Alltså HUR god kan en gratäng bli?! I går slängde jag ihop något riktigt smarrigt som hela familjen fullkomligt älskade – och då vet man att det är värt att skriva ner! Det här blev en sån där rätt där man tar en tugga, lutar sig tillbaka och säger: “MEN herregud vad GOTT!”.
Jag kallar den Kycklingfärsgratäng à la Rosso – en krämig, smakrik och riktigt lyxig gratäng med både pesto rosso, soltorkade tomater och ett ostigt täcke som smälter perfekt i ugnen. Det bästa? Du gör den enkelt på kycklingfärs och den passar perfekt både till vardag och helg.


Kycklingfärsgratäng à la Rosso, 6 p
Missa inte: Enchiladas med kyckling // Kycklingrullader // Kyckling & baconpaj
Du behöver:
800 g kycklingfärs
2 vitlöksklyftor
Salt & peppar
1 tsk torkad rosmarin
2 krm chilikrydda (eller efter smak) 1 tsk oregano
200 g pesto rosso
180 g soltorkade tomater
400 g passerade tomater
2 msk kycklingfond
1 liten burk crème fraîche (jag tog havrefraiche)
Ca 2 dl mjölk (jag använde mandelmjölk)
500 g pasta
Några ostskivor


Gör såhär:
1. Stek kycklingfärsen i lite olja. Riv i vitlöken och krydda med salt, peppar, rosmarin, chili och oregano. Häll i kycklingfonden och rör runt.
2. Ha i pesto rosso och hackade soltorkade tomater. Rör om och låt allt gosa till sig.
3. Tillsätt passerade tomater och låt det puttra i ett par minuter.
4. Blanda ner crème fraîche och låt puttra i ca 5 minuter till. Häll i 1 dl mjölk mot slutet för extra krämighet.
5. Koka pastan men spara ca 2 minuter på koktiden.
6. Häll allt i en ugnsform. Blanda väl och häll över resten av mjölken. Lägg på ostskivor.
7. Gratinera i ugnen på 200°C i ca 20 minuter, tills osten bubblar och fått färg.
Servera med en grönsallad eller vitkålssallad.


Vill du ha fler goda kycklingrätter?
Då måste du kolla in dessa också – klicka och spara:
Mina 10 populäraste kycklingrecept
Den här kycklingrätten får familjen att jubla!
Parmalindad kycklingfilé med krämig rosmarinsås

Anpassa efter behov – så gör du Kycklingfärsgratäng à la Rosso:
Glutenfri variant:
• Byt ut vanlig pasta mot glutenfri pasta (t.ex. majs-, ris- eller bönpasta).
• Kontrollera att kycklingfonden och peston är märkta glutenfria (vissa kan innehålla spår av gluten).
Mjölkfri variant:
• Använd växtbaserad crème fraîche (t.ex. havre- eller kokosbaserad).
• Välj växtmjölk som mandel-, havre- eller cashewdryck.
• Byt ut osten mot mjölkfri ost eller uteslut helt – gratängen är ändå krämig!
Laktosfri variant:
• Använd laktosfri crème fraîche och laktosfri mjölk (finns i butik).
• Välj laktosfri ost eller växtbaserad ost som är helt fri från mjölkprodukter.
Diabetesvänlig variant:
• Använd bönpasta eller kikärtspasta – innehåller mer protein och fiber, påverkar blodsockret mindre.
• Undvik färdiga pesto rosso-sorter med socker – välj en utan socker eller gör egen.
• Servera gärna med mycket grönsaker för en mer balanserad måltid.
Nyttigare twist:
• Tillsätt riven morot, zucchini eller spenat i gratängen.
• Använd magrare växtbaserade alternativ och välj ost med lägre fetthalt om du använder vanlig.
• Välj osötad växtmjölk och en pesto med bra fettkvalitet (olivolja).
Följ mig för fler recept och matpepp:
Ses där inne – och glöm inte att spara receptet till nästa gång du vill impa på hela familjen!
Kram Nina
Så himla god!
Till och med mina väldigt selektiva ätande (mina barn) här hemma gillade detta så nu kunde vi lägga till en ny rätt på matsedeln 🙏🤗
Åh vad roligt! 😍😍😍