Ja nu gissar jag att det väller över av äpplen som börjar ha gjort sitt på träden där hemma i Sverige. Det är nu man ska använda alla till att göra massor med gott av! Något som du absolut MÅSTE göra är äppelmos, alltså hemkokt äppelmos kan vara bland det godaste som finns! Rårörssockret ger en nästan kolaaktig smak som blir så god tillsammans med kanel och vaniljsmaken. Du MÅSTE testa denna äppelmos!
Den här varianten med rårörsocker, kanel och vaniljpulver blir helt perfekt till gröt, yoghurt eller bara med en sked direkt ur burken. Du får hela receptet med steg‑för‑steg‑instruktioner, variationer och förslag på vilka äpplen som smakar bäst.

Den här äppelmosen blir så perfekt i konsistensen. Älskar den och den tar alltid slut direkt hos oss. Måste lära mig att göra mer!
🍎 Vanliga frågor om äppelmos
Hur länge håller hemgjort äppelmos i kylen?
Om du förvarar det i en ren glasburk med tätt lock, håller det i upp till 2 veckor i kylskåp. Vill du att det ska hålla längre, frys in!
Kan man frysa äppelmos?
Ja! Häll upp i burkar eller fryspåsar, lämna lite plats eftersom moset expanderar vid frysning. Håller i 6–12 månader i frysen.
Vilka äpplen passar bäst till äppelmos?
En kombination av söta och syrliga äpplen blir allra godast. T.ex. Jonagold, Aroma, Transparente Blanche, Gravensteiner eller Ingrid Marie.
Måste man använda socker?
Nej. Socker hjälper till att konservera och lyfta smaken, men du kan utesluta det helt eller ersätta med honung, lönnsirap, dadlar eller andra naturliga alternativ. Smaka av!
Kan jag göra äppelmos utan att mixa det slätt?
Absolut! Mosa bara äpplena med en gaffel eller potatisstöt efter kokning för ett chunky mos med bitar kvar.

Mer gott med äpple: Himmelskt god äppelkaka
Kan verkligen rekommendera dig att testa att baka den här äppelkakan, den är verkligen föööör god. Går inte att sluta äta. Servera den gärna lite lite varmt ill en klick glass eller vaniljvisp. Så gott så gott! Åter till äppelmoset!

1 KG ÄPPELMOS med kanel & vanilj
1 kg äpplen (jag använde Jonagold)
Vatten så att hälften av äpplena täcks
2 dl rårörssocker
3 tsk malen kanel
3 krm vaniljpulver
Gör såhär:
1) Tvätta äpplena noga, tärna dem i mindre bitar och ta bort kärnhuset. Skalet ska vara kvar, mycket nyttigt i skalet om man tvättar dom ordentligt.
2) Lägg dem i en kastrull. Fyll med vatten tills hälften av äpplena täcks. Ha i kanel och rårörssocker. Låt småputtra i ca 25 minuter, äpplena ska vara helt mjuka.
3) Ha i vaniljpulvret. Blanda runt. Häll allt i en blender eller ta en handmixer och mixa tills du har äppelmos. Häll upp i väl rengjord glasburk. Låt svalna innan du stänger burken och ställer den kallt.
Annat kul man kan göra med äpplen:




Snabb äppelkaka med vit choklad
Gilla gärna receptet genom att klicka i hjärtat till höger under bilden, då blir jag glad!
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Kram Nina

Äppelmos på import jonagold?
Inte Jonagold men denna gång med Pink Lady. Tyvärr har vi inte äpplen som växer året runt i vårt land. Funkar med alla äpplen.