Norska tekakor

En morgon skulle jag göra frukost till familjen men märkte att vi inte hade bröd hemma. MORR…. det roliga är att vi alltid har bröd i frysen men det finns inget som slår nybakt. Dock så ville jag det skulle gå ganska så snabbt.

Det här receptet gick både snabbt och var sååå gott. Familjen satt länge och njöt och det var inte många kvar när de var klara med frukosten, det måste ju vara kvitto på att det var jäkligt gott tänker jag.

NORSKA TEKAKOR

50 g smör
3 dl mjölk
3 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
1,5 dl havregryn
ca 10 dl rågsikt

Gör såhär:

1) Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och vatten och värm den till 37 grader. Smula jästen i din köksassistent eller i en degbunke.

2) Tillsätt degvätskan och se till att jästen lösts upp. Häll sedan i salt, sirap och havregrynen. Rör runt allt så det blandas.

3) Häll sedan i rågsikten lite i taget och blanda runt i din köksassistent till du har en deg som är lite kladdig. (OBS: Är degen för kladdig kan du ha i mera, mjölsort och färskhet på mjöl kan vara så olika.)

4) Låt jäsa i 45 min.

5) Ta upp degen på mjölat bakbord och forma sedan platta kakor (ca 85 g styck om du väger degbitarna). Det blir ca 20 st. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Nagga varje kaka.

6) Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa i ca 20 min till.

7) Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept också:

231785E9-B615-41C9-B013-CFDF4E622DA8

Tunnbröd som gräddas i stekpannan 

3FDAE595-B6D5-40F3-B3BF-709B2F4F262C

Blixtsnabba tekakor 

AE5DAE05-526F-4E02-9899-7C752BD65B25

Saftigt dinkelbröd i långpanna 

 

586
Subscribe
Notify of
guest

14 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marie Näsman
Marie Näsman
6 years ago

Bakade dem igår och det blev fantastiskt goda. I receptet stod det inte hur vattnet skulle till. Värmde det ihop med smöret och mjölken.

Anna-Lena
Anna-Lena
6 years ago

Har precis satt degen. Lite kladdiga är väl en underdrift… hoppas att jag inte gjort fel för degen är jääättekladdig. Ska jäsa den nu. Håll tummar ock tår….

Marie
Marie
6 years ago

Blandade också vatten med mjölk och smör, men degen var verkligen jäääääättekladdig. Blandade i mer mjöl vid utbaket, satt som klister på händerna. Men vart väldigt goda

Anna-Lena
Anna-Lena
6 years ago

Jag lät mina vara superkladdiga och följde receptet och de är GÖRGOA. Ska baka nya i morgon. Tack för ännu ett kalasfint recept.

Lisbeth
Lisbeth
6 years ago

Tack för ännu ett superrecept!!

Elisabeth
Elisabeth
6 years ago

Nu är min andra sats på jäsning, andra på tre dagar. Gick verkligen hem hos grabbarna här hemma.

Lill Karlsson
Lill Karlsson
6 years ago

Hej. Hur stor kavlar jag ut varje kaka, ca diameter.

Susanne petrini
Susanne petrini
6 years ago

Gott

Gunilla
Gunilla
4 years ago

Villfråga om ett recept. Använde ditt recept på e n deg som innehöll havregrynsvröt. Jag använder glute fria havregryn, så det brödst fick jag kasta. Det var helt platt efter gräddning .
Om jag använder glutenfria havregryn måste jag tillsätta något för att få degen aatt jäsa?
Hälsningar Gunilla

niinis
niinis
Reply to  Gunilla
4 years ago

Absolut inte! Det har inget med havregrynen att göra om inte degen jäser. Om en deg inte jäser så beror det vanligtvis på att jästen är gammal, att degvätskan varit för varm eller för kall eller gammalt mjöl.

Hannele Donai
Hannele Donai
4 years ago

Tack för receptet till ett supergott bröd👍 Dom blev jättegoda och min sambo älskar dom så nu blir det norska tekakor då och då.

niiinis
niiinis
Reply to  Hannele Donai
4 years ago

Så roligt att höra! 👍🏼😍

Jenny
Jenny
4 years ago

Hej! Ser att du anger att smöret ska smältas? har alltid hört att man ska använda rumsvarmt smör, att det gör bröden saftigare/skapar mer gasbubblor och lyfter brödet lättare. Finns det någon anledning till att du smälter smöret? Tack för fina recept och inspiration!

niiinis
niiinis
Reply to  Jenny
4 years ago

Bullar har jag alltid i rumsvarmt smör, men i bröd tycker inte jag att skillnaden blir så stor. Men vill du kan du helt klart strunta i att smälta smöret. 👍🏼

Nästa inlägg

Bra contouring

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x