Norska tekakor
Bröd
,En morgon skulle jag göra frukost till familjen men märkte att vi inte hade bröd hemma. MORR…. det roliga är att vi alltid har bröd i frysen men det finns inget som slår nybakt. Dock så ville jag det skulle gå ganska så snabbt.
Det här receptet gick både snabbt och var sååå gott. Familjen satt länge och njöt och det var inte många kvar när de var klara med frukosten, det måste ju vara kvitto på att det var jäkligt gott tänker jag.
NORSKA TEKAKOR
50 g smör
3 dl mjölk
3 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
1,5 dl havregryn
ca 10 dl rågsikt
Gör såhär:
1) Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och vatten och värm den till 37 grader. Smula jästen i din köksassistent eller i en degbunke.
2) Tillsätt degvätskan och se till att jästen lösts upp. Häll sedan i salt, sirap och havregrynen. Rör runt allt så det blandas.
3) Häll sedan i rågsikten lite i taget och blanda runt i din köksassistent till du har en deg som är lite kladdig. (OBS: Är degen för kladdig kan du ha i mera, mjölsort och färskhet på mjöl kan vara så olika.)
4) Låt jäsa i 45 min.
5) Ta upp degen på mjölat bakbord och forma sedan platta kakor (ca 85 g styck om du väger degbitarna). Det blir ca 20 st. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Nagga varje kaka.
6) Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa i ca 20 min till.
7) Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
Följ mig gärna på min FB-sida
Följ mig gärna på Instagram
Följ mig gärna på Bloglovin
(Så du inte missar några inlägg)
Inspireras gärna av dessa härligt goda
recept också:
Tunnbröd som gräddas i stekpannan
Saftigt dinkelbröd i långpanna