotsbröd i långpanna.

RECEPT:

5 dl vatten
50 g jäst
0.5 dl rapsolja
200 g finrivna morötter (ca 2,5 dl finrivna)
2 tsk salt
2 msk honung
2 dl havregryn
13 dl vetemjöl

Gör såhär:

Värm vattnet till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke (din köksmaskin t ex) och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, olja, morötter, salt, havregryn, honung och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt med plastfilm i ca 30 minuter.

IMG_9192

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Jag använde bakplåtspapper.

IMG_9193

Efter att du plattat ut den på en plåt så tar du en pizzaslicer eller en kniv och skär igenom till önskat antal fyrkanter.

IMG_9195

 Pudra på lite vetemjöl uppepå och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

IMG_9197

Ät och njut detta bröd till smör, någon smakrik ost och grönsaker. Låt det gärna vara lite varmt när du äter det. Det är himmelskt gott kan jag lova. Tony gav den 5 av 5 ”Tonys”. 🙂 Det godaste brödet jag bakat enligt honom. Såhär såg brödet ut på vårt frukostbord ute i solen.


IMG_9205
IMG_9204

IMG_9199

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

Inspireras gärna att testa dessa härligt goda recept:

Skogaholmslimpa

Havrelimpa utan vetemjöl

  1. Tack för bra recept, enkla och tydliga instruktioner.
    Ska testa ditt morotsbröd. T om jag som inte är så duktig i köket lyckades med långpannebrödet. Om jag vill ha nyttigare bröd, vad kan jag byta vetemjöl mot?

    1. niinis skriver:

      Tack för fina ord! ❤️

      Byt ut det mot hälften dinkelmjöl, hälften rågsikt. Då blir det nyttigare.

    1. Anett skriver:

      Ett så vackert, gott och lättbakat bröd. Kommer göra det många gånger.
      Varmt tack. 😊

      1. niiinis skriver:

        Kul att höra! 🥰

  2. Brödet var jättegott! Luftigt, saftigt och med en god yta!!

  3. Eva skriver:

    Jäklar, jag som inte har något havre hemmakan man ta rågsikt?

    1. niinis skriver:

      Gör det, det funkar bra!

  4. Agneta skriver:

    Sååå himla gott och lättbakat blir en långpanna i veckan här

    1. niinis skriver:

      Härligt att höra!

  5. Anna skriver:

    Hej
    Degen blir väldigt kladdig. Ska jag ha i mer mjöl tycker du eller? Väldigt gott blir det iallafall.

    1. niinis skriver:

      Hur degen blir beror alltid på mjölet. Hur färskt det är och vilken kvalitet. Ibland kan det behövas mer mjöl helt enkelt. Ha i så mycket så degen släpper från kanterna i bunken.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..