Plankstek med duschesspotatis

Inlägget innehåller annonslänk genom reklam för Cervera

Hej igen!

Ja men nu är det dags att sätta tänderna i planksteken jag gjorde igår. Mums mums mums! Gillar du kött så är ju en plankstek nästan ett måste. Det är ju så festligt också, ser så fint ut ju. Har du inga plankor så kan jag verkligen rekommendera dig att införskaffa. Det går ju att göra fler härliga maträtter på en planka, jag ska testa många fler recept framöver. HÄR hittar du plankor som du kan köpa.

Plankstek med duchesspotatis, 4 pers

ca 600 g rostbiff (rostas) i bit (funkar såklart med entrecote, oxfilén ryggbiff osv)

1 kg mjölig potatis

1 äggula

ca 1 1/2 dl grädde

25 g äkta smör

Salt och peppar

färsk grön sparris

2 klyftor Vitlök

2 hela tomater eller valfri mängd cocktailtomater

1 liten burk färdig bearnaisesås (ett tips är att göra min snabb-bearnaise som nästan är godare än vanlig, recept HÄR)

Gör såhär:

1) Börja med att skala och skära potatisen i mindre bitar. Koka den färdig i saltat vatten.

2) Skär köttet i ca 2 cm breda skivor. Stek på hög värme i smör blandat med olja, blandar du de två så tål de värmen bättre och behåller den goda smaken från smöret. Stek ca 1 min på varje sidan. Lägg sedan undan köttet och låt det vila.

3) Skär bort 3 cm av skaftet på sparrisen, stek sedan i smör, 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar. Ställ undan när de är klara.

4) När potatisen kokat färdigt häller du i smöret först och rör runt. Ha i äggulan. Häll sedan i grädden och vispa med elvisp tills du har ett härligt mos. Peppra och ha i allt i en sprits om du har en sån. Tänk på att moset är varmt så ha gärna en handduk runt.

5) Sätt ugnen på varmluft och grill på högsta värme. Ta fram plankorna (tänk på att plankor alltid måste brännas in innan de används). Spritsa ut potatismoset runt brädan. Om du vill att köttet ska vara lite extra tillagat lägger du på den också, om inte så låt köttet fortsätta vila. Lägg på en halva tomat eller halva cocktailtomater och sparrisen. In med brädorna högt i ugnen, låt moset få lite färg och låt tomaten bli lite grillad.

6) Ta ut plankorna och klicka på bearnaisesås och köttet om de fått vila bredvid. Servera!

Här kan du följa mig: 

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

128
Subscribe
Notify of
guest

3 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna L
Anna L
3 years ago

Så himla gott det blev! ❤️

Camilla
Camilla
3 years ago

Såg ett inlägg hos matborgen på Insta där det serverades korv och mos på plankan också, kolla in det, det var så snyggt upplagt. Kul att hitta på fler användningsområden 🙂 Vi använder plankorna ganska flitigt så här på höst- och vinterhalvåret, men nästa gång blir det nog till en söndagslunch med korv!

niiinis
niiinis
Reply to  Camilla
3 years ago

Tack för tips! 🥰

Nästa inlägg

Det här råkade hända

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x