Hönökakor

Ja nu vet jag ju vilket bröd jag kommer få baka i all framtid här hemma. Aldrig har ett bröd blivit så uppskattat som detta, en av ungarna som inte ens tycker om bröd i vanliga fall har ätit jag vet inte hur många skivor av detta nu? Jag älskar när det uppskattas av familjen, det är liksom vinstlotten med alltihopa. Det här brödet smakar EXAKT som hönökaka som man köper, eller Tony säger att den är godare då det känns lite fluffigare och härligare än den man köper. Doften är alldeles ljuvlig och jag blir glad på riktigt av det här brödet. Fråga mig igen när jag fått bakat det till förbannelse? Haha….

Hönökaka heter egentligen Bagebrö, eller det är i alla fall vad de som bor på Hönö säger. Men resten av Sverige säger Hönökaka. Japp, så var det med det. Här kommer i alla fall receptet på denna fantastiska goding.

HÖNÖKAKA, 4 STORA KAKOR

50 g jäst
100 g smör
2 msk olivolja

4 dl vatten
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Gör såhär:

1) Börja med att smälta smöret, häll i vattnet i det smälta smöret och kolla så tempen blir 37 grader (fingervarmt).

2) Smula ned jästen i bunken (jag använde köksmaskin), häll i lite av vattnet och lös upp jästen. Häll i sirap, salt och olivolja. Häll i resten av vattnet och blanda runt.

3) Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen tills du har en relativt lös deg, den ska alltså inte lossna från väggarna i bunken utan vara kladdig. Jäs den under plastfilm i bunken i 40 min.

4) Dela degen i 4 delar, låt jäsa under bakduk ca 15 minuter till.

5) Sätt ugnen på 275 grader, går din ugn inte till 275 grader går det bra med 250 grader. Ställ in en baksten eller en plåt med bakplåtspapper i ugnen.

6) Kavla ut bullarna till runda kakor (ca 1 cm tjocka), låt jäsa under bakduk i 15 minuter till.

7) Nagga dem innan gräddningen, grädda sedan i 5-10 minuter tills de fått fin färg. Se upp på slutet så de inte bränns.
Avnjut med smör och ost, halleluja så gott alltså!

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept också:

Norska tekakor

Tunnbröd gräddat i stekpanna

Dinkelbröd i långpanna

Tunnbröd med 4 ingredienser

Kram Nina