Mat och bakverk att inspireras av till Halloween

Halloween

Ja denna högtid som på något sätt faller mellan stolarna, det är en högtid mellan höst och jul på något vis, för mig personligen en högtid som lite ”glöms bort” för att jag är så ivrig på julen. Men, något jag brukar göra varje år är att baka eller laga något kul. Halloween eller Alla Helgona är ju en helg där våra nära och kära på andra sidan ska kommas ihåg och hedras. Det gör man ju annars också men kanske speciellt just runt Halloween. Från tidernas begynnelse för just Halloween var det en keltisk höstfest, en slags nyårsafton som markerade skördetiden då sommaren tog slut och vintern började, då eldar tändes för att vägleda de döda och skrämma bort häxor. Häxor, andeväsen och älvor ansågs nämligen vara speciellt aktiva just den här perioden. För att skrämma iväg dem gjorde man skrämmande figurer. De gamla kelterna karvade ur kålrötter till en början men bristen på det i Amerika gjorde att de Irländska immigranterna började karva i pumpor istället.

Många anser att Halloween blivit ett kommersiellt jippo, men de kommersiella intressena kan knappast ensamma bestämma vad som ska anammas av svenskarna. Sannolikt finns det faktiskt ett behov av en hel festhelg som lyser upp i höstmörkret. Alla helgons dag har knappast fyllt den funktionen tidigare. Frågar ni mig så tycker jag det är riktigt trevligt ändå med denna traditionella höstfest när den väl är här.

Här ska du få lite härliga recept:

IMG_5176 IMG_5177

Chokladmoussegravar med oroetäcke, ca 20 st

200 g mörk choklad av god kvalitet

5 dl vispgrädde

4 äggulor

1/2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 msk vatten

Oreotäcke:

Ca 25 st krossade oreokakor

Gravsten:

20 st Biscottikakor (eller annan kaka som har formen av en liknande gravsten)

Florsocker

Gör såhär:

1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. 

2. Vispa 3,5 dl av grädden tills den är lite lös, ställ den i kylen.

3. Koka upp resten av grädden och slå över den hackade chokladen, rör om tills chokladen smält ihop med grädden.

4. Knäck i äggulorna i en bunke. Koka upp socker och vatten, häll det sedan i en smal stråle över äggulorna. Vispa kraftigt med elvisp hela tiden tills du har ett fint skum.

5. Blanda i chokladsmeten i äggskummet och vänd sedan i den vispade grädden från kylen. Fördela moussen i glasen och ställ sedan kallt i minst en timma.

6. Hacka oreokakorna till smul. Fördela det över moussen när du tar ut dem ur kylen. Ställ i en biscottiskaka i varje och pudra med florsocker.

Annat kul att inspireras av till Halloween:

IMG_5208

Halloween quesadillas (<klicka) 

IMG_5213

Spindelkaka (<klicka)

IMG_5214

Brutna fingrar i korvbröd (<klicka)

IMG_5215

Korvmumier (<klicka)

IMG_5216

Halloween cupcakes och spöken (<klicka)

IMG_5217

Pizzaspindlar (<klicka)

 

Nedan får du några smakprov till av vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:

För att hitta alla kategorier klicka HÄR

Gillar du inlägget blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat längst ned till höger.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR (<klicka)

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR (<klicka)

Kram Nina

46
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
IMG_5025

Nästa inlägg

Mirakelpudret som alla talar om

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x