ANNONS

Pizzaugn, surdegspizza och påskmys

/

Innehåller annonslänk genom reklam för Bagaren och Kocken


Godmorgon!

Ja igår vaknade vi upp till ett helt vitt landskap, åh så deppigt det var. Tack och lov så var det bara på en liten kort visit.

Det snöade hela förmiddagen så jag hann nästan bli orolig! En annan som fixade vår på allvar på altanen i förrgår. 😂🙈 Kan säga att dynorna till uteplatsen blev kvar ute, not so funny! 🙈 Håll med om att det ser lite deppigt ut med pizzaugnen i snön.

I Söndags (läs: som en lördag) däremot så hade vi världens härligaste dag, dock lite blåsig men ändå så himla härligt. Solen sken och det var typ 13 grader varmt. Perfekt för en familjemiddag!

Jag dukade helt otippat med lila, jag som inte ens gillar lilla tyckte det blev såååå fint med den färgklicken på vår dukning.

Det här med pizzaugn, vilken hit alltså! Dunder mega hit! Jag är verkligen helt blown away och som det känns nu så vill jag inte göra annat än äta löjromspizza gjord på surdeg. (På dinkel för att min mage ska klara det). Alltså ni anar inte hur gott det blev? Jag drömmer fortfarande om smaken i munnen från i söndags.

Tony högg små pinnar så vi skulle ha perfekt eld. Han läste dessutom på så han hade full koll när vi körde igång. Jag jäste min surdeg i 8-9 timmar så den skulle vara perfekt. Det blev verkligen sååå bra! Vi köpte en Ooni Karu, den kan man ha både ved och kol i men också använda med gasol. Viktigt för oss var att man skulle kunna göra bägge två för att kunna få så mycket användning av den som möjligt. Man kan ta med den överallt och så enkel att använda. Älskar! Finns en sån HÄR!

Pizzorna blev magiskt goda! Alltså kan inte ens förklara! Såhär gjorde jag dinkel surdegen till:

SURDEGSPIZZAGRUND DINKEL

1 1/2 påse (200 g) surdegsgrund Fullkornsvete

1/4 pkt färsk jäst

6 dl vatten

10 dl dinkelmjöl

6 dl dinkelmjöl fullkorn

1/2 dl olivolja

3 tsk salt

Gör såhär:

1) Värm vattnet till 37 grader. Häll i det i en köksassistent eller bunke. Smula i jästen, och ha sedan i surdegen.

2) Häll i mjöl och salt, mjölet lite i taget och låt sedan maskinen köra i ca 7-10 minuter. Degen kommer vara lös. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.

3) Mjöla ett bakbord, rejält. Häll ut degen och ha på mjöl uppepå. Vik den några ggr. Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa ytterligare i 2 timmar. Upprepa denna process 2 ggr till men använd inte så mycket mjöl, bara så det inte fastnar för mycket. Kom ihåg att jäsa emellan.

4) Baka ut pizzor på mjölat bakbord. Pressa ut pizzorna med handen så du får en fin kant. Ha på tomatsås (orkar du inte koka en egen så har jag en snabb variant här).

Sedan är det bara att låta fantasin jobba. Vi gjorde några med serranoskinka och buffelmozzarella. Några med äkta löjrom, creme fraiche, rödlök, hackad gräslök och citron (dom var magiska). Det blev också några med salami, rödlök och mozzarella. Sååå goda! Löjromspizzorna toppas ju efter gräddning medan de andra toppas innan gräddning.

Vi kommer använda den här pizzaugnen frenetiskt mycket. Nu på morgonen har jag googlat vad man skulle kunna baka i den. Det kommer bli bröd och t.o.m kakor och bullar som ska testas. Så spännande ju!

Igår besökte vi JumpYard, kusin Neo var med också. Jädrans så bra träning detta är för barn alltså. Milo dryper av svett efteråt och är helt slut, bra när man vill göra av med överskottsenergi.

Kvällen tillbringades sovandes i soffan, jag var sååå trött igår. Är det vårtröttheten som slagit sina klor i en?

Nähä, dags för mig att fortsätta jobba här. Slut på lugna morgnar då lovet är slut här. Bara att kötta på.

Ha en fin start på veckan!

Kram Nina

4

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00