Oxjärpar med himmelsk gräddsås

Jag gillar köttfärs i matlagningen, så himla bra råvara att kunna göra mycket mat på. Går att variera i all oändlighet dessutom.

Igår gjorde jag oxjärpar här hemma och det blev succé hörni. Ett recept jag hittade på Köket.se och så mixtrade jag med det lite så det skulle passa oss. Denna rätt går att göra riktigt smarrigt med lyxig gräddsås till, perfekt helgrätt kanske? Jag tänker att lite knaperstekt bacon att strö uppepå allt skulle vara ännu godare. Men det gör man ju som man vill. Ett tips bara…

IMG_4575

IMG_4576

IMG_4570

IMG_4573

OXJÄRPAR MED HIMMELSK GRÄDDSÅS, 4 port

500 g blandfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
2 msk dijonsenap
1 gul lök (riven)
salt och svartpeppar

Gräddsås:

2 shalottenlökar
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar 

3 msk kalvfond
3 dl grädde
2 tsk kinesisk soja
2 tsk honung
lite salt om det behövs, smaka av

Eventuellt 1 tsk majsstärkelse utblandat i 1 msk mjölk

Gör såhär: 

1) Blanda allt till oxjärparna ordentligt. Forma fina järpar av dem och stek sedan i rikligt med smör på medelvärme. Det gör inget om det inte blir helt klara, de ska läggas i ugnsfast form och in i ugnen på 225 grader efter att de stekts, ca 10 min.

2) Gräddsås: Hacka löken riktigt smått. Fräs den i smör tills den mjuknar. Slå på vatten med grönsaksbuljongen. Låt reducera (koka in lite) tills häften kokat in. Sila över allt till en ny kastrull, löken ska alltså silas bort. Slå på grädde, låt koka ihop. Häll i soja, honung och lite salt. Känns det för ”vattnig” reder du av den med lite maizena och mjölk.

3) Ta ut oxjärparna från ugnen och häll gräddsåsen över. Servera med kokt potatis, pressad potatis, klyftpotatis eller ris.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

Inspireras av dessa härligt goda recept också:

Krämiga KÖTTFÄRSLÅDAN

Vansinnigt god Tacogratäng

Tacopastagratäng

Kram Nina

LOADING..