Krämig Köttfärsgratäng
Tänk vad enkelt det kan vara att slänga ihop en pangrätt, bara man har lite köttfärs och potatis. Denna rätten kan du göra på både vego, kyckling och köttfärs. Det väljer du själv. Allt blir klart i ugnen och det enda som behövs till är en grönsallad.
KRÄMIG KÖTTFÄRSGRATÄNG, ca 6 pers
10 potatisar
800 g köttfärs
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk spiskummin
200 g färskost vitlök
salt & peppar
SÅSEN TILL GRATÄNGEN
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk balsamvinäger
2 tsk soya
2 pressade vitlöksklyftor
2 krm salt & 1 krm svartpeppar
FYLLNING & TOPPING
1 lök
2,5 dl riven ost
Gör såhär:
1) Skala och skiva potatisarna. Jag skivar med min matberedare, det går i en jädra fart när man gör det. Lägg potatisskivorna i en bunke med kallt vatten, detta för att de annars kan bli missfärgade.
2) Stek köttfärsen tills den får färg. Krydda, ha i alla kryddor här. Häll i vitlöksosten och värm upp den ordentligt. Skiva löken tunt.
3) Blanda grädde, creme fraiche, balsamvinäger, soya, vitlöksklyftor och salt & peppar.
4) Smöra en ugnsfast form (min var ca 25×35 cm). Lägg potatisskivor i botten, sedan ett lager med köttfärsröran, ha på lite skivad lök också. Krydda lite försiktigt med salt och peppar mellan varje lager. På med potatis igen, köttfärs och sedan lök. Du avslutar med potatis högst upp.
5) Häll gratängsåsen över alltihopa. Skaka gärna formen lite så all vätska sjunker ned i gratängen ordentligt. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 35 min. Ta ut gratängen och ha på osten och låt den smälta ordentligt innan du tar ut den. Gissar att det var ca 45-50 min sammanlagt.
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)
Inspireras av dessa härligt goda recept också:
Vegetarisk lasagne med hemmagjord pizzasallad
Krossade potatisar med vitlöksolja
Kram Nina