Fredagspepp & Oxfilé Provencale

Innehåller annonslänkar för Cellbes

Godmorgon Fredag!

Ja även denna veckan har nått sitt slut. Jag tänkte kicka igång denna Fredag med att bjuda dig på ett riktigt härligt helgrecept. Detta är recept på maten vi åt på Nyårsafton. Du kommer också i detta inlägg få lite tips på REA-kläder och en massa Fredagspepp! Kika i slutet av inlägget. Ja, vi var ju bortbjudna på Nyårsafton och åt så galet gott kött som jag tiggde åt mig receptet på och tänkte att ni också kunde få det. (Originalreceptet är från ICA – men det är omgjort till en viss del). Kanske är det inte helt rätt tid i månaden att bjuda på recept på ett så dyrt kött som Oxfile är, men jag tänker att du kan spara receptet till ett annat tillfälle, det kan också vara så att du kanske var smart nog och köpte Oxfile på REA efter nyår (brukar alltid finnas) eller så byter du helt sonika ut köttet i denna Oxfilé Provencale. Lite billigare kött att ersätta Oxfile med är Rostas eller ryggbiff t ex. Mört och gott kött får du också av hel fläskkotlett, fläskfile eller fläskytterfilé.

Oxfilé Provencale , 4 p

Missa inte mina 20 populäraste kötträtter (<klicka) på min sida.

600 g Oxfile (gärna mittendelen)

Salt & svartpeppar

smör till stekning

Vitlökssmör:

1 stor vitlöksklyfta

1 kruka persilja

100 g rumstempererat smör

1/2 tsk worcestershiresås

Råstekt Potatis

900g potatis, gärna Amadine (brukar säljas i påsar på ICA)

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

2 msk olja

Tillbehör:

150 g grön sparris

4 tomater

Gör såhär:

1) För nötkött: Sätt ugnen på 125 grader. För griskött: Sätt ugnen på 175 grader.

2) Krydda köttet runtom, bryn sedan runtom i rejält med smör, lägg sedan i ugnssäker form. In i mitten av ugnen tills köttet (nötköt) nått en innertemp på ca 60 grader. Detta kött är mediumstekt. För fläskköttet gäller minst 70 grader. När köttet är klart i ugnen så ta ut det, linda in det i fuktat bakplåtspapper och låt vila.

3) Höj ugnstempen till 225 grader.

4) Vitlökssmör: Skala och riv vitlöken. Hacka 2/3 av persiljan. Blanda vitlök, persilja, smör och worcestershiresås. Krydda sedan med salt och peppar.

5) Råstekt potatis: Skala och skiva potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg potatisskivorna i en bunke. Skölj sedan potatisskivorna i rinnande vatten i ca 5 minuter, rör om då och då så att stärkelsen sköljs bort. Häll potatisen i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt. Häll sedan upp potatisskivorna på en ren kökshanduk och låt dem bli torra. Badda dem gärna lite med hushållspapper.

6) Skala och riv vitlöken. Stek potatisskivorna i smör och olja i omgångar tills de får fin färg och är mjuka. Krydda med salt och peppar. Vänd ner vitlöken sista minuten så att den inte bränns. Lägg potatisskivorna på ett stort serveringsfat av något slag.

7) Koka sparrisen i rikligt med saltat vatten i ca 3-5 min beroende på sparrisens storlek. Skär upp tomaterna i klyftor.

8) Skiva upp köttet i ca 1 cm breda skivor. Lägg köttet på potatisen. Fördela ut vitlökssmöret uppepå. Lägg sparris och tomater runt om. Ställ in i ugnen i ca 3 minuter tills allt smör smält.

Gillar du receptet blir jag alltid lika glad om Du klickar i tummen till vänster under inlägget.

Tips på såser till om du vill ha det:

Falsk bearnaisesås (godare än vanlig) // Tzatziki // Vitlökssås // Rödvinssås

Dags för tips på fynd:

Den här mönstrade blusen med smock (<klicka för blusen) 50% rabatt just nu, denna var verkligen så skön på. Älskade mönstret och smocken gjorde den extra fin. Lite vidare ärmar med litet smock längst ned på ärmen. Denna kommer bli en favorit.

Ja men äntligen ett par coatade fejskinnbrallor REA (<klicka för byxan) som är lika sköna på som tights. Det ÄR tights, resår i midjan och massor med stretch. Dessa kommer jag använda massor. De är bootcut och lite sådär ”kortare” i benen i modellen. Så användbara till mycket, snygga både till vardag och till fest. Snyggt till både en grövre känga och till en stövlett.

Lite Fredagspepp:

Sätt på lite bra musik! Den här FREDAGSPEPPSLISTAN (<klicka för listan) är superbra just när man kommer hem och vill börja preppa för helgen. Kanske ställa härliga färska blommor i en vas, plocka undan lite, kanske städa, börja förbereda maten, kanske en Fredagsdrink.

.

En härlig bukett som sagt, finns inget som ger en sån otroligt härlig känsla inför helgen som en färsk bukett blommor. Minst lika härligt med den billigaste buketten från ICA som en fin bautastor från blomaffären.

Lite småplock och tilltugg kan vara hur härligt som helst att förbereda till ett gott glas på Fredagen. HÄR (<klicka) hittar du ett inlägg med massor av goda tips. Bl a dessa mozzarellarosor och goda små pajer.

Hoppas du känner dig lite peppad inför helgen! Önskar dig en riktigt fin Fredag så hörs vi snart igen.

Hur kan du följa mig?

FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Instagram med bilder, reels & storys HÄR
Tiktok med videos HÄR

Kram Nina

28
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Torsdagstipsen

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x