ANNONS
Integritet på Tailsweep

5 viktiga tips på hur du lyckas med Kanelbullar

/

Får du till det där drömmiga kanelbullarna? De där som ser ut som på caféet, eller de där som är sådär härligt luftiga och mjuka men ändå saftiga? Som smakar ljuvligt och har ett innanmäte som är både saftigt och krämigt på samma gång? Grattis i så fall!

Du som inte lyckas och har gett upp att få till riktigt härliga kanelbullar, där bullarna ser ut som små skorpor, eller blir hårda som NHL puckar, eller torra så det frasar och flyger små smulor när du äter dem?

Misströsta inte. Det finns några knep som är riktigt bra och som gör att du garanterat kommer att lyckas med härliga bullar du med! Du kommer inte längre behöva ta dig till ett cafe för att få smaka på en riktigt stor och god bulle.

Här nedan följer några recept på bullar som jag bakat.

Stora saftiga kanelsnurror

Kanelsnurror med sockertäcke (videoinslag med tillvägagångssätt)

Glutenfria kanelbullar utan jäst

Kanelbullar utan jäst

Rabarberbullar med vanilj

Numera bakar jag ALLTID mina bullar efter ett och samma recept (förutom mjölmängden – mer om det längre ned). Jag frångår det aldrig då jag vet att om jag gör det så blir det inte lika bra. Jag bakar ALLTID dubbel sats. Jag får för mig att bullarna blir bättre då, fråga mig inte varför? Men de är inte i närheten så bra när jag bakar en enkel sats. Sen kan man väl ALDRIG baka för många bullar, haha….håller du inte med?

Man ska dock komma ihåg att alla degar är olika. Detta hänger mycket på mjölet du köper. Är det ett färskt mjöl och bra kvalité behöver du olika mycket än när du använder ett äldre mjöl med sämre kvalité. Viktigt att tänka på när jag skriver att jag bakar efter samma recept. Jag har bakat galet mycket bullar då jag driver cafe. Kan säga att det aldrig varit exakt samma mängd mjöl för de olika gångerna. Det skiljer sig varje gång. Dock så har jag några punkter jag följer slaviskt när jag vill lyckas med bullarna! I caféet får vi dagligen en massa beröm för bakverken, bl a bullarna. Att de är perfekta i sin konsistens och väldigt goda. Bättre betyg kan man väl inte få?!

Så vad brukar jag tänka på? Vad är viktigt för att lyckas!

Bearbetningen av degen är A och O för riktigt bra bullar. Värna och vårda din deg som om de vore din lilla bebis, jag lovar att du får igen det på resultatet!

1) Degvätskan får inte vara för varm, jästsvampar dör nämligen när de blir varmare än 37 grader. Inhandla en termometer, en väldigt bra investering skulle jag säga. Är degvätskan kallare så gör det ingenting alls, det tar bara lite längre tid för själva jäsningen.

2) Smöret som ska i bulldegen ska alltid vara rumsvarm. Om smöret är fast konsistens och inte smält så stärker fettet väggarna i bulldegen vilket gör att du inte behöver lika mycket mjöl och bullarna blir luftigare då mer luft bibehålls. Står det att du ska smälta smöret till din bulldeg i receptet så ska du frångå det och ha i rumsvarmt i bitar istället.

3) Konsistensen. Jag säger att en bulldeg ska vara smidig och fast men ändå lite kladdig. Inte så att den fastnar på dina fingrar, men den ska kännas kladdig när du klämmer på den. Bearbeta degen i din köksassistent (eller för hand) så den får bearbeta upp glutentrådarna ordentligt. Min riktlinje är att alltid få degen så smidig så att den precis släpper degväggarna i bunken. När degväggarna liksom blir ”rena”, ja då är det klart och perfekt. Var försiktig med mjölet, mot slutet kan endast 1/2 dl vara för mycket mjöl och göra din deg för fast och hård vilket medför tråkiga och hårda bullar.

4) Jäsningen. Detta är en mycket känslig process. Den bästa jäsningen får du i en tillräckligt stor bunke med plastfolie tätt omslutet. Då mår degen fantastiskt bra och jäser till dubbel storlek. Låt den ta den tiden den behöver på sig, detta kan variera, allt från 30 min till en timma för att ha jäst tillräckligt. Bra riktlinje är att den ska jäsa till dubbel storlek.

5) Fyllning och topping. Fyllningen brukar jag sällan ta så lite som det brukar stå i recept. Ha hellre i mer smör än mindre. Låt smöret (självfallet äkta smör för riktigt goda bullar såklart) vara riktigt mjukt. Pensla bullarna med uppvispat ägg. För att få dem riktigt sådär glansiga och härliga och bibehålla sin saftighet är ett bra bagartips att pensla dem med sockerlag efteråt. Då ser de ut som riktiga cafébullar.

LYCKA TILL!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

3

Följ mig gärna på Instagram, uppdaterar story dagligen.

@niiinis.se
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00