Livstecken

Hej, och tack för ni delat med er om era upplevelser kring diskbråck. Ja jag får många meddelanden och frågor om hur det går för mig så jag tänkte uppdatera er lite. Vill inte att någon ska tycka synd om mig alls, vill bara uppdatera er om hur livet ser ut just nu och kanske hjälper jag någon annan med min historia, om inte annat kanske det är skönt för dig som kämpar med samma sak och veta att du inte kämpar ensam. Jag är inte alls lika aktiv på mina sociala medier just nu, har inte orkat. Det tar oerhört på krafterna att ha så ont.

Dessa dagar efter jag varit på sjukhuset har handlat om att hitta en smärtlindring som fungerar. Inte alls så lätt ska jag säga. Nervsmärta är svår att behandla då det ju egentligen är en ”hittepå” smärta eller vad man ska kalla det. Buktningen av diskbuktning/diskbråck ligger och trycker på den gigantiska ischiasnerven eller ryggmärg vilket gör att kroppen uppfattar det som smärta. Eller hjärnan gör det och skickar ut smärtupplevelse i kroppen. Så därför känns det som hela mitt vänstra ben med den fingertjocka ischiasnerven ska sprängas när smärtan är som allra värst. Jag hittar ingen sovställning i sängen som funkar tyvärr, så det är lite sova en halvtimme dit en halvtimme hit. Det är absolut tuffast att kliva upp ur sängen på morgonen, från att jag ställer mig upp tar det 20 min innan den värsta smärtan klingat av. Tills dess så skakar jag av smärta, gråter ofta och hyperventilerar samtidigt. Det gäller att bara möta smärtan i benet och låta allt liksom lägga sig på plats efter en natts liggande. Så det är ren och skär jävla smärta konstant i 20 minuter. Sedan klingar det av till en hanterbar smärta. Det jag gör då är att jag bara försöker gå in i mig själv, skulle jag inte göra det så skulle jag förmodligen skrika bara….skrika rakt ut. Eller skrikgråta. Att gråta av smärta är väldigt speciellt. Det är tufft mentalt och veta att nu när jag går upp så kommer helvetet komma på besök. Det är som Mordor som kommer, en svart jäkla orkan med smärta som sköljer över en och så ska man bara ta det. Låta det riva i kroppen. Jag skakar okontrollerat ofta, något nytt jag lärt mig om mig själv. Att jag skakar av riktig smärta. Det sa Tony att jag gjorde på förlossningen också men det hade jag inget begrepp om. Så det var något nytt om mig själv.


Jag har ju varit så himla rädd för tabletter i hela mitt liv, men snacka om att jag fått lägga den rädslan på hyllan nu. För att ens kunna fungera har jag varit tvungen att prova mig fram på vad som hjälper. Jag klarar inte ens att gå på toaletten, att sätta mig på toaletten är bland det värsta jag kan göra ur smärtsynpunkt. Det måste gå snabbt och under tiden skakar jag av smärta från hela skinkan och benet. Ryggsmärtan känns knappt när nervsmärtan är som mest påtaglig. En del av vaden, sidan av foten, några tår och en del av trampdynan är avdomnad. Eller jag känner, men väldigt dåligt. Vanligt vid den här formen av diagnos, man ska bara hålla koll så kisseriet och bajseriet håller sig som vanligt. Börjar det bli påverkat ja då har man bråttom till sjukhus och operation.


Jag har testat tens – den tar bort lite lite av toppen på smärtan. Men däremot tycker jag den förvärrar efteråt, tänk dig att man får som träningsvärk nästan. Nerverna är så oerhört känsliga nu av trycket från diskbuktningarna så det krävs så lite för att det ska göra ondare. Så man är lite försiktig med all form av behandling. Fick också veta av en läkare att i denna akuta fas är det viktigast att få smärtlindring och att röra sig. All form av behandling gör oftast saken ännu värre. Blir man liggande blir allt ännu värre också, talar av erfarenhet. Något som smärtlindrad en del är att ligga på IR-madrassen, eller jag ligger på sidan och så virar jag in mig i den. Det tar bort mycket smärta när det är som värst, men det gör ont att ligga så ja, ni fattar….det gäller att hitta ett sätt bara.

Sen ska man komma ihåg att inte ett enda diskbråck är det andra likt, dom skiljer sig åt fullständigt. Det jag upplever av mina buktningar kan av någon annan uppfattas helt annorlunda, finns liksom inget facit. Man får helt enkelt prova sig fram vad som funkar bäst för en själv.

Nu provar jag mig fram med olika smärtstillande tabletter, har hittat något som funkar i några timmar. Då kan jag vara uppe en stund och gå med kryckorna. Duscha, idag fick jag t.o.m. göra frukost. Det var lyx!

Sammanfattningsvis så skulle jag nog hellre föda 14 barn till än att ha den här smärtan. Så är det ju. Men jag har inget val, nu ska jag genomleva denna orkan av smärta tills det vänder igen. För det gör det ju såklart, det har det gjort de andra två gångerna. Nu är det bara det att man måste orka hålla fokus framåt och mot de bättre dagarna. Dom kommer därborta, det gör dom. Jag ska bara ta mig dit.

Tack för all omtanke, jag svarar inte på allt, har lite ont om ork just nu. Förhoppningsvis hittar jag en smärtlindring som fungerar bra, då kommer jag ha lite mer ork att bjuda på lite nya recept. Har ett på gång redan som jag hann göra innan allt brakade. Det hoppas jag få in idag!

Vill avsluta med och säga att jag är så tacksam för mina nära och kära. Det pusslas och fixas just nu för att hjälpa mig ska ni veta. Jag har helt underbara människor omkring mig som bryr sig och vill väl. Det betyder oerhört mycket!

Var rädd om dig, och lova mig att njuta av en frisk kropp om du har det.

KRAM Nina

81
Subscribe
Notify of
guest

20 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agneta Wahlund
Agneta Wahlund
26 days ago

Hej! Har läst det du upplever nu, vet hur det är, har gjort op. av spinal stenos i maj förra året, därefter har jag fått nervsmärta som inte går över, värst morgnarna tar ca 1 timme att komma igång från sängen, går med stavar annars skulle jag bli sittandes hemma bara, väntar på att prova ut en ryggstimulator, fungerar det så opererar dom in en sån så jag får livet tillbaka, krya på dig, hoppas du får hjälp att komma tillbaka, kram från en som använder dina recept när jag orkar o kan. 👍🙏🙏🙏🥰

Milla
Milla
26 days ago

Alltså hjälp vad du har det jobbigt! Och du beskriver allt så förnuftigt och bra, vilket ju är strongt bara det mitt i eländet. Ville bara sända en varm tanke!
Och ÄR tacksam att mina egna ryggproblem är svaga muskler i QL och går att göra nåt åt själv med träning och massage. Hoppas det blir bättre snart 🤗

Susanne
Susanne
26 days ago

Styrkekramar till dig. Har haft problem med ryggen av och till i flera år så vet hur begränsad man kan vara men tack och lov aldrig med nervsmärta. Kan inte ens föreställa mig hur hemskt det är. Nära och kära är ovärderliga i sådana lägen. Det kommer bättre tider. Älskar dina recept.

Susanne Elfsten
26 days ago

Min sambo har samma problem och haft det i snart 7 år. Nu äntligen har fått något som funkar (morfinplåster), är en helt annan människa. Fick besked för två år sedan att operation var uteslutet pga för stora risker.
Lider med dig då jag varje dag har sett hans smärta. Hör med läkare om det inte skulle funka för dig också.

Monica Vesterberg
Monica Vesterberg
26 days ago

Jag känner igen den där skoningslösa smärtan och lider med dig. Jag har hittat en metod som jag måste göra på morgnarna för att kunna gå över golvet, stå i duschen etc. Jag sitter på sängkanten. Har vänster ben ( det är det benet som värker) uppe i sängen och vinklar det utåt så mycket jag kan (har höger ben ner mot golvet) Sedan böjer jag mig fram med överkroppen så mycket jag bara kan. Töjer, upprepar, töjer upprepar. Är stilla i den framåtböjda ställningen så länge jag kan. det brukar lätte lite. Hoppas du kan föreställa dig hur jag menar med mig beskrivning! Hoppas innerligt att det kan hjälpa dig. Många styrkekramar från mig. / Monica.

Jenny Nilsson
Jenny Nilsson
26 days ago

Jag förstår vad du går igenom. Ryggsmärta är det värsta, fy!
När du orkar och kan så rekommenderar jag stavgångspromenader. Det är grymt för bål och rygg. Helst i terräng såklart, men det kan vara ett mål längre fram.
Krya på dig 💐

Ann
Ann
26 days ago

Jag blir alldeles matt bara av att läsa om vad du just nu går igenom. Vilken kämpe du är!
Jag hoppas och tror att din sunda inställning till livet är en enorm tillgång även i det helv-te du går igenom just nu.
Varm kram

Jennie Olsson
Jennie Olsson
26 days ago

Stackare😢❤️‍🩹
Det enda som fungerade någorlunda för min ischiassmärta var morfin. Hade ett bråck som klämt till nerven. Haltade runt ett år på morfin innan jag fick äntligen fick magnetröntgen. Efter det fick jag snabbt operation. Vaknade smärtfri efteråt🙏🙏🙏

Caisa Andersson
Caisa Andersson
26 days ago

Jag har en neuromuskulär sjukdom som förtvinar muskler och nerver får gabapentin och Baklofen.+ Morfinplåster jag hoppas verkligen att du hittar något som funkar dig 💞.

Birgitta
Birgitta
26 days ago

Man testar ju allt i de värsta lägena och all rörelse får ske utifrån den smärtnivå man befinner sig i. Vill tipsa om en tjej som jag tror kanske kan vara till hjälp. Hennes sida heter ”Värkfri” och hon heter Gabriella Bäckstrand. Du kan googla eller Facebook. Det är avslappning, andning och små rörelser. Kämpa på ❤️

Marina Pedersen
Marina Pedersen
26 days ago

Hej ❤️
Jag har levt med fibro och nervsmärta i ländryggen pga en ”ihopklämd” nerv…jag har alltid varit rädd för tabletter,men efter den smärtans måste man tänka på hur jag ska fortsätta leva mitt liv..efter många olika mediciner så träffade vi rätt till slut, jag en medicin som heter Pregabalin och den fungerar klockrent..den är för nervsmärta…jag hoppas verkligen att du tänker på vad som kan få ditt liv att fungera utan smärta ❤️🌷

Karin
Karin
26 days ago

Håller tummarna för dig att du hittar något som hjälper ❤️

Lotta järnil
Lotta järnil
26 days ago

Hej,oj va jag förstår dej, jag hade också väldiga problem, fick hjälp av en idrottsläkare som va vår fötetagläk, kortisonspruta oj kunde gå lätt därifrån på 15 min, hjälpe ca 3 mån så det vart några st, sen vart det op! Jag håller alla tummarna! Du måste få hjälp! Lycka till🤗

Lena
Lena
25 days ago

IR-madrassen du använde tidigare när du hade ont och blev hjälpt av? Ger den ingen lindring nu eller är smärtorna värre den här gången?

Christina
Christina
25 days ago

Hade ett 2 cm stort diskbråck. Jag sov på sidan i soffan med en kudde i midjehöjd.
Fick vänta på operation i 8 mån. Stelopererad L4-S1. Vaknade upp med ”vanlig ryggvärk”, smärtan i benet försvann.
Enl läkaren hade diskbråcket läkt ut av sej själv men jag hade en kotglidning som dom fixade istället.
Detta var 24 år sedan. Har fortfarande ont. Men kan jobba heltid. Man vänjer sej konstigt nog.
Kram och krya på dig

Anneli Karlsson
Anneli Karlsson
24 days ago

Hej! Jag fick efter många olika metoder som inte hjälpte, en behandling i sträckbänk. Den drog liksom ut ryggraden och kotorna något och nerven blev något fri och efter några (3) behandlingar vaknade mitt ben till liv. Efter fortsatt behandling blev det bara bättre o bättre. Det är några år sedan nu och det känns fortfarande i ryggen. Damsuga och torka golv är hemskt men det är ingenting mot vad det var en gång. Önskar dig stort lycka till med din rygg.
Med vänliga hälsningar Anneli

Rozana
Rozana
16 days ago

Hej! Vad har du fått för medicin som lindrar? Har själv svår ryggsmärta så tacksam för tips. 🤗

Nästa inlägg

Fruktfat och akuten

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x