Lantbröd

Godmorgon mina hjärtan! ♥

Idag startade jag dagen med att baka. Hade craving…. När man håller på och förbereder ett café så är ju liksom grundién att där ska bakas en jäkla massa. Men än så länge är det bara förberedelser och man bakar ingenting det gjorde nog att jag hade ett sånt sug att baka idag när jag vaknade.

Det blev Ninas Lantbröd och bananbröd som bakades. Tony sa att lantbrödet var det godaste brödet han ätit. Han började med att säga: ”Med risk för att upprepa mig, det här var fasen det godaste brödet jag ätit.” Milo frågade precis efter smörgås 2 här. 🙂 Blir såklart jätteglad när de gillar så mycket.

Detta brödet är perfekt på påskens alla härliga påskbord.

lantbröd

Det här lantbrödet är LÖJLIGT enkelt att baka och du får ett rykande färskt bröd på bara 1 timma. Detta måste vara ett av mina bästa brödrecept, känns som att det är svårt att misslyckas liksom. Du bara måste testa.

lantbröd
lantbröd

RECEPT 1 bröd:

3 ½ dl vatten
1 pkt (1 msk) torrjäst (ca 14 g sammanlagt)
1 msk honung
1½ tsk salt
7-8 dl vetemjöl

Gör såhär:

1) Värm vatten till ca 37-40 grader. Jag kör lite varmare när jag jobbar med torrjäst.

2) Häll i det i en köksassistent eller bunke. Häll på torrjäst, honung och salt. Blanda runt och låt sedan stå i ca 5-10 min.

IMG_7166

Det ska bli som ett skum uppepå degvätskan, då är det klart. 

3) Häll sedan i mjölet i omgångar, degen ska köras så länge så det släpper från kanterna i degbunken. Tänk dig ca 5-8 minuter. Låt det köra så att glutentrådarna bildas.

IMG_7167

4) Knåda degen för hand några gånger, lägg sedan upp den på bakplåtpappersklädd plåt. Innan du gör det så rullar du den i mjöl så det fastnar lite på själva ytan. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter.

5) Skär några snitt och grädda sedan på 200 grader i 15-20 min. Brödet ska ha en innertemp på ca 94 grader. Låt stå en stund innan du skär upp det.

Tips: Vill du ha hårdare yta på brödet är mitt tips att du sprayar brödet med vatten innan du ställer det i ugnen. Man kan också ha en plåt med vatten i botten av ugnen för en hårdare skorpa på brödet. 

lantbröd

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

75B4269C-C939-4695-A514-785249C15DDB
Långpannebröd med havregryn 

 

F9BB4437-1205-45EB-A695-32B094C10D10
Skogaholmslimpa

78AC6869-D0C6-49AC-B801-AF2C2FD1491B
Tunnbröd med 4 ingredienser gräddade i stekpanna

Kram Nina

 1. Anna skriver:

  Skriver även här, jag har skrivit på inlägget på instagram.
  Detta är ett bröd jag ständigt återkommer att göra. Det går snabbt, inte för många moment och lätthanterat. Ska göra en omgång idag 🙂 Längtar redan till jag brer på smör och lite ost! Mums! Önskar dig en fin dag.

  1. Åh så roligt att du delar med dig. ❤️

 2. Har precis bakat lantbrödet, och det blev precis så supergott som du skrev 😋 snabbt och enkelt var det också. Dina recept ger en inspiration, tack.

  1. Tack! Så roligt att höra! ❤️

 3. Ew skriver:

  Kan man välja bort honung och få samma resultat?

  1. niinis skriver:

   Ta någon annan sötning istället då.

 4. Monika skriver:

  vet ej hur du gör . Provade flera gånger långt ifrån som ditt bröd ser ut .Man kan tror att du köpte på bageriet,jag lyckas inte plus en kompis till mig också provade flera gånger, nej det var absolut inte bra.

  1. niinis skriver:

   Men va?!? Tror du på riktigt att jag skulle skriva att jag gjort brödet och sen köpt det på bageriet??? Jag har bakat det här brödet gissningsvis 100 ggr då jag drev café. Misslyckades aldrig!

   Först och främst, ska ge dig några värdefulla tips.

   Vad har du för kvalitet på mjölet? Är det gammalt eller helt nytt? Är jästen fräsch?

   Beroende på kvalitet och ålder på mjöl så kan det behövas lite mer eller mindre tills du har en följsam deg.

   Är jästen för gammal så händer inte jäsning som den ska.

   Hur var degvätskan? Var den för varm så förstörs jästsvamparna och brödet jäser inte överhuvudtaget och blir platt och tråkigt. Var den för kall så sker ingen jäsning heller.

   Testa igen med nytt fräscht mjöl med god kvalitet. Ha bra jäst och tänk på degvätskan så ska nog du och din väninna lyckas.

  1. Mirian skriver:

   Monika Jag är mer fascinerad över att misslyckades med receptet haha Hur lyckades du misslyckas med det? Jag läste din, ursäkta, lite fräcka kommentar och var bara tvungen att testa och gissa vad? T o m jag som av naturen är fullkomligt inkompetent på att baka lyckades det detta haha

 5. Bengt S skriver:

  Fantastiskt enkelt och gott! Tack! Tog med lite olivolja och lite julkryddor. Men det jag allmänt undrar över är hur man undviker jästsmak när man bakar bröd. Har bakat både med vänlig jäst och torrjäst, men får alltid en svag eftersmak av jäst.

  1. niinis skriver:

   Vad roligt att du gillade Bengt! Att undvika jästsmak handlar om att använda minimalt med jäst och jäsa lääääänge. Tänk dig att du använder en 25% av jästen och jäser över hela natten t ex. Då slipper du jästsmak. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..