Innehåller annonslänkar

Rhode Island-frallor – snabba & magiska på landet

Vi hade fullt hus med ungdomar & vuxna barn på besök hemma, alltså verkligen fullt. Kök, vardagsrum, hall…. överallt var det någon som snarkade, skrattade eller åt nudlar. 😂 Så vi gjorde en liten flykt till mamma och pappa på landet. Bara jag och Tony. Sååå mysigt! Och där, i morgonsolen med fågelkvitter, vaknade jag tidigt och tassade upp.

I skafferiet hittade jag rågsikt, lantbrödsmjöl och hemifrån tog jag med mig min hemmagjorda Rhode Island-dressing. Alltså den måste du testa att göra, otrolig! Ja och ni känner mig…jag kunde inte låta bli att prova…

Det blev Rhode Island-frallor. Ett namn jag just bestämde, haha…men det passar! Det blev frallor med perfekt syra, rund smak, mjukt innanmäte och krispig undersida. Och allt på under 30 minuter.

Vi åt dem på altanen. Nybakt bröd, kaffe i handen och sommarens första tystnad. Tony tyckte dom var sååååå goda, kan säga att den där påsen med frallorna försvann i ett nafs. 😂 Och så mysigt vi hade när vi satt där. Tystnaden ute på landet är något helt annat. Det är som att hjärnan slappnar av totalt, älskar älskar det.

Rent bröd med extra smak – välj dressing med omsorg

Eftersom detta är ett bröd utan jäst, utan tillsatser och utan konstigheter…så känns det lite fel att hälla i något halvfabrikat, eller hur?

👉 Därför:

Välj gärna en renare dressing utan e-nummer, socker och stabiliseringsmedel. Eller ännu bättre…gör din egen som jag gjorde. Då har du Rhode Island-dressing på 2 minuter! Hur bra?

Recept: Egen ren Rhode Island-dressing

Perfekt att baka med, eller ha till grillat och sallader.

Du behöver:

1 dl majonnäs (hemmagjord eller Hellmann’s Real)

2 msk crème fraîche eller yoghurt

1 msk tomatpuré

1 tsk citronjuice eller vitvinsvinäger

Salt & peppar

½ tsk honung

(Nypa cayenne för sting)

Rör ihop – klart!

Håller ca 3–4 dagar i kylskåp.

Vill du köpa dressing? Här är bättre val:

Om du inte vill göra egen dressing så finns det ändå vettiga alternativ i butik med lite färre konstigheter och som du snabbt blandar ihop. Här är några jag rekommenderar:

Bättre val i butik:

Hellmann’s Real Mayonnaise (<länk) + egen smaksättning (blanda i tomatpuré + citron så har du en snabb Rhode Island!)

Kavli Ekologisk Majonnäs + egensmak. Renare bas – perfekt att mixa själv med tomatpuré och citron.

🛑 Undvik de billigaste varianterna – de innehåller ofta massor av:

Stabiliseringsmedel

Socker

Aromer och färgämnen

Rhode Island-frallor

6–8 st | 30 min | Utan jäst

Ingredienser:

4 dl rågsikt

2 dl lantbrödsmjöl (funkar med vanlig också – men läs gärna nedan)

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

2–3 msk Rhode Island-dressing (se ovan för recept)

2 msk olivolja

Ca 2,5 dl vatten (justera efter degens känsla)

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 225°C.

2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

3. Rör ihop dressing, olja och vatten.

4. Häll ner vätskan i de torra ingredienserna och rör ihop till en kladdig men formbar deg. OBS! Olika mjöl beter sig olika, så justera med lite mer mjöl eller vatten, känn dig fram.

5. Forma frallor med mjölade händer och lägg på plåt med bakplåtspapper.

6. Grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter, tills de fått fin färg och känns lätta.

Vad är egentligen lantbrödsmjöl?

Lantbrödsmjöl är ett rustikt mjöl som skiljer sig från vanligt vetemjöl.

Det består oftast av en blandning av vetemjöl och fullkornsmjöl, som graham, råg eller korn. Det gör brödet mer mustigt, fiberrikt och mättande.

🔹 Ger mer smak än vanligt vetemjöl

🔹 Innehåller mer mineraler och fibrer

🔹 Passar perfekt till frallor och limpor med lite mer karaktär

Vanligt vetemjöl är finare siktat, vilket ger ett luftigare och ljusare bröd, men mindre smak och näring.

👉 I det här receptet använder jag både rågsikt och lantbrödsmjöl för att få en perfekt balans: saftiga, mjuka frallor med lite tugg och mättnad.

🧡 Älskar du snabba bröd?

Här är fler favoriter att prova:

Semesterlimpa – snabb bakpulverlimpa på nolltid

Snabbt glutenfritt bröd i airfryer

Snabba vaniljfrallor – 3 ingredienser

Bovetebröd – naturligt glutenfritt

Snabba tekakor

10-minutersfrallor (2 ingredienser!)

10-minuters bagels i airfryer

Kardemummascones med havregryn

Glödhoppor – snabbbröd i stekpanna

Snabbfrallor – klassiker!

💛 Följ mig där du trivs bäst:

Instagram @niiinis.se – recept, massor från mitt liv i storys & behind the scenes

Facebook – Niiinis Kitchenlife – massor med recept på mat & bak, kommentarer & inspiration

TikTok @niiiniskitchenlife – snabbmat, behind the scenes och rörligt material

YouTube – Niiiinis – videorecept och mer coming soon!

Gilla gärna inlägget!

Det betyder allt för mig! Varje like, kommentar och delning hjälper mig att fortsätta skapa, så tack för att du är här. 🫶

Kram Nina

16
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Bästa smashburgersåsen – krämig, rökig & oemotståndlig!

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x