Vitlöks-flatbread

Innehåller annonslänkar genom reklam för Matsmart.

Igår hade jag en riktig baka och laga mat förmiddag. Vad jag trivs att stå där i mitt kök och pula omkring och få skapa massa gott. Det är terapi som heter duga för mig, det får mig alltid lugn och fokuserad. Ja om det går bra alltså…. gud nåde om det inte går bra, då blir jag på så dåligt humör och vill kasta allt och bara gå och dra täcket över huvudet och sura resten av dagen. Haha…. Tack och lov så har jag även lärt mig att försöka rädda upp sånt som inte blir bra direkt, det handlar väl om tålamod gissar jag. 🙂

Jag började dagen med att baka hönökakor och vitlöks-flatbread. (Hönökakorna får du recept på imorgon). Dessa flatbreads får du nästan skylla dig själv om du bakar. Alldeles för goda!!! Haha… ja men du vill äta upp alla. Så otroligt goda blev dem…. fantastiska på riktigt. Familjen har nästan slagits om vem som ska få äta bröden… haha! Flatbread går att variera i all oändlighet och jag ska faktiskt baka det igen idag för att testa lite olika utföranden på den. Då tror jag familjen blir glad också. Kommer såklart recept på det också.

VITLÖKS-FLATBREAD, 4 STORA

25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 msk salt
1 msk olivolja
2 tsk honung
6 dl >>vetemjöl<<
75 g äkta rumsvarmt smör
2 vitlöksklyftor

2 tsk havssalt (till topping)
1 msk hackad persilja (jag använde fryst)

Gör såhär: 

1) Jag använde torrjäst (världens bästa torrjäst från Khoisan Tea, du hittar den HÄR). Använder du torrjäst så blandar du den med mjölet men fortsätter receptet som vanligt, du kan värma vattnet lite varmare då torrjäst tål varmare vatten (upp till 45 grader).

Gillar också att detta brukar ge en härlig jäsning. Använder du vanlig jäst så smular du ned den i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (varmare för torrjäst) och häll över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

2) Häll i honung, olivolja och salt. Rör om tills det också lösts upp.

3) Häll i mjölet (med torrjästen om du använder det), lite i taget tills du har en smidig deg. Mjölet kan vara av olika kvalitet, det spelar också roll om mjölet är färskt och hur hårt packat det är. Degen ska bli smidig och precis släppa kanterna i bunken, då är den klar.

4) Låt degen jäsa minst 30 minuter, gärna 45.

5) Sätt ugnen på 225 grader. Har du en pizzasten så ställ in den i ugnen, har du inte det så kan du ta en stor plåt och vända den upp och ned och ställa in. Vänd upp degen på mjölat bakbord.. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, tänk dig en rektangel. Blanda smör, pressad vitlök, havssalt och persilja. Bred på en bred sträng på varje av detta vitlökssmör. Du kan ha på rikligt.

6) Ta bakplåtspapper och placera ut 2 på varje och skjuts in i ugnen. Det kan rinna lite av smöret så täck botten om du vill. Grädda i ca 15 minuter eller tills brödet fått fin gyllene färg. Ät till soppa eller någon annan favoriträtt, det är gott bara som det är, sååå gott verkligen!

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

Tunnbröd med 4 ingredienser gräddade i stekpanna

Lantbröd

SMÖRDEGSRULLAR med fetaost och annat smått & gott

Tunnbröd gräddade i stekpanna

Kram Nina