Halloween
Ja denna högtid som pĂ„ nĂ„got sĂ€tt faller mellan stolarna, det Ă€r en högtid mellan höst och jul pĂ„ nĂ„got vis, för mig personligen en högtid som lite âglöms bortâ för att jag Ă€r sĂ„ ivrig pĂ„ julen. Men, nĂ„got jag brukar göra varje Ă„r Ă€r att baka eller laga nĂ„got kul. Halloween eller Alla Helgona Ă€r ju en helg dĂ€r vĂ„ra nĂ€ra och kĂ€ra pĂ„ andra sidan ska kommas ihĂ„g och hedras. Det gör man ju annars ocksĂ„ men kanske speciellt just runt Halloween. FrĂ„n tidernas begynnelse för just Halloween var det en keltisk höstfest, en slags nyĂ„rsafton som markerade skördetiden dĂ„ sommaren tog slut och vintern började, dĂ„ eldar tĂ€ndes för att vĂ€gleda de döda och skrĂ€mma bort hĂ€xor. HĂ€xor, andevĂ€sen och Ă€lvor ansĂ„gs nĂ€mligen vara speciellt aktiva just den hĂ€r perioden. För att skrĂ€mma ivĂ€g dem gjorde man skrĂ€mmande figurer. De gamla kelterna karvade ur kĂ„lrötter till en början men bristen pĂ„ det i Amerika gjorde att de IrlĂ€ndska immigranterna började karva i pumpor istĂ€llet.
MÄnga anser att Halloween blivit ett kommersiellt jippo, men de kommersiella intressena kan knappast ensamma bestÀmma vad som ska anammas av svenskarna. Sannolikt finns det faktiskt ett behov av en hel festhelg som lyser upp i höstmörkret. Alla helgons dag har knappast fyllt den funktionen tidigare. FrÄgar ni mig sÄ tycker jag det Àr riktigt trevligt ÀndÄ med denna traditionella höstfest nÀr den vÀl Àr hÀr.
HÀr ska du fÄ lite hÀrliga recept:
Chokladmoussegravar med oroetÀcke, ca 20 st
200 g mörk choklad av god kvalitet
5 dl vispgrÀdde
4 Àggulor
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk vatten
OreotÀcke:
Ca 25 st krossade oreokakor
Gravsten:
20 st Biscottikakor (eller annan kaka som har formen av en liknande gravsten)
Florsocker
Gör sÄhÀr:
1. Hacka chokladen och lĂ€gg den i en bunke. ïżŒ
2. Vispa 3,5 dl av grÀdden tills den Àr lite lös, stÀll den i kylen.
3. Koka upp resten av grÀdden och slÄ över den hackade chokladen, rör om tills chokladen smÀlt ihop med grÀdden.
4. KnÀck i Àggulorna i en bunke. Koka upp socker och vatten, hÀll det sedan i en smal strÄle över Àggulorna. Vispa kraftigt med elvisp hela tiden tills du har ett fint skum.
5. Blanda i chokladsmeten i Àggskummet och vÀnd sedan i den vispade grÀdden frÄn kylen. Fördela moussen i glasen och stÀll sedan kallt i minst en timma.
6. Hacka oreokakorna till smul. Fördela det över moussen nÀr du tar ut dem ur kylen. StÀll i en biscottiskaka i varje och pudra med florsocker.
Annat kul att inspireras av till Halloween:
Halloween quesadillas (<klicka)Â
Spindelkaka (<klicka)
Brutna fingrar i korvbröd (<klicka)
Korvmumier (<klicka)
Halloween cupcakes och spöken (<klicka)
Pizzaspindlar (<klicka)
Nedan fÄr du nÄgra smakprov till av vad för recept du kan hitta hÀr pÄ sidan, klicka pÄ lÀnkarna för fler recept pÄ varje:
För att hitta alla kategorier klicka HĂR
Gillar du inlÀgget blir jag jÀtteglad om du klickar i det lilla hjÀrtat lÀngst ned till höger.
Följ mig gĂ€rna pĂ„ min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HĂR (<klicka)
Följ mig gĂ€rna pĂ„ Instagram med bilder & videouppdateringar i story HĂR (<klicka)