Tilltugg, oxfilé och pannacotta

Hej vänner!

Igår blev det en liten mysig lördagsmiddag. Ibland är det härligt att lägga ned lite tid och energi på matlagning och göra sig till lite extra för att det är helg. Sen ibland orkar man inte ett skit och käkar en tallrik med yoghurt och flingor istället. Haha… härligt med högt och lågt, det är ju så livet ser ut.

Jag dukade mysigt och så tände jag ljus överallt och gjorde mig till sådär riktigt ordentligt. Älskar mys!

Jag gjorde ett tilltugg som blev så herrans gott alltså. Det här bara måste du testa. Suuuuperenkelt att svänga ihop dessutom.

Såhär gjorde jag: Köpte en platta smördeg, detta är en glutenfri smördeg som finns på rulle. Den är rund. Det finns icke glutenfria också såklart men dom jag köpt är inte runda. Om du köper en platta så kan du ju alltid forma den rund med en pizzaslizer, blir lite trevliga bitar då.

Som sagt, sedan körde jag med pizzaslizer och delade upp smördegsplattan som på bilden. Sen en Brieost som jag skar bitar ur och la på, efter det på med aprikosmarmelad och sedan in i ugnen på 200 grader i ca 20 min. Mot slutet täckte jag den med folie så inte osten skulle bli för mörk.

Jag blev så sugen på att laga något köttigt gott till varmrätt. Hittade oxfilé till bra pris på Coop så då köpte jag det. Tänkte att jag ville göra någon god gryta. Viktigt att tänka på när man jobbar med den här typen av kött är att inte tillaga köttet för mycket. Den här grytan blev verkligen maaaaaagisk! Åh, har en bit oxfilé kvar och måste nog göra mer av den här grytan. Sååå sååå gott verkligen. Blev inga bra bilder då jag knäppte av ett par med mobilen men som sagt, jag ska göra det igen snart, då tar jag bättre bilder.

Oxfilegryta, 5-6 port

500 g oxfilé

2 pärlökar (väldigt gott i gryta, funkar dock med vanlig lök, men ta bara 1 då)

1 röd paprika

3 vitlöksklyftor

4 msk oxfond

4 msk kalvfond

3 tsk kinesiska soja

2 dl vatten

4 msk balsamvinäger

1 1/2 dl rödvin

4 dl vispgrädde

2 dl creme fraiche

1/2 burk syltlök (ca 200 g)

Salt & peppar

Gör såhär:

1) Börja med att tjoffa upp löken och paprikan i mindre bitar och stek dessa mjuka i lite smör i en stekpanna. Pressa i vitlöksklyftorna och låt de steka med en stund.

2) När grönsakerna mjuknat häll i all fond och soja, ha i vattnet och krydda. Låt detta sedan puttra i ca 5 min.

3) Häll i vinet och låt puttra ytterligare 5 minuter. Häll i grädde, creme fraiche syltlöken och låt småputtra i ca 10 min, rör om då och då.

4) Under tiden som grytan småputtrar fixar du köttet. Gör rent det, dela sedan köttet i strimlor. Jag skivade först köttet i ca 2 cm tjocka skivor, sedan delade jag skivorna på mitten.

5) Stek sedan köttet på hög värme i ca 45 sek- 1 min på varje sida, ta av från värmen och lägg i en skål. När det är ca 3-4 min kvar på grytan att puttra lägger du i köttet och låter det puttra med. Smaka av med salt och peppar. Sedan är det klart! Vi åt det med ris och det var såååå gott.

Till efterrätt blev det Daim Pannacotta. Den Daimen som är mint. Den är såååå god! Alldeles krämig och len och smaken var verkligen perfekt.

Daimpannacotta, 4 port

5 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

2 dubbeldaim mint

2 gelatinblad

Garnering:

1 dubbeldaim mint

Färska blåbär

Gör såhär:

1) Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål, se till att vattnet täcker hela. Låt dem ligga där i minst 5 min.

2) Hacka all Daim, men kom ihåg att spara en av dem till garnering.

3) Koka upp grädde och vaniljsocker under omrörning. Ta av kastrullen från värmen. Pressa ur vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta med i grädden. Ha också i daimen och låt den smälta helt i grädden. Rör om tills det är helt smält.

4) Häll upp i glas och ställ kallt i minst 4 timmar. Garnera med Daim och blåbär.

Såååå god middag!

Hepp nu ska jag jobba vidare, jag håller på och skriver recept till min bakbok. I år är året då den kommer ut, jippppiiiii!

Kram Nina

675
Subscribe
Notify of
guest

6 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Berit
Berit
3 years ago

Så smarrigt! Jag undrar var du hittat de fina blockljusen på bordet? De brinner så vackert och blir inget stearin klet överallt 🙂

niiinis
niiinis
Reply to  Berit
3 years ago

Mio är dom från, så fint brinner dem. 🥰

Christina
Christina
1 year ago

Du presenterar fina recept, men tycks tro att vi måste se oootroligt många bokstäver för att förstå hur goooott det blir! Låt oss bedöma, när vi lagat dina recept själva.

niiinis
niiinis
Reply to  Christina
1 year ago

Nu slänger jag in dig i positivitetsfinkan Christina! Det här duger inte….

Jag skriver hur många vokaler jag vill om hur JAG tycker att något smakar här på min blogg vettu, sen kan du skriva så få bokstäver du vill.

Herregud människa, finns det verkligen inte mer hemska saker att starta en tisdag att irritera sig åt så måste du in i positivitetsfinkan NU!

Margaretha
Margaretha
5 months ago

Hej! Skulle testa pannacottan. men hittade inte mint dajm. Vad har du köpt dom?

Nästa inlägg

Använda klänningen?

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x