Så får du igång pelargonerna efter vintern och blomma som aldrig förr!

Godmorgon!
Idag ska vi ta tag i vår uteplats igen och fixa en massa. Längtar till man får ta tag i blomster och börja plantera på allvar, jag blir alldeles sockerdrickig i skinkorna av det. 🤣🌸 Tror att jag ska åka till Blomsterlandet och spana vad som finns redan nu och kanske planera någon kruka med något fint. Längtar till Pelargonerna, tänkte faktiskt bjuda på ett inlägg om hur man sköter sina pelargoner allra bäst och hur man får dom att både blomma och leva länge tänkte. Ja det är väl perfekt nu när det nalkas vår på riktigt och snart blir dags att införskaffa de där första härliga pelargonerna om man inte redan har ett gäng som övervintrat. Det lustiga är att jag avskydde den blomman till för bara ca 10 år sedan, tyckte den var ful och spretig. Nu är det en av de vackraste blommorna man kan ha, tänk att man kan ändra sig så? ☺️ I år ska jag bli mästare på att ta hand om mina pelargoner, så är det bara, jag ska också lyckas övervintra dem. Det blir en utmaning för det har jag aldrig ens testat. Här nedan följer i alla fall tips på hur man tar hand om sina pelargoner som en blomsterexpert!
Mammas mäktiga pelargon för något år sedan.

Hur får man pelargoner att blomma till sin fulla potential?

Pelargoner tycker om sol och näringsrik jord. De vill torka upp mellan vattningarna och gärna lite näringsvatten någon gång per vecka. Det finns specialjord för just pelargonen men det är inte nödvändigt, det funkar fint med vanlig blomjord. Plocka bort vissna blommor, då växer det fram nya knoppar snabbt. I vinterbonade ljusa uterum kan de t.o.m. blomma över hela vintern.

Hur väcker man sina pelargoner ur vintervilan?

Börja med att vattna dem försiktigt, en övervintrad pelargon har inga sugrötter så var försiktig med vattningen i början. Annars ruttnar den. Efter ett par veckor skjuter pelargonen nya skott, då är det dags att beskära den. Klipp den ganska hårt och se till att snittet kommer strax ovanför ett bladveck. Efter ytterligare ett par veckor planterar du om den i ny jord. Var försiktig med vattningen tills nya stora blad växer ut. Börja med näringsvatten ca en månad efter omplanteringen.

Visste du att kaffesump är bästa gödningsmedel för dina pelargoner?

Något så enkelt som din kaffesump kommer få dina pelargoner till nya höjder. Kaffesump är ett mirakelmedel för dina växter. Den är särskilt rik på kväve, fosfor, mineraler och kalium, vilket gör den till ett naturligt gödningsmedel av hög kvalitet. Denna typ av gödningsmedel kräver inte heller särskilt mycket förberedelse. Sprid helt enkelt ut kaffesumpen på lite tidningspapper och låt den torka så att den är lättare att sprida ut. Använd sedan kaffesumpen till att gödsla rabatter, krukväxter, och inomhusväxter. Hur ofta du ska gödsla beror på typen av växt. Inomhusväxter tål bara gödsling med kaffe var sjätte månad. Utomhusväxter kan däremot gödslas med kaffesump upp till fyra gånger om året. Gödsla genom att strö ut kaffesumpen på marken runt växten och arbeta sedan försiktigt ned den i marken. När det gäller krukväxter kan du blanda ned kaffesumpen i planteringsjorden när du planterar växterna. Sprid ut kaffesump som har blivit över i ett tunt lager på komposten.
Kolla in svärmors pelargoner!

Hur får man pelargoner att leva länge?

• låt dem vila under vintern. • ställ dom ljust och svalt • dra ned på vattningen
Pelargonnäring finns i massa olika utföranden, här hittade jag en billig. Finns HÄR.
Sedan när du planterat och fixat med dina härliga pelargoner bakar du mina maffigt stora kanelbullar och tar en fika ute! Recept HÄR.

Kram Nina

Källa: Gardena, Helenas Hem & Trädgård, TV4
49
Subscribe
Notify of
guest

1 Kommentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Helene
Helene
10 months ago

Jag har mina pelargoner inne i fönster på vintern så de övervintrar aldrig sen åker de ut igen.

Nästa inlägg

FREDAGSLISTAN

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x