IgÄr startade jag morgonen med en supergod frukost. Detta bara mÄste du testa! En skÄl gröt med vÀrmande Àppelkompott. Jag inspireras sÄ av frukosten pÄ Pom & Flora i Stockholm. Har varit dÀr ett flertal gÄnger och Àtit av deras otroliga frukost. Kolla in deras meny! Den hÀr nyttiga Àppelkompotten som jag gjorde Àr bÄde enkel att göra och gÄr att variera efter smak. Dessutom fungerar den inte bara pÄ gröten, du kan anvÀnda den i bakverk, efterrÀtter och till och med som tillbehör till mat.
Fixad pĂ„ nolltid! Saftig botten och knaprig kaneltopping â perfekt nĂ€r fikat mĂ„ste fram snabbt.



Kolla in gröten pÄ Pom & Flora? Jag har provat alla 3 och det Àr inte annat Àn succé! Denna gröt Àr inspirerad av Pom & Floras gröt, och det enda jag saknade var en klick med cashew- eller mandelsmör. Wow! Du mÄste som sagt var testa.
Saftig, klassisk Àppelkaka som doftar kanel och blir perfekt med vaniljsÄs eller glass. En riktig publikfavorit!



Recept: Nyttig Àppelkompott
Ingredienser
4â5 Ă€pplen (jag anvĂ€nde Pink Lady)
œ dl vatten
1 tsk kanel
œ tsk nymalen kardemumma
2 msk dadelsirap (funkar med honung eller lönnsirap – kan ocksĂ„ uteslutas)
1 krm vaniljpulver
En nypa salt
SÄ gör du:
1. Skala och kÀrna ur Àpplena, skÀr i mindre bitar.
2. LÀgg Àpplena i en kastrull med vatten. Rör ner kryddorna och sötning.

3. LĂ„t smĂ„puttra pĂ„ svag vĂ€rme i 10â15 minuter, tills Ă€pplena Ă€r mjuka.
4. Mosa lÀtt med gaffel eller mixa slÀt, beroende pÄ hur du vill ha konsistensen. Jag valde att lÄta Àpplena vara och inte mosa alls, det gör du som du vill.
Silkeslen, lĂ€ttlagad marmelad â underbar pĂ„ rostat bröd, ostbrickan eller som fyllning i bullar och kakor.


SÄ förvarar du Àppelkompott
Ăppelkompott hĂ„ller sig bra i kylskĂ„pet i en tĂ€t glasburk i 5â7 dagar.
Vill du spara lÀngre gÄr den utmÀrkt att frysa in i smÄ burkar eller iskubsformar, perfekt att ta fram en portion i taget till gröten. I frysen hÄller den i upp till 3 mÄnader.
â Pressa i lite citronjuice i kompotten â syran gör att den hĂ„ller sig frĂ€sch lĂ€ngre.
â Förvara i en ren glasburk och fyll pĂ„ medan kompotten fortfarande Ă€r varm, skruva pĂ„ locket och lĂ„t svalna. DĂ„ bildas nĂ€stan ett litet vakuum.
â Vill du förlĂ€nga hĂ„llbarheten ytterligare kan du koka upp kompotten igen efter 3â4 dagar och sedan stĂ€lla tillbaka den i kylen.
En snygg burk gör det Ă€nnu roligare att stĂ€lla fram kompotten pĂ„ frukostbordet â eller att ge bort i present. HĂ€r Ă€r nĂ„gra favoriter:

Testa Ă€ven att göra mannagrynsgröt eller risgrynsgröt och ha pĂ„ Ă€ppelkompott pĂ„ den? Du kan ocksĂ„ göra egen risifrutti med Ă€ppelkompott i botten. SĂ„ smaskigt! Detta kommer alltid att finnas i kylen from nu. đ
En nostalgiklassiker: varma Ă€pplen, smörigt tĂ€cke och seg kolasĂ„s. Servera med en stor kula vaniljglass â magi!


Serveringstips â mer Ă€n bara till gröt
Ăppelkompott kan du anvĂ€nda till massor. HĂ€r Ă€r nĂ„gra idĂ©er:
đ” Till frukostgröten â den klassiska serveringen. Extra gott med rostade nötter eller frön pĂ„ toppen. Eller varför inte granola och en god grekisk yoghurt.
đ„Ł Till yoghurt eller kvarg â klicka i kompotten för naturlig sötma.
đ° I bakverk â anvĂ€nd som fyllning i bullar, muffins, paj eller som mellanlager i en tĂ„rta.
đš Som dessert â servera ljummen kompott med en klick vaniljglass eller vispad grĂ€dde.
đ„ Till mat â fungerar överraskande bra som tillbehör till flĂ€skkött, kyckling eller pĂ„ ostbrickan.

En hemmagjord, nyttig Àppelkompott Àr enkel att koka ihop, fri frÄn vitt socker och perfekt att ha i kyl eller frys. Den lyfter verkligen gröten till nya höjder, men Àr ocksÄ ett smart sÀtt att ta vara pÄ Àpplen och samtidigt ha en söt-syrlig smakboost redo till bÄde frukost, fika och middag.
Följ mig!

HĂ€ng med mig i köket, i vardagen och bakom kulisserna â vĂ€lj din favoritkanal hĂ€r:
