Raggmunk i våffeljärn och fläsk med lingonsylt

Sen jag och Tony träffades så har han lite då och då haft en önskan om att vi ska äta raggmunk och fläsk. Grejen är att jag inte ätit det någon annanstans än i skolan och då tyckte jag inte alls om det. Det smakade verkligen blä då tyckte jag.

Det har gjort att jag aldrig någonsin lagat det hemma heller. Men så kände jag nu att Tony ÄLSKAR ju raggmunk och fläsk, ska han aldrig få äta det bara för att jag inte råkar gilla det…. självklart hade han ju kunnat laga det åt sig själv men hur kul är det egentligen att laga mat åt bara sig själv? Idag kände jag dock att nä…nu ska jag överraska honom och laga hans stora favoriträtt.

Det blev så himla bra och han åt tills han mådde illa…. hahaha. Det måste alltså ha varit gott. Jag googlade på raggmunk och hittade då många recept där de gjorde raggmunkarna i våffeljärnet. Allt om Mat hade ett recept som jag tyckte lät smaskigt, det var med både morötter och potatis och man tillagade dom i våffeljärnet. Ändrade det lite efter vad vi hade hemma. Fläsket gjorde jag klart i ugnen, vill du slippa en massa stekos och stå vid spisen är det världens bästa knep. 250 grader och in med stekfläsket där i ca 15 min eller tills det får färg, blir superbra!

IMG_4685

IMG_4686

IMG_4687

RAGGMUNK I VÅFFELJÄRN OCH FLÄSK MED LINGONSYLT, 2 port

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl rågsikt
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl röd mjölk
1 ägg
2 stora potatisar
1 morot
1 msk smör att steka i
1 pkt stekfläsk 375 g
lingonsylt till servering

Gör såhär:

1) Blanda samman mjöl, bakpulver, och salt i en bunke. Vispa i mjölken. Tillsätt sedan ägget och vispa smeten slät.

2) Skala och riv potatisarna och moroten, riv dessa på fina sidan på rivjärnet. Ha i allt i smeten. Blanda runt.

3) Värm våffeljärnet. Ha på smör på plattorna och grädda 4 stycken. Ett tips är att grädda lite längre, då släpper de fint ifrån våffeljärnet. Var försiktig när du öppnar järnet och lossa försiktigt raggmunkarna med matkniv.

4) Servera med lingonsylt, rivna morötter till är också jättegott.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

 

 

Nyttiga havrepannkakor

Pannkaksröra

Crêpes med ost och skinkfyllning

Kram Nina

170
Subscribe
Notify of
guest

3 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Linda
Linda
4 years ago

Jag som kommer från Småland, Kalmar län, börjar tro att min mamma har ett unikt recept på raggmunkar, för jag har aldrig sett ett enda recept på raggmunkar utan ägg.

Även i hela grundskolan (född -77) fick vi något vidrigt äckligt, som påstods vara raggmunkar, men som smakade precis som pannkakor, dessutom med någon äcklig bismak (de var även ca 1 cm tjocka & fyrkantiga, och raggmunkar ska vara tunna & frasiga!)

Min mamma lagde alltid raggmunkar UTAN ägg. Det var bara råriven potatis & vetemjöl (och säkert salt), tills det blev en smet som höll ihop tillräckligt för att kunna steka dom, precis som tunna pannkakor.

Tyvärr var vi 6 personer, 4 barn, så det tillhörde inte mammas favoritmat (hon har dessutom alltid avskytt att laga mat) att stå & steka raggmunkar i flera timmar.

Det är även rätt svårt att få dom tillräckligt tunna för att de ska bli så där härligt krispiga!
Men det beror kanske på hur de gräddas, ett våffeljärn ser ut att funka bra! 😉
Eller så kanske man skulle testa med en crêpestekpanna, den borde vara tillräckligt tunn för att ge högre värme + har en tunn smet som lättare kan flyta ut så de blir tunna…

Birgit Viman
Birgit Viman
1 year ago

Dina recept är så härliga o enkla.

niiinis
niiinis
Reply to  Birgit Viman
1 year ago

Tack! Vad roligt att du tycker det. 👌🏻😍

Nästa inlägg

Prinsessbakelser med kiwi

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x