Hembakat knäckebröd

Halloj älsklingar!

Hörni, lite receptdags igen då. Jag minns när jag bakade detta knäckebröd sist, då gjorde jag lite för stor deg så vi hade knäckebröd upp till taket. Känns som jag stod och kavlade knäckebröd i ett dygn tammetusan, känns som jag började hata knäckebrödshel****t innan jag var klar…. haha!

Men, när alla satt där runt julbordet och smaskade på knäckebrödet och tyckte det var jättegott så var det värt det, lätt! Mitt första tips är ändå, ska du baka många, ha lite tålamod.

HEMBAKT KNÄCKEBRÖD, ca 20 st

50 g jäst

5 dl ljummet vatten

2 msk olja

1,5 tsk salt

Ca 10 dl grovt rågmjöl

Ca 3 dl vetemjöl

Mjöl till utbakning

(Valfritt 3 msk brödkryddor)

Gör såhär:

1) Smula ner jästen i en bunke eller i en köksmaskin. Häll i vattnet och rör runt tills jästen lösts upp.

2) Tillsätt oljan. Ha i salt, rågmjölet och sist vetemjölet. Du ska få en smidig deg.

3) Låt degen ligga kvar i bunken, täck med plastfolie och låt jäsa i 30-40 minuter.

4) Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på välmjölat bakbord. Dela degen i 20 delar och kavla varje del till en rund kaka. Tänk dig storleken av en större assiette. Tryck hål i mitten med ett snapsglas eller liknande.

5) Kör igenom kakorna med en kruskavel eller så naggar du varje kaka.

6) Grädda på bakplåtpappersklädd bakplåt i ca 7-8 min. Jag fick plats med 2 åt gången. Låt sedan kallna på lager eller som jag gjorde, häng upp dem.

 

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..