8 vanliga livsmedel som kan vara livsfarliga

Lite läskigt ändå hur helt vanliga livsmedel kan vara så pass farliga för oss människor. Tänkte jag skulle lista dessa så du också får koll.

Provencalsk Potatis (<klicka för att komma till receptet)

1. POTATIS

Grön potatis innehåller ett ämne som heter glykoalkaloider. Detta ämne bildas för att fungera som potatisens eget bekämpningsmedel mot skadedjur. Om potatisen är grön rakt igenom eller mycket skadad – släng den. Om den har lite på ytan, skala bort med god marginal innan du äter.

Är det farligt? Om du får i dig mycket av glykoalkaloider kan du bli illamående, få diarre och magsmärtor. I riktigt allvarliga akuta fall kan du få symtom från nervsystemet.

Källa: HÄR

Kladdkaka med saffransfudge (<klicka för att komma till receptet)

2. SAFFRAN

Åh saffransbaket som är så härligt. Allt med saffran är ju så gott, tycker jag. Saffran är vår mest dyrbara krydda som finns i världen. Det krävs minst 100 000 – 150 000 saffranskrokusar för att utvinna 1 kg saffran. Den plockas och rensas för hand så man förstår att denna krydda måste vara dyrbar.

Är den farlig? Vid större mängder är saffran giftigt. Den högsta rekommenderade mängden är 1,5 g per dag (det är 3 saffranspåsar á 0,5 g). Redan vid 5 g kan man drabbas av kräkningar och blödningar, vid 20 g har man nått en dödlig dos.

Källa: HÄR

3. MUSKOTNÖT

För mig är muskotnöt bechamelsås, eller en lite dust i en småkaka. Kan vara väldigt gott i köttfärssås också. Prova det någongång. Fantastisk krydda i lagom dos.

Är den farlig? I den mängden vi använder i bakning och matlagning är muskotnöt helt ofarlig. Muskotnöt innehåller myristicin som är ett amfetaminliknande ämne som i stora mängder är giftig och kan leda till illamående, hallucinationer, hjärtklappning, kramper och i värsta fall livshotande tillstånd. Något som pågår bland ungdomar kallas för ”Nutmeg Challenge”. Man köper en burk med mald muskotnöt och intar det i berusningssyfte. Detta har lett till en rad förgiftade ungdomar och även dödsfall internationellt.

Kanelhavrekakor (<länk till receptet)

4. KANEL

Kanel, ja vem tycker inte om kanelbullar. Eller kanel i havregrynsgröten? En del stelt på lite kanel på kaffet också, så gott.

Är det farligt? Kanel kommer ifrån barken på kanelträden. Kanelen som vi främst äter i Sverige heter kassiakanel, den kanelen innehåller ämnet Kumarin. Kumarin i för stora doser kan vara farligt för levern. Enligt Livsmedelverket rekommenderas vi att äta max 1 tsk per dag. Ceylonkanel innehåller mycket mindre av ämnet kumarin och innebär ingen risk.

Risifrutti pannkakor

5. RIS

I vår familj äter vi ris någon gång per vecka. Ett gott tillbehör till t ex kyckling och fisk, men också till kötträtter av olika slag.

Är det farligt? I stora mängder är risken att få i sig för höga halter av arsenik. Något man tipsar om på Livsmedelverket är att koka riset i mycket vatten och sedan hälla av det, då minskar man arsenikhalten med mer än hälften. Basmatiris och jasminris är de som innehåller minst arsenik.

Källa: HÄR

Fröknäcke

6. LINFRÖN

Detta lilla frö som är så otroligt näringsrikt. Får igång magen och hjälper tarmen.

Är det farligt? Ja, i för höga halter är det farligt. Det finns höga nivåer som kan framkalla vätecyanid. Rekommendationen är att äta max 2 msk linfrön per dag, och inga krossade linfrön alls.

Källa: HÄR

7. BITTERMANDEL

Denna lite annorlunda mandel som ger en speciell smak till bakverk och ostkaka framförallt. Gott, så galet gott om du frågar mig.

Är den farlig? Amygdalin är ett speciellt ämne som finns i bittermandel. Det finns i körsbärskärnor, plommonkärnor och aprikoskärnor också. När ämnet kommer i kontakt med vatten bildas vätecyanid som är giftigt. Kommer det i kontakt med värme, t ex i ugnen så dunstar det farliga ämnet. Skulle däremot ett barn få i sig bittermandlar som dom är, skulle det räcka med 8-10 st för att det ska vara livsfarligt. Illamående magont och yrsel är vanligt vid förgiftning, en allvarligare förgiftning kan det innebära andningssvårigheter, hjärtklappning och medvetslöshet. Idag finns bittermandelarom att köpa, den innehåller inget av detta farliga ämne.

Lakrits & Chokladfudgekaka

8. LAKRITS

Den här kakan med lite lakrits i fudgen uppepå kakan är verkligen magisk. Den måste du testa. Själva lakritsen härstammar ifrån en rot som heter lakritsrot.

Är lakrits farligt? Lakrits i för stora mängder kan vara ohälsosamt. Lakrits innehåller ett ämne som heter glycyrrhizinsyra

det är det ämnet som kan vara farligt för oss. Det har med kroppens egna saltbalans att göra. Rubbas det kan man få problem med gör högt blodtryck, huvudvärk, problem med hjärtat m.m. Max 50 g lakrits är det som rekommenderas per dag.

Källa: HÄR

4
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Ångestattack efter hjärtsnurp och vackra Gotland

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x