Stora sega chokladmaränger

Fredag, underbara härliga fredag. Då när det plötsligt blir lite legitimt att sätta i sig lite godsaker. Hihi…. Själv börjar jag känna av ett redigt pirr inför att Kaffestugan alldeles snart ska öppna. På torsdag är det VIP-premiär, då har jag bjudit in familj, släkt och vänner och en del bloggare som ska få komma och kika, smaka och njuta lite.

Just nu håller jag på och bakar igenom lite bakverk. Vill liksom prova lite nytt nu när man ska ha ett café varje helg som behöver ha lite nya bakverk. Man vill ju gärna ha det bästa av det bästa såklart.

Igår bakade jag chokladmaränger, ni som provat göra riktigt stora maränger vet vilken himmelens utmaning det är alltså. Det är fantastiskt gott tycker jag men det är sällan man lyckats sådär bra med dom. Antingen så har de blivit lite för platta eller lite för kladdiga. Nu jäklar har jag gjort som man ska för att få riktigt sega, stora och fantastiska maränger.

chokladmaränger

Jag ville göra stora (inte alltför stora dock – man ledsnar när de är föööör stora) med massa choklad.

stora_maränger_chokladmaränger

chokladmaränger chokladmaränger

Jag som gillar abstrakt konst kan tycka att dessa ser ut som riktiga konstverk. När chokladen och marängen blandar sig sådär vackert tillsammans. Jag hade i extra mycket smält choklad bara för att jag ville…. hihi! 🙂

RECEPT ca 6-7 stycken mellanstora:

4 Äggvitor
2,5 dl Strösocker
75 g mörk choklad av god kvalité

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 125°C. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

2) Separera vitorna från gulorna. (Spar gärna gulorna, har ett toppenrecept på vad du kan använda dem till imorgon).

3) Häll vitorna i en bunke som tål kokande vatten, t ex en rostfri bunke. Jag använde min bunke till köksmaskinen. Sänk sedan ned bunken i det småkokande vattnet..

4) Hela kruxet med en riktigt seg och god maräng är att den måste upp i värme först. Så nu ska alltså denna marängsmet komma upp i 60-65 grader under konstant vispning. Jag stannade när den var 60 grader använde en kött-temp för att ta tempen på det.

5) När det kommit upp i värme så tar du av den från värmen och fortsätter att vispa den. Jag satte bunken i min köksmaskin och lät den stå och vispa där, det går också bra med vanlig elvisp såklart. Man vispar så länge till marängen svalnat helt.

6) Smält chokladen och ställ den åt sidan.

7) När marängsmeten är färdigvispad och svalnat av helt så häller du ner chokladen och vänder om med en slickepott. Klicka sedan ut marängen på bakplåten med hjälp av två stora skedar. Marängsmeten är verkligen superkladdig nu så se till att lägga allt i blöt direkt efteråt.

8) Grädda sen marängerna i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. En bra regel att kolla när de släpper från bakplåtspappret. Mina gjorde det lite tidigare än 1.15 men ville köra dem hela tiden. De blev sådär härligt sega inuti. Ät och njut! ♥

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

IMG_7296-2

17
Subscribe
Notify of
guest

4 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
VN
VN
7 years ago

Spännande med VIP-öppning! Det kommer du klara galant 🙂 Allt du bakar ser sååå gott ut 🙂

Erica
Erica
7 years ago

Hej!
Åh vad jag önskar att jag kunde komma till ditt fik nångång…( men bor i Finland,så det är ju ganska långt) Är väldigt nyfiken på hur du kommer att förbereda bakandet? Blir det att baka hela natten före helgen? Har du flera ugnar att använda och kommer du att få hjälp av nån? Väntar med spänning på hur det kommer att gå. Hör gärna fler videos till oss!

Cecilia
Cecilia
4 years ago

Funderar på hur man skulle kunna få chokladen ”ringlad” eller marmorerad i smeten på ett bra sätt även om man vill spritsa? Vad tror du?

niinis
niinis
Reply to  Cecilia
4 years ago

Svårt tror jag, men kanske försöka med en och en.

Nästa inlägg

Få fint hår snabbt!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x