5 viktiga tips på hur du lyckas med Kanelbullar

Får du till det där drömmiga kanelbullarna? De där som ser ut som på caféet, eller de där som är sådär härligt luftiga och mjuka men ändå saftiga? Som smakar ljuvligt och har ett innanmäte som är både saftigt och krämigt på samma gång? Grattis i så fall!

Du som inte lyckas och har gett upp att få till riktigt härliga kanelbullar, där bullarna ser ut som små skorpor, eller blir hårda som NHL puckar, eller torra så det frasar och flyger små smulor när du äter dem?

Misströsta inte. Det finns några knep som är riktigt bra och som gör att du garanterat kommer att lyckas med härliga bullar du med! Du kommer inte längre behöva ta dig till ett cafe för att få smaka på en riktigt stor och god bulle.

Här nedan följer några recept på bullar som jag bakat.

Stora saftiga kanelsnurror

Kanelsnurror med sockertäcke (videoinslag med tillvägagångssätt)

Glutenfria kanelbullar utan jäst

Kanelbullar utan jäst

Rabarberbullar med vanilj

Numera bakar jag ALLTID mina bullar efter ett och samma recept (förutom mjölmängden – mer om det längre ned). Jag frångår det aldrig då jag vet att om jag gör det så blir det inte lika bra. Jag bakar ALLTID dubbel sats. Jag får för mig att bullarna blir bättre då, fråga mig inte varför? Men de är inte i närheten så bra när jag bakar en enkel sats. Sen kan man väl ALDRIG baka för många bullar, haha….håller du inte med?

Man ska dock komma ihåg att alla degar är olika. Detta hänger mycket på mjölet du köper. Är det ett färskt mjöl och bra kvalité behöver du olika mycket än när du använder ett äldre mjöl med sämre kvalité. Viktigt att tänka på när jag skriver att jag bakar efter samma recept. Jag har bakat galet mycket bullar då jag driver cafe. Kan säga att det aldrig varit exakt samma mängd mjöl för de olika gångerna. Det skiljer sig varje gång. Dock så har jag några punkter jag följer slaviskt när jag vill lyckas med bullarna! I caféet får vi dagligen en massa beröm för bakverken, bl a bullarna. Att de är perfekta i sin konsistens och väldigt goda. Bättre betyg kan man väl inte få?!

Så vad brukar jag tänka på? Vad är viktigt för att lyckas!

Bearbetningen av degen är A och O för riktigt bra bullar. Värna och vårda din deg som om de vore din lilla bebis, jag lovar att du får igen det på resultatet!

1) Degvätskan får inte vara för varm, jästsvampar dör nämligen när de blir varmare än 37 grader. Inhandla en termometer, en väldigt bra investering skulle jag säga. Är degvätskan kallare så gör det ingenting alls, det tar bara lite längre tid för själva jäsningen.

2) Smöret som ska i bulldegen ska alltid vara rumsvarm. Om smöret är fast konsistens och inte smält så stärker fettet väggarna i bulldegen vilket gör att du inte behöver lika mycket mjöl och bullarna blir luftigare då mer luft bibehålls. Står det att du ska smälta smöret till din bulldeg i receptet så ska du frångå det och ha i rumsvarmt i bitar istället.

3) Konsistensen. Jag säger att en bulldeg ska vara smidig och fast men ändå lite kladdig. Inte så att den fastnar på dina fingrar, men den ska kännas kladdig när du klämmer på den. Bearbeta degen i din köksassistent (eller för hand) så den får bearbeta upp glutentrådarna ordentligt. Min riktlinje är att alltid få degen så smidig så att den precis släpper degväggarna i bunken. När degväggarna liksom blir ”rena”, ja då är det klart och perfekt. Var försiktig med mjölet, mot slutet kan endast 1/2 dl vara för mycket mjöl och göra din deg för fast och hård vilket medför tråkiga och hårda bullar.

4) Jäsningen. Detta är en mycket känslig process. Den bästa jäsningen får du i en tillräckligt stor bunke med plastfolie tätt omslutet. Då mår degen fantastiskt bra och jäser till dubbel storlek. Låt den ta den tiden den behöver på sig, detta kan variera, allt från 30 min till en timma för att ha jäst tillräckligt. Bra riktlinje är att den ska jäsa till dubbel storlek.

5) Fyllning och topping. Fyllningen brukar jag sällan ta så lite som det brukar stå i recept. Ha hellre i mer smör än mindre. Låt smöret (självfallet äkta smör för riktigt goda bullar såklart) vara riktigt mjukt. Pensla bullarna med uppvispat ägg. För att få dem riktigt sådär glansiga och härliga och bibehålla sin saftighet är ett bra bagartips att pensla dem med sockerlag efteråt. Då ser de ut som riktiga cafébullar.

LYCKA TILL!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

3
71

”Vagnhild” fick en kjol

Morning! ☀️

Vi vaknar upp till ett soligt Rullsand, ÄNTLIGEN! Det har ju inte varit så fett mycket av den varan….

Förmodligen blir vi kvar en natt till. Bara lite mys och häng här är semester nog. Barnen lajjar och springer mellan husvagnar och husbilar och jag blir alldeles varm i hjärtat av det. Vi håller som bäst på att plantera minnen i deras små huvuden. Vet ni att jag blir alldeles lycklig i hjärtat av det, att jag kan påverka hans barndom och hans minnen…. fint ju.


Bajsbruna, senapsgula och vita

”Vagnhild”.

Nä, den här damen har ju inte färgerna med sig så att säga. Det är som hon fått färgerna som blev över liksom. Typ…. Ja här har vi nån gul sörja och lite brunt, vi får väl slänga på det på den här gamla damen. Detta var säkert riktigt hett på 80 talet, idag…. not so much. Hon ska bli fin sen

”Vagnhild”.

Hon ska kläs i fina färger och kommer se ut som ny när vi är klara med henne. Lilla hjärtat….


Igår var det dags att testa förtältet. När det ligger utspritt såhär tänker man väl att det aldrig kommer att gå. Vi kommer aldrig få ihop den. Men med svärisarna till hjälp var det nemas problemas. Förtältet är lite för långt för husvagnen men jag ska fråga mamma som är duktig på att sy om hon kan fixa det? Det syns inget på bilden här nedan men den är liksom längre på ena sidan.

Men titta så fint? ”Vagnhild” har fått en fin kjol! Förtältet ser helt sprillans nytt ut. Inga skavanker eller smuts what so ever!

Vi firade det hela med lite middag i det. Skitmysigt! Vi satt och pratade till långt in på natten. ❤️ ÄLSK på sånt!

Nu har vi just ätit frulle här och ska snart bege oss ner på stranden. Solen är fortfarande framme så vi passar på.

Hur har ni det i sommarsverige?! Berätta gärna! Vad gör ni? Semestrar ni nånstans eller jobbar ni?

Kram Nina

6
3

Banankaka med mjölkchoklad i långpanna

Förra helgen bakade jag en fantastisk banankaka med choklad till Kaffestugan. Bakade den i långpanna så det skulle bli lite extra mycket utav den.

Jag blir så glad när jag får till kakor på det här viset. Saftigt och mumsigt. Denna vill jag verkligen att du testar att baka!

BANAN OCH MJÖLKCHOKLADKAKA I LÅNGPANNA

4 ägg
4,5 dl strösocker
225 g smör
2 dl mjölk
6 dl vetemjöl
1,5 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 bananer
100 g mjölkchoklad

Gör såhär:

1) Vispa ägg och socker tills det blir vitt och fluffigt.

2) Häll i mjölken i äggblandningen. Vänd det försiktigt så att smeten bibehåller sin fluffighet.

3) Blanda alla torra ingredienser. Vänd ner det i smeten med en slickepott.

4) Smält smöret och häll i det smeten, vänd med slickepott.

5) Mosa bananerna och hacka chokladen. Ha i det i smeten.

6) Lägg bakplåtspapper i en långpanna på ca 25×35 cm. Häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 20-25 min. Känn med en sticka så att kakan är torr. Pudra florsocker uppepå kakan.

Tips: Pudra gärna lite malen kardemumma och kanel uppepå tillsammans med florsockret. Ät den med vaniljsås. Följ mig gärna på min FB-sida HÄRFölj mig gärna på Instagram HÄRFölj mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

5
12