ANNONS

Georgiska stora frallor – Tonis Puri

Gott bröd till frukost!

Ja men vill du ha ett riktigt gott bröd till frukost så ska du verkligen testa detta. Alltså, halleluja vilket bröd. Det här bakar jag i omgångar här hemma för familjen bara älskar det. Så busenkelt och herreminjeeee så gott alltså. Detta är ett Georgiskt bröd som kallas för Tonis Puri och klassiskt så gräddas detta i en stor lerkrukeugn, bröden liksom ”klistras” fast på väggarna i den skollheta ugnen och blir till dessa magiska bröd. Invändigt påminner de galet nog om surdegsbröd med de stora porerna och konsistensen. Jag hörde att dessa även skulle gå att baka i vanlig ugn varför jag bara blev tvungen att testa så här kommer receptet. Du MÅSTE testa detta alltså, på pricken magiskt härligt!

GEORGISKT BRÖD – PURI, 12 bröd

ca 1,25 kilo vetemjöl
2 msk salt
0,75 msk socker
1 påse (14 g) torrjäst (har du inte det funkar det med 1 pkt vanlig jäst)
8,5 dl ljummet vatten

Gör såhär:

1) Blanda allt mjöl, salt, socker och torrjäst i bunken.

2) Häll på vattnet och jobba ihop degen så den blir smidig och släpper väggarna i bunken,  låt sedan degen jobba i ca 5 minuter i köksassistenten. Bakar du degen för hand så knådar du den i 5 minuter också.

3) Jäs degen i 1,5 timma under bakduk.

4) Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnsplåt i ugnen så den får värmas upp ordentligt.

5) Forma degen till knytnävsstora bollar och kavla ut dem till avlånga stora bröd. De ska vara ca 0,5 cm tjocka. Man kan också trycka ut dem med händerna. Låt jäsa på bakplåtspapper i 30 minuter till. Jag fick plats med 3 stycken bröd på varje bakplåtspapper.

6) Ta ut plåten ur ugnen och lägg bakplåtspappret med bröden på på plåten och skjuts in i ugnen, jag gräddade i mitten av ugnen. Grädda i ca 7-10 minuter eller tills de fått fin färg. Ta ut och låt svalna innan du skär upp dem med en snitt och äter med smör och valfritt pålägg. HALLELUJA så gott!

Tipsar om min bakbok:

Tipsar också om min bakbok ”Baka på 30 minuter”, finns massor med härliga recept på småkakor, muggkakor, bullar, smördeg, mjuka kakor, pajer och matbröd som snabbt svänger ihop! Du hittar boken HÄR.

Kika gärna på dessa goda brödrecept!

Kika gärna på mitt underbara morotsbröd HÄR

Kika gärna på detta ljuvligt goda och välbesökta recept, långpannebröd. Recept HÄR.

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

116
Subscribe
Notify of
guest

2 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pamela
Pamela
8 months ago

Använder du varmluft eller över & undervärme?

niiinis
niiinis
Reply to  Pamela
8 months ago

Alltid under & övervärme här hos mig om inget annat anges.

Nästa inlägg

Pyttipanna med gnocci och parmesan

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x